fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

124568129 3777687438917385 5873769128549975355 o

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a lansat azi ideea unui proiect mai amplu, care să ducă transportul public din zona Turzii la un alt nivel, prin intermediul extinderii Planului de Mobilitate Urbană la nivelul Comunității Urbane Arieș.

Proiectul poate aduce avantaje consistente atât comunităților locale, ai căror cetățeni vor avea legături directe prin transport public de persoane (modern), cât și operatorului/operatorilor de transport public, care vor avea ocazie să-șieficientizeze traseele, prin legături eficiente cu comunitățile din zonă.

”🚌 𝐍𝐞 𝐝𝐨𝐫𝐢𝐦 𝐬𝐚̆ 𝐝𝐮𝐜𝐞𝐦 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐚𝐥𝐭 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥! 𝐀𝐦𝐩𝐥𝐮 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞 𝐚 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐂𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐔𝐫𝐛𝐚𝐧𝐞 𝐀𝐫𝐢𝐞𝐬̦

Începând cu decembrie 2019, Turda a devenit primul municipiu din România cu transport public integral electric, iar acest proiect se dovedește a fi un proiect de succes pe care ne dorim sa îl extindem în cadrul Comunității Urbane Arieș (CUA).

📍Comunitatea Urbană Arieș reprezintă asocierea a 20 de localități grupate în jurul municipiilor Turda și Câmpia Turzii, însumând aproximativ 140.000 locuitori și acoperind peste 22% din teritoriul județului Cluj.

În calitate de Primar am realizat modernizarea transportului public cu fonduri europene la nivelul municipiului Turda, iar în continuare, în calitate de președinte al Comunității Urbane Arieș, îmi doresc dezvoltarea și inițierea unui sistem de transport public regional, eficient și modern prin achiziția de mijloace de transport ecologice moderne (autobuze electrice sau hibride), implementarea unui sistem de tarifare electronic eficient și accesibil pentru fiecare cetățean al CUA, dezvoltarea infrastructurii aferente sistemului de transport, însemnând stații de autobuz moderne, în orașele și comunele CUA, sisteme de informare a călătorilor, dezvoltarea unei autobaze și a unei autogări pentru deservirea transportului public regional al CUA. 

➡️ Primul pas pentru realizarea acestui proiect îi reprezintă încheierea unui protocol între Municipiul Turda și Primăriile membre CUA, împreună cu Consiliul Județean Cluj, pentru a pune bazele viitorului sistem de transport public regional, un sistem public dezvoltat în conformitate cu prevederile Regulamentului European 1370/2007 privind serviciile publice. 

➡️ Ulterior, va fi elaborat un Studiu de Oportunitate pentru stabilirea rutelor de transport, a modului de organizare a operatorului regional, pentru calculul eficienței investiției și stabilirea tarifului pentru călătorii, precum și stabilirea specificațiilor tehnice și a numărului de autobuze necesar a fi achizitionate pentru deservirea întregii comunități regionale.”, a menționat primarul Cristian Matei, pe contul său de Facebook.

Viziunea regională poate contribui la o dezvoltare mai accelerată a zonei Turzii, cu beneficii pentru toate localitățile componente.

Până acum, în zonă s-au lansat câteva proiecte regionale. Primul a fost cel al Companiei de Apă Arieș, un proiect regional care a permis atragerea de fonduri europene pentru extinderea și înlocuirea rețelelor de apă și canalizare din zona Turzii (comunitățile locale din zonă, constituite în asociația de dezvoltare Apa Văii Arieșului). Un alt proiect lansat este cel de realizare a parcului industrial Tetaron V de la Luna, unde municipiul Câmpia Turzii, comuna Luna și Consiliul Județean au încheiat un parteneriat în acest sens. Tot un proiect regional poate fi considerat și noua asociere dintre Municipiul Câmpia Turzii, Municipiul Turda și Consiliul Județean Cluj, pentru realizarea unei centuri ocolitoare a celor două municipii.

Transportul public are o bună oportunitate de dezvoltare regională. Însă, nu sunt de neglijat nici parteneriatele regionale care ar putea exista în domeniul turismului (deocamdată, există o discuție privind un transport periurban public, care s-ar putea realiza cu un parteneriat Municipiul Turda - Consiliul Județean Cluj - comune din jurul Turzii, cu obiective turistice) sau al unor pachete economice de atragere a investitorilor.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate