fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

explicatii castru

Astăzi a avut loc o conferință de presă în perimetrul Castrului Roman al Legiunii a V-a Macedonica de la Turda.

Subiectul a fost demararea lucrărilor de împrejmuire a castrului, finanțarea proiectului, o parte bani europeni, o parte contribuția bugetului local al Municipiului Turda, realizarea căilor de acces, etc.

La eveniment au fost prezenți primarul Matei Cristian, reprezentanți ai constructorului și ai firmei de proiectare, Codruța Bungărdean- șef Serviciu Finanțări Externe și Relații Internaționale , marii absenți fiind cei de la Muzeul de Istorie Turda, arheologii care trebuiau să ofere detalii suplimentare despre situl arheologic și punerea acestuia în valoare.

Proiectul de restaurare și punere în valoare a Castrului Roman al Legiunii a V-a Macedonica este doar la început. Constructorii au realizat până în prezent împrejmuirea, în proporție de 60% și urmează nivelarea drumurilor de acces.

Cel mai probabil pe durata lucrărilor obiectivul turistica nu poate fi vizitat.

Ambițiile administrației locale sunt mari, de dorește ca după implementarea proiectului Castrul Roman să fie cel de-al doilea obiectiv ca importanță turistică din zonă, după Salina Turda.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 – ”Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”, Prioritatea de investiţii 5.1 – ”Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Proiectul „Restaurarea, punerea în valoare și introducerea în circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda” are o valoare totală de 21.861.853,51 lei.

Obiectivele specifice sunt: Restaurarea, conservarea și protejarea durabilă a vestigiilor arheologice ale Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa, municipiul Turda de astăzi, pentru a restitui obiectivul patrimoniului cultural universal. De asemenea se dorește valorificarea turistică a Castrului legiunii V Macedonica de la Potaissa pentru impulsionarea dezvoltării locale și creșterea competitivității zonei.

Perioada de implementare a proiectului este de 50 de luni, începând cu data de  04.04.2018 până la 03.06.2022.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate