fbpx

2 Comentarii

matei asfaltare Bai 1

Cartierul Băi din Turda este în plină modernizare, stradă după stradă intră la asfaltare, artere de circulație care până acum nu au văzut niciodată asfaltul sunt reabilitate spre bucuria locuitorilor zonei.

În cursul zilei de ieri a fost asfaltată strada Vișinului, astăzi a continuat așternerea stratului de urzură pe Cireșului și Prunului.

Conform graficului de lucru, săptămâna următoare pe străzile Mărului, Piersicului și Caisului se continuă intervențiile de bordurare trotuare, montare rigolă carosabilă, ridicarea capacelor la cotă și pregătirea stratului support pentru binder.

Tot săptămâna viitoare se va turna ultimul strat de asfalt pe strada Alexandru Borza” informează municipalitatea turdeană.

Prezent la fața locului primarul Matei Cristian a vorbit despre sursa de finanțare, graficul de lucrări, problemele întâmpinate dar și despre ambiția sa de-a asfalta toată Turda într-un timp cât mai scurt astfel încât orașul să se ridice la nivelul statutului de stațiune turistică.

Pentru asfaltarea și modernizarea tuturor străzilor din municipiu, este nevoie de 264.299.952,3 lei (57.456.511,3 euro), fără a fi luate în calcul sumele aferente lucrărilor curente de întreținere. 

Asta ar fi înseamnat bugetul dedicat investițiilor pe 26 de ani, în cea mai bună perspectivă, având în vedere că bugetul destinat reparației și modernizării străzilor este de maxim 10.000.000 de lei (2.173.913 euro) pe an.

Pentru ca populația să poată beneficia urgent de asfaltarea a cât mai multor străzi și să nu așteptăm 26 de ani pentru asta, am fost nevoiți să apelăm la fonduri europene și guvernamentale. Aceste solicitări presupun o muncă titanică, criteriile de finanțare fiind foarte stricte. Pentru fiecare proiect în parte a trebuit să trecem prin etape obligatorii, de regulă de lungă durată, și cel mai important, a trebuit realizat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, un document pentru care s-a muncit 10 luni de zile și care a fost desemnat de Comisia Europeană drept cel mai bun plan de la nivelul întregii Uniuni Europene. (acesta constă în planificarea modernizării tuturor modalităților de deplasare a oamenilor și modernizarea infrastructurii orașului).

Este foarte important ca populația să înțeleagă că pentru a aduce acești bani în Turda am fost obligați să trecem prin toate aceste etape, pe care le-am parcurs într-un timp record printr-un efort susținut al tuturor celor implicați. Practic, toate problemele orașului au fost preluate de la zero! După cum se poate observa, deja roadele acestor mari eforturi îndelungate se văd, fiind tot mai multe contracte de finanțare semnate și foarte multe lucrări în desfășurare” explică primarul Matei Cristian.

Ca urmare a obținerii statutului de stațiune balneoclimatică, au fost cuprinse în cererea de finanțare “Reabilitare și modernizare infrastructură rutieră și utilități din corpul drumului în Băile Turda” un număr de 20 de străzi, însumând 7.8 kilometri, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, axa prioritară 7” informează Codruța Bungărdean, șeful Seviciului de Finanțări Externe și Relații Internaționale din Primăria Turda.

Străzile cuprinse în acest program sunt după cum urmează: Aleea Alexandru Borza, Aleea Băilor, Aleea Durgăului, Aleea Mureș, Aleea Olt, Str. Alunișului, Str. Barbu Lăutaru, Str. Caisului, Str. Câmpului, Str. Castanilor, Str. Cireșului, Str. George Enescu, Str. Frăgăriște, Str. Gheorghe Dima, Str. Mărului, Str. Nucului, Str. Piersicului, Str. Prunului, Str. Șesului, Str. Vișinului.

În acest context primarul Matei Cristian a explicat că …„Ne dorim să asfaltăm cât mai multe străzi cât mai repede! Dacă le-am fi deschis pe rând (n.r șantierele) nu s-ar fi schimbat absolut nimic. Tot la fel de mult ar fi durat, pentru că pe fiecare proiect în parte lucrează firme diferite. Așadar, dacă nu începeam lucrările pe anumite străzi nu înseamnă că altele ar fi fost finalizate mai repede, ci doar că ar fi început mult mai târziu, urmând să dureze la fel de mult. Toată lumea își dorește să se încheie procesul de modernizare cât mai repede și Turda să aibă infrastructura pe care o merită și pe care ar fi trebuit să o aibă de mult dacă în ultimii 20 de ani s-ar fi lucrat așa cum trebuia să se lucreze. Ceea ce trebuie reținut este că nimic nu se face la voia întâmplării și administrația locală veghează permanent asupra a tot ceea ce se lucrează, iar uneori apar probleme și situații neprevăzute, este normal. Cu siguranță în astfel de cazuri căutăm cele mai bune și rapide soluții pentru a fi rezolvate”.

De asemenea continuă lucrările pe strada 22 Decembrie și pe celelate artere intens circulate din zona industrială a orașului.

Reamintim că strada 22 Decembrie se află în plin proces de modernizare. Zilele trecute s-a așternut primul strat de asfalt pe porțiunea amintită.

Proiectul de mobilitate urbană pe care Primăria Municipiului Turda îl implementează pe strada 22 Decembrie prevede 4 benzi de circulație (două benzi dedicate transportului public și două benzi pentru celelalte autoturisme), piste de biciclete, trotuare, stații noi de autobuz și spații verzi” spune și directorul executiv al Primăriei Turda, Ginel Călugăr.

Pe această arteră lucrează în paralel mai mulți antreprenori, fiind în derulare și lucrări complexe ale Companiei de Apă Arieș.

De asemenea, toate cablurile au fost introduse în subteran și vechii stâlpi au fost înlăturați.

Pe toată strada funcționează acum un sistem de iluminat nou și modern, cu lămpi de tip led, dar a fost introdusă și semaforizarea fiind reabilitate și trecerile de cale ferată.

Vezi videointerviul, integral:

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Altceva · 06:37 28.08.2020
    Acum, pe ultima 100 de metri... Too late! Sper sa fie ales altcineva, mai puțin îngâmfat, care nu face lucrurile doar sa fie făcute si sa se poata lauda ci si sa dureze. Asfaltul turnat este pe niste fundații prost făcute, in 2 ani maxim va fi crăpat. Dau o ladă de bere prin redacția Turdanews.net dacă nu este așa.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Ahha · 19:03 28.08.2020
    Mult prea special si superior se crede omu' asta.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate