fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

pmt foto2

Plan de măsuri pentru înlăturarea efectelor negative provocate în cazul căderilor de zăpadă și apariției poleriului în Municipiul Turda pentru perioada noiembrie 2020 - martie 2021.

I. ACTIVITĂŢI GENERALE.
1. Premergătoare sezonului de iarnă 2020-2021.
a. Se vor efectua controale la instalatiile de alimentare cu energie electrica, gaze si apa potabila de pe raza municipiului in vederea asigurarii unei bune alimentari a populatiei cu aceste utilitati pe timpul sezonului rece.
b. Se va proceda la efectuarea operatiunilor de toaletare a arborilor care se afla in contact cu retelele de distribuire a energiei electrice, in vederea asigurarii zonei de protectie pentru liniile electrice, in cazul depunerilor de gheata, zapada sau chiciura.
c. Se vor verifica şi pune în funcţiune toate mijloacele mecanice prevăzute în planurile proprii de deszăpezire .
d. Pentru utilajele cuprinse în planurile de deszăpezire se vor constitui stocuri minime de carburanţi , lubrifianţi şi piese de schimb .
e. Consumarea stocurilor constituite, se va face numai în cadrul acţiunilor de intervenţie şi la aprobarea conducătorului unităţii .
f . Se va verifica sistemul de înştiinţare-alarmare pentru asigurarea alarmării în timp util a cetăţenilor si unitatilor economice din municipiul Turda, asupra eventualităţii producerii unor fenomene meteorologice periculoase.
g. Se va intensifica activitatea de control tehnic de specialitate la instituţiile publice din municipiul Turda pentru asigurarea bunei funcţionări a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire, precum şi a mijloacelor tehnice şi de prevenire a incendiilor.
h. Pregătirea cetăţenilor municipiului Turda în scopul participării active, alături de forţele specializate în cazul căderilor masive de precipitaţii sub formă de zăpadă prin înlăturarea nămeţilor şi deblocarea străzilor .
2. Pe timpul sezonului de iarnă în cazul aparitiei feneomenelor meteorologice specifice : căderi de zăpadă , aparitia poleiului .
a. Fiecare unitate economică de pe raza municipiului Turda asigură circulaţia pe căile de acces din zona sa şi din incinta prin curăţarea şi transportul zăpezii pentru a nu se produce perturbări în desfăşurarea proceselor de producţie .
b. Asociaţiile de locatari, societăţile comerciale, participă la curăţarea permanentă a zăpezii şi combaterea poleiului pe trotuare pentru asigurarea desfăşurării normale a circulaţiei pietonale în condiţii de siguranţă.
c. Cetăţenii apţi de muncă participă la acţiunile declanşate pentru combaterea fenomenelor meteorologoce periculoase specifice sezonului de iarnă la solicitarea Primarului şi a Consiliului Local .
d. Deţinătorii de utilaje şi atelaje participă la acţiunile de combatere a fenomenelor meteorologice periculoase pe timp de iarnă în sectoarele stabilite de către Consiliul Local al municipiului Turda .
e. Instituţiile, agenţii economici asigură în permananţă după orele de program şi în zilele nelucrătoare ofiţeri de serviciu instruiţi pentru a acţiona în combaterea fenomenelor de iarnă .

II . ACTIVITĂŢI SPECIFICE.
1. Premergătoare sezonului de iarnă 2020-2021.
a. Evaluarea resuselor tehnice şi umane existente la dispoziţia SC Domeniului Public SA Turda si CNAIR regionala Cluj pentru intervenţie la deszăpezire şi stabilirea măsurilor pentru menţinerea lor operativă.
b. Actualizarea planurilor de cooperare dintre Poliţia Locala Turda, Serviciul Circulaţie Poliţia Turda şi SC Domeniul Public SA Turda în scopul prevenirii populaţiei şi limitării urmărilor potenţialelor fenomene negative ce se pot produce în sezonul de iarnă 2020-2021.
c. Intensificarea activităţilor de control tehnic de specialitate la instituţiile subordonate Consiliului Local Turda pentru asigurarea bunei funcţionări a instalaţiilor şi sistemelor de încălzire, precum şi a mijloacelor tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor .
2. Pe timpul sezonului de iarnă în cazul producerii unor fenomene meteorologice specifice (zapada , polei)
Curatarea drumurilor din municipiu in cazul caderilor de zapada sau formarii de polei se va efectua conform unui program dupa cum urmeaza:
Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) regionala Cluj intervine pe DN 15 sens giratoriu (Catedrala Oprisani)-iesire Turda spre CampiaTurzii pe o lungime de 2,5 km.
– punct de lucru : sediul depozitului Kaufland.
– utilaje : autobasculanta cu lama si raspanditor de material antiderapant – 5 buc
buldoexcavator cu cupa -1 buc.
incarcator – 1 buc.
autoutilitara mixta – 1 buc.
– personal : muncitori – 4 pers.
operatori utilaje – 6 pers.
– personal de coordonare : – ing.Moldovan Raul.

SC Domeniul Public SA Turda intervine pe străzile municipiului Turda, in functie de prioritati, astfel :
Zona I : pe o lungime de 21,142 km.
– Str.Clujului, Simion Barnutiu, Andrei Muresanu, Avram Iancu, sensgiratoriu(Teatrul municipal),P-ta Republicii,P-ta 1 Dec.1918,str.Libertatii,P-ta Romana, sens giratoriu (P-ta Romana),str.Stefan cel Mare,sens giratoriu Dedeman, Calea Victoriei, sens giratoriu (Catedrala Oprisani).
– sens giratoriu P-ta Romana – iesire Turda spre Alba Iulia
– Str.Andrei Saguna, Gh. Lazar, Axente Sever .
– Str.dr.Ioan Ratiu, Gh. Baritiu, I. Corvin, Bucovinei, G-ral Dragalina, Crisan, Traian.
– Str.22 Decembrie 1989.
– Str.Castanilor, Agriculturii.
Zona II : pe o lungime de 27,168 km.
– str.Fragariste inclusiv accesul la Salina Turda, str.Agriculturii, Viilor, Barbu Lautaru, Drumul Ceanului, Livezilor, Romană, Pictor T.Aman, Cocoşului, I. I Russu, Turturelelor
– str. G. Cosbuc, Mihai Eminescu, Nicolae Iorga.
– str.Fabricii, Constructorilor, Aleea Plopilor, Aviatorilor, I Opris, Rapsodiei, Baladei, Hategului, Lotus, Macilor, Lianelor, Tineretului, Mihai Viteazul, Basarabiei, A I Cuza, Tunel si str.Salinelor
Zona III :
– strazile din cartier Oprisani care nu fac parte din prioritatea I sau II,
– alte străzi secundare din municipiul Turda in functie de necesitati, astfel încât să se asigure desfăşurarea optimă a traficului auto şi pietonal .
Utilaje :
– IVEKO TRAKER – autobasculanta 24 to – dotata cu o lama montata în partea din faţă a autobasculantei si răspânditor material antiderapant – 2 buc. – Cj 54 DPT,
Cj 55 DPT
– Buldoexcavator – asigură încărcarea cu material antiderapant si interventia pe strazi inguste – 2 buc – Turda 111 si Turda 228.
– Tractor rutier cu plug pentru zapada – 1 buc.
– Autobasculanta 10 to -1 buc. Cj 32 DPT -se poate imprastia material antiderapant
– Autobasculanta 16 to – 1 buc. – Cj 31 DPT / dotata cu lama zapada si salarita mecanica .
– Autogreder – 1 buc – va acţiona numai în cazurile de căderi abundente de zăpadă .
– Buldoexcavator cu lama – 1 buc.Turda 272.
– Autoutilitara tip Ford – 1 buc. – deplasari in teren – Cj 05 DPT.
– Camion SAVIEM – rezerva pentru imprastiat antiderapant . – Cj 33 DPT.
Asigurarea cu material antiderapant la 09.10.2019 .
– Sare 100 to – contr.650 to.
– Nisip –
– Clorura de calciu –
Asigurarea cu personal de specialitate.
– Ofiţer de serviciu – incepand cu 15.11.2020 , conform unui grafic lunar, care va coordona intreaga activitate de deszapezire la nivel de municipiu pe baza observatiilor provenite in urma monitorizarii sau a sesizarilor efectuate de angajati ai Politiei, Politiei Locale sau Primariei .
– Servanţi – Echipe formate din 2 muncitori – permanent incepand cu data de 15.11.2020 conform unui grafic lunar.
– Personal angajat si personal beneficiar al Legii 416/2001, care vor asigura deszăpezirile şi combaterea poleiului, manual, pe urmatoarele zone:
– Statiile Bus – de pe arterele principale – 40 statii
– de pe arterele secundare – 8 statii
– din zona turistica – 8 statii
– Trecerile de pietoni situate in vecinatatea statiilor de autobuz sau a unitatilor de invatamant.
– Trotuarele din zonele : – str.P-ta Republicii, P-ta 1 Decembrie 1918, P-ta Romana si str. Libertatii , str.A Sever, Gh Lazar, Sulutiu si Andrei Saguna, str.Castanilor
( partial )
– str. Tineretului si str. Calea Victoriei
– str.Avram Iancu ( partial ) si A Muresanu ( Spitalului municipal)
– Platou Teatru, Primarie, Muzeu, Monument Horia Closca si Crisan si Parcul Teilor.

Urgenta I : Statie primarie ambele sensuri, 2 treceri pietoni, trotuar si 2 treceri pietoni Primarie, Spitalul municipal ( intrare spital, intrare bloc administrativ, intrare salvare, intrare policlinica), 2 statii si trecere pietoni spital, 2 treceri pietoni si statie micro 3 (ambele sensuri), 2 treceri pietoni si statie micro 2(ambele sensuri), trecere pietoni si statie micro I(ambele sensuri), 2 treceri pietoni si statie P-ta Romana(ambele sensuri), trecere pietoni si statie Piata centrala, trecere pietoni sc.Andrei Saguna, 2 treceri pietoni Teatru, statie Biserica Romano Catolica, 2 treceri pietoni si statie Colegiul Tehnic(ambele sensuri),2 treceri pietoni sc.Teodor Muresanu(str.Baritiu, str.Brancoveanu) si 2 intari scoala, 2 treceri pietoni sc.Teodor Muresanu(str.Ratiu str.Theodor Aman) si doua intrari scala, 2 treceri pietoni gr.dr.Ion Ratiu(str.dr Ion Ratiu, str.Vasile Alecsandri) si o intrare intrare, 2 treceri pietoni LMV si intrari liceu, 3 treceri pietoni centru, intrare tribunal, 2 treceri pietoni si 2 intrari sc. Avram Iancu,una trecere pietoni si intare gr.sf.Maria, 2 treceri pietoni si 2 intrari sc.Ioan Opris, intrare gr.Prichindelul Istet, 2 treceri pietoni si 2 intrari sc. Horea Closca si Crisan, 2 treceri pietoni si intrare colegiul Liviu Rebreanu, 2 treceri pietoni si 3 intrari sc.Poiana,
Urgenta II : intrare lic.Emil Negrutiu, 41 statii autobuz din municipiul Turda care nu sunt in urgenta I, trotuar P-ta Republicii, p-ta 1 Dec.1918, P-ta Romana si str.Libertatii, Str.A Sever, Gh Lazar, Sulutiu si Andrei Saguna, str.Castanilor ( partial )
Str. Tineretului si str. Calea Victoriei
Str.Avram Iancu ( partial ) si A Muresanu ( Spitalului municipal)
Platou Teatru, primarie, monument HCC, Pacul Teilor.
– încărcarea zăpezii în mijloacele de transport puse la dispoziţie de SC Domeniul Public SA si transportul acesteia in cele patru zone stabilite respectiv : str. Petru Maior, Poiana pasune ,capat str. A.I.Cuza si str Alba Iulia (mal Aries).
– Personal de coordonare – Gheorghe Balahura – director general.
– Delia Culcus – director tehnic.
– Bogdan Fleser

3. Mod de intervenţie
a. În cazul apariţiei poleiului şi a zăpezii, începând cu data respectivă SC Domeniul
Public SA, va asigura un comandament de coordonare a activitatii în regim minimal, pe schimburi, câte o echipă de intervenţie compusă din 2 muncitori şi doua autospeciale încărcate cu material antiderapant si clorura de Ca, care să acţioneze de urgenţă pe străzile intens circulate specificate la pct. 2, precum şi un dispecer care să coordoneze realizarea acţiunilor.
b. Monitorizarea evolutiei depunerilor de zapada sau a producerii de polei va fi asigurata de membrii comandamentului de coordonare pe toata perioada anotimpului friguros.In cazul aparitiei unor situatii deosebite privind depuneri de zapada sau producerii de polei, depistate de angajati ai primariei, Politiei sau Politiei locale, acestea vor fi transmise de urgenta comandamentului de coordonare a deszapezirii instituit la nivelul SC domeniul Public SA : – tel. 0728287513 .
c. În funcţie de evoluţia vremii, în perioada imediat următoare se va acţiona:
– In cazul aparitiei poleiului si a ghetii imprăştiere material antiderapant si clorura de Ca preventiv pe arterele de intrare ieşire în/din mun. Turda, artere principale(zona I), staţiile mijloacelor de transport în comun, spaţiile destinate traversării pietonale a străzilor(urgenta I).
– În cazul unei căderi de zăpădă cu depunere având o grosime de peste 5 cm, se va interveni cu gredere tractate , iar când grosimea stratului de zăpadă este mai mare de 20 de cm se va interveni şi cu autogrederul pentru degajarea părţii stradale şi redării circulaţiei. Se va acţiona pe tronsoanele de drum în pantă, curbe, rampele de acces pe poduri, staţiile de autobuz şi locurile aşteptare clienţi taxi.
– Pe străzile nespecificate la pct. 2 până la grosimea stratului de zăpadă de 30 cm se va acţiona manual prin locatarii străzilor respective iar la grosimea de peste 30 de cm, se va interveni şi cu utilaje din dotarea SC Domeniului Public SA .
SC Domeniul Public SA Turda va prezenta lunar , pe schimburi echipele de intervenţie şi utilajele stabilite pentru fiecare caz în parte şi personalul de supraveghere nominalizat , pentru coordonarea acţiunilor în cele două situaţii de intervenţie.

SPATIILE DESTINATE CAZARII SI HRANIRII PERSOANELOR FARA ADAPOST SAU SURPRINSE IN TRAFIC, AFECTATE DE FENOMENE METEOROLOGICE DEOSEBITE.

In cazul producerii in sezonul rece a unor fenomene meteorologice periculoase cum ar fi scaderea temperaturilor si caderi abundente de zapada, insotite de intensificari ale vantului la nivelul municipiului Turda au fost instituite mai multe spatii de relocare, cazare si hranire a persoanelor fara adapost sau surprinse in trafic de fenomene meteorologice periculoase.
In cazul persoanelor fara adapost, afectate de fenomenele meteorologice extreme au fost stabilite doua spatii pentru cazarea si hranirea acestora:

Denumire: Centrul social de urgenţă pentru persoane fără adăpost
Adresa: Avram Iancu nr. 12
Nr. locuri: 46

Denumire: Spitalul municipal Turda
Adresa: Str. Andrei Mureşanu nr. 12-16
Nr. locuri: 2

In cazul persoanelor surprinse in trafic sau afectate de fenomene meteorologice periculoase la nivelul minicipiului Turda au fost stabilite patru spatii pentru relocarea ,cazarea si hranirea persoanelor surprinse in trafic:

Localitatea: Turda
Locul de dispunere: Colegiul Tehnic Str.Basarabiei nr.48.
Nr.locuri cazare: 30
Nr.locuri  servit hrana: 50
Nr.portii care se pot prepara: 50
Daca spatiile sunt incalzite: da
Observatii: –

Localitatea: Turda
Locul de dispunere: Colegiul Emil Negrutiu
Nr.locuri cazare: 20
Nr.locuri  servit hrana: 20
Nr.portii care se pot prepara: 20
Daca spatiile sunt incalzite: da
Observatii: –

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate