fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

gradinita ratiu

Joi, 25 februarie are loc ședința ordinară a Consiliului Local Turda. Pe ordinea de zi figurează și proiectul de hotărâre privind încetarea contractului de finanțare destinat reabilitării grădiniței DR.I.Rațiu.

Este vorba despre un proiect cu finanțare europeană. La doar un an de la semnarea contractului de finanțare pentru modernizarea Grădiniței Rațiu, autoritățile locale sunt nevoite să renunțe la proiect și să returneze înapoi banii cheltuiți.

Anul trecut în luna mai, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării si Administrației în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional  Regional 2014-2020, Agenția de Dezvoltare  Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional  Regional 2014-2020 și Unitatea Administrativ-Teritorială Municipiul Turda în calitate de Beneficiar au semnat Contractul de finanțare nerambursabilă nr. 5435/14.05.2020, Cod SMIS: 124549, pentru proiectul “REABILITAREA, EXTINDEREA ŞI DOTAREA GRĂDINIŢEI DR. ION RAŢIU”.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 10 - Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 - Investițiile în educație și  formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare,  Obiectiv Specific 10.1 - Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului,  Apel dedicat învățământului antepreșcolar și preșcolar.           

Proiectul “REABILITAREA, EXTINDEREA ŞI DOTAREA GRĂDINIŢEI DR. ION RAŢIU” are o valoare totală de 4.284.095,09 lei, din care:  3.641.480,85 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR; 556.932,33 lei reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul national; 85.681,91 lei reprezintă valoarea cofinanțării eligibile a Municipiului Turda 0,00 lei reprezintă valoarea neeligibilă inclusiv TVA aferentă cheltuielilor neeligibile.

Documentatia tehnică a fost făcută în 2018 iar în 2020 când se preconiza atribuirea lucrărilor valoarea acestora ar fi crescut cu 40% față de estimările inițiale.

Majorarea cu 40% a devizului de lucrări ar fi trebuit să fie suportată de Municipiul Turda dar bugetul orașului nu poate susține o astfel de cheltuială.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, deoarece bugetul local nu poate susține o astfel de creștere cu aproximativ 40% a investiției, se impune încetarea contractului de finanțare la acest moment.

Municipiul Turda va proceda la reactualizarea documentației, conform prevederilor legale aplicabile, și va redepune acest proiect în vederea finanțării în etapa următoare de programare financiară 2021-2027, cu o valoare a investiției reactualizată și ținând cont de toate modificările legislative în vigoare, care au afectat estimările bugetare în domeniul construcțiilor și nu numai.

 

Sumele achitate până în acest moment pentru susținerea proiectului sunt decontate din bugetul local, iar cele rambursate deja din fonduri europene, vor fi returnate finanțatorului” se mai arată în documentul citat.

 Mai multe despre proiect de găsesc aici: http://primariaturda.ro/uploads/OZ/19.02.2021/proiect%204.1.pdf          

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate