marian morar
m install
nello construct

Digi24.ro articol laudativ la adresa Turzii: „Un mic oraș din România a obținut peste 100 de milioane de euro din fonduri europene”

zamblau eugen
floris

Primăria din Turda a obținut, în ultimii doi ani, finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale.

Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ. Edilul, Matei Cristian spune că nu avea altă soluție pentru investiții. Bugetul local abia ajunge pentru plata facturilor și a salariilor.

Turda are cu puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa.

Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, spune Cristian Matei, primarul municipiului Turda, citat de Digi24.ro

Aventura europeană a micului oraș din Transilvania a început acum doi ani. În acest moment este în plină desfășurare proiectul de modernizare a transportului. 20 de autobuze electrice vor intra pe traseu de luna viitoare.

Citește tot aici:

Un mic oraș din România a obținut peste 100 de milioane de euro din fonduri europene

Reamintim că, Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare. De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro. 

Cele mai importante proiecte europene câștigate de Primăria Turda sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local.

Turda va trece astfel la un sistem de transport modern, la standarde europene. 

O importanță majoră o au și proiectele prin intermediul cărora se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului: Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. 

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni. 

Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, modernizarea creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel cu școala mobilă ș.a. 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: