Primăria Turda a câștigat recursul (în parte) cu societatea STP Alba Iulia, care a efectuat transportul local de persoane pe raza Turzii, până în 15 decembrie 2019. Inițial, STP Alba Iulia obținuse câștig de cauză pentru plata sumei de 5.284.035 lei, în urma unei decizii a Tribunalului Cluj, însă Curtea de Apel a admis în parte recursul și rejudecând speța a redus suma la 1.996.191 lei (37,7%).
Procesul a început din iunie 2018. Asta după ce Primăria Turda a refuzat să mai deconteze de la bugetul local sumele invocate de STP Alba Iulia, pentru transportul gratuit al pensionarilor, susținând că datele nu sunt reale.
Inițial, STP Alba Iulia a obținut plata unei sume de 5.284.035 lei, în urma unei decizii a Tribunalului Cluj, care a fost contestată de Municipiul Turda. La recurs, Curtea de Apel Cluj a admis în parte acțiunea și a redus suma de plată la 1.996.191 lei, adică circa o treime din ceea ce aprobase inițial Tribunalul Cluj, semn că reprezentanții administrației locale au reușit să demonstreze că sumele erau mult ”umflate” de către cei de la STP Alba Iulia.
”Admite în parte recursul declarat de pârâtul Mun. Turda prin Primar împotriva sentinţei civile nr. 1901 din 20.09.2019 pronunţată în dosarul nr. 2278/117/2018 al Tribunalului Cluj, pe care o casează în parte, în sensul că, rejudecând în aceste limite, admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclam. STP SA. Obligă pârâtul la plata sumei de 1.996.191 lei reprezentând diferenţe tarif la gratuităţi pentru pensionarii cu vârsta peste 65 de ani aferente perioadei martie 2016 – aprilie 2018 şi dobânzi legale penalizatoare aferente debitului principal, calculate începând cu data formulării cererii de chemare în judecată (06.06.2018) şi până la plata integrală a debitului, calculate potrivit art. 629 alin. (2) C.P.C., către reclamant. Obligă pârâtul la plata sumei de 11.713 lei cheltuieli de judecată parţiale la fond către reclamant. Admite cererea de transmitere a calităţii de creditor formulată de intervenientul V H T de la debitorul cedent STP SA în limita creanţei de 50% din suma menţionată (998.095,5 lei) dar nu mai puţin de 998.000 lei. Menţine în rest sentinţa recurată. Respinge solicitarea intimatei STP SA de acordare de cheltuieli de judecată în recurs. Definitivă şi executorie. Pronunţată în şedinţă publică din data de 15.05.2020.”, se precizează în Hotărârea 411/2020 dată în Dosarul 2278/117/2018.
Între cele două părți, procesele au început încă de pe vremea fostului primar Tudor Ștefănie. Într-un alt proces de acest gen, deschis de STP Alba Iulia în anul 2013, administrația locală a fost obligată, în anul 2018, la plata sumei de 6.636.296 de lei, reprezentând diferenţele de tarif la gratuităţi pentru pensionari cu vârsta de peste 65 de ani, şi dobânda legală pentru această sumă începând cu data introducerii cererii de chemare în judecată, respectiv 20 decembrie 2013, pentru sumele aferente lunilor aprilie 2012 – octombrie 2013, şi cu data introducerii cererii modificatoare, respectiv 16 februarie 2016, pentru sumele aferente perioadei noiembrie 2013 – februarie 2016. Și în acel caz, actuala administrație a reușit să reducă suma inițială de plată, care a fost stabilită de Tribunalul Cluj la 8.570.236 lei.
Contractul încheiat între părți a fost extrem de prost, a acuzat primarul Cristian Matei, STP Alba Iulia conectându-se ca o ventuză la bugetul local. Disensiunile dintre cele două părți, dar nu numai, au determinat administrația locală să regândească problema transportului în comun, recurgând la înființarea unei societăți de transport proprii, care a fost dotată cu autobuze noi, moderne, 100% electrice, în baza unui contract pe fonduri europene.
STP Alba Iulia a încercat să zădărnicească intrarea noului operator, TUP Turda SRL (societate deținută de administrația locală), până în ultimul moment. Cu câteva zile înainte de intrarea noilor autobuze electrice pe traseu (TUP Turda și-a început activitatea din 16 decembrie 2019), STP Alba Iulia a solicitat prelungirea concesionării transportului public până în anul 2021, dar și renunțarea la orice pretenții cu privire la obligațiile asumate de STP prin contract de concesionare încheiat în 2010 (reprezentanții administrației locale susțin că există obligații care nu au fost îndeplinite), invocând faptul că noua societate nu va reuși să realizeze transportul de călători.
”În baza experienţei mele ofer un posibil scenariu deloc roz: luni se va ieşi la paradă cu 20 de mașini noi, colantate frumos, dar cu șoferi neinstruiţi care nu le ştiu încă conduce şi spre amiază majoritatea vor fi descărcate şi doar câteva reuşesc să încheie programele din lipsă de curent. Marţi e posibil ca nici până la amiază să nu se poată asigura programele. (...) Promit să felicit organizarea transportului în condiţiile în care se va apropia măcar de jumătatea aşteptărilor create turdenilor de propaganda permanentă din ultimul an, dar aştept la rândul meu ca cel responsabil să-şi asume public eşecul, în cazul în care în afirmaţiile mele de care nu s-a ţinut cont se confirmă, fără a căuta vinovaţi în cei numiţi conştient să gestioneze o situaţie la limita catastrofei”, spunea fostul director al PL Turda al STP Alba Iulia, Dan Mostecky, cu 3 zile înainte de a intra pe trasee TUP Turda SRL. Însă, avertismentele alarmiste nu s-au regăsit în realitate, TUP Turda desfășurându-și activitatea normal.