fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

atentie

În urmă cu două zile, Primăria Municipiului Câmpia Turzii s-a autosesizat în cazul exemplarului de urs care a fost zărit umblând liber pe străzile din oraș. Totodată, având în vedere necesitatea informării opiniei publice, dar și apelurile telefonice prin care cetățenii Municipiului Câmpia Turzii s-au adresat administrației publice locale pentru gestionarea/capturarea exemplarului de urs brun (Ursus arctos) care a fost reperat pe teritoriul municipiului nostru, suntem abilitați să vă comunicăm următoarele:

  • Capturarea / relocarea oricărui exemplar de urs brun de pe teritoriul unei localități urbane sau rurale se supune unei proceduri avizate de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și presupune implicarea și conlucrarea mai multor structuri ale Statului Român;
  • Astfel, în conformitate cu Ghidul cadru de acțiune recomandat instituțiilor și organizațiilor pentru gestionarea incidentelor și situațiilor de urgență generate de animale sălbatice la nivel județean, în această dimineață, la Câmpia Turzii a fost creată o celulă de criză formată din reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență, Instituția Prefectului Județului Cluj, Poliția Locală Câmpia Turzii, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția Silvică, Agenția Națională de Mediu și Garda Forestieră;
  • Reprezentanții instituțiilor enumerate mai sus au sarcini și atribuții clare, specificate prin Ghidul cadru, emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, astfel că procedura de capturare/relocare a exemplarului de urs brun va fi efectuată în conformitate cu prevederile legii.
  • În conformitate cu Criteriile de bază pentru evaluarea riscului în cazul exemplarului de urs brun prezent pe teritoriul Municipiului Câmpia Turzii, s-a stabilit că nivelul de risc pe care acesta îl reprezintă pentru populație este unul mediu.
  • Astfel, în cele două nopți în care ursul a fost reperat pe teritoriul municipiului, acesta nu a manifestat un comportament agresiv și s-a retras imediat ce a interacționat cu omul. Nu au fost înregistrate victime în rândul cetățenilor și nici pagube materiale însemnate, cu excepția unor elemente de gard, pe care ursul le-a deteriorat, încercând să le escaladeze;
  • Primăria Municipiului Câmpia Turzii FACE APEL CĂTRE CETĂȚENI SĂ EVITE ORICE FEL DE INTERACȚIUNE CU EXEMPLARUL DE URS! NU-L HRĂNIȚI, NU ÎNCERCAȚI SĂ-L FUGĂRIȚI ȘI NU ÎNCERCAȚI SĂ ÎL RĂNIȚI! În astfel de cazuri, comportamentul speciei urs brun poate deveni agresiv, iar acesta poate să atace!
  • EVITAȚI DEPLASĂRILE ÎN ZONA PARCULUI MUNICIPAL (BERC) PRECUM ȘI ÎN ZONELE CU VEGETAȚIE ABUNDENTĂ DIN CARTIERUL INSULĂ, ACESTEA FIIND ULTIMELE LOCAȚII ÎN CARE A FOST REPERAT EXEMPLARUL!
  • În momentul în care ursul va fi capturat, acesta va fi relocat pe un fond de vânătoare, în conformitate cu prevederile legale, după obținerea avizului emis de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Dorin Nicolae LOJIGAN, Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență

Citește și:

Mesaje RO-Alert cu privire la ursul care „bântuie” străzile din Câmpia Turzii (VIDEO)

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu Florea
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Eugen Pop
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate