fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon 13 Comentarii

turda proiecte

Municipiul Turda este campion în accesarea fondurilor europene la nivel național, în categoria orașelor din care face parte, având nu mai puțin de 12 contracte mari de finanțare semnate, proiecte care se află deja în implementare. De asemenea, mai are 4 proiecte admise la finanțare și 3 proiecte aflate în faza de evaluare. Valoarea totală a celor 19 proiecte este de 453.030.665, 81 lei, adică aproape 100 de milioane de euro. 

Cele mai importante proiecte europene câștigate de Primăria Turda sunt cele obținute pe baza Planului de Mobilitate Urbană, care prevăd asfaltarea și modernizarea străzilor principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), achiziția a 20 de autobuze electrice și implementarea sistemului de Bike Sharing. Deja acest proiect este în implementare, au fost demarate lucrări de modernizare și au fost livrate 18 autobuze electrice din cele 20, urmând ca în luna decembrie să fie inaugurată noua companie de transport public a municipiului Turda, subordonată Consiliului Local.

Turda va trece astfel la un sistem de transport modern, la standarde europene. 

O importanță majoră o au și proiectele prin intermediul cărora se vor moderniza două obiective turistice importante ale orașului: Castrul Roman și Parcul unde se află mormântul lui Mihai Viteazul. Ambele obiective vor fi complet modernizate cu bani europeni, acestea urmând să devină alte două branduri importante ale orașului, alături de Salina Turda. Tot prin finanțare europeană, centrul istoric al municipiului Turda va fi complet modernizat, se va construi o autobază unde va funcționa noua companie de transport public și se va construi o parcare de tip Park & Ride la marginea orașului. 

Municipalitatea a obținut fonduri europene și pentru decontaminarea zonei poluate – depozit deșeuri periculoase UTC, numită Poșta Rât, urmând ca acea zonă de 10ha să fie transformată într-un parc public de mari dimensiuni. 
Celelalte proiecte finanțate de Uniunea Europeană ale municipiului Turda mai prevăd modernizarea infrastructurii, modernizarea Teatrului Aureliu Manea, modernizarea unei clădiri vechi din centrul orașului, modernizarea creșelor și a grădinițelor, proiecte sociale precum și cel cu școala mobilă ș.a. 

În contextul tuturor finanțărilor obținute, reprezentanții municipiului Turda prevăd o creștere semnificativă a numărului de turiști și o dezvoltare masivă a orașului în perioada următoare. Turda este vizitată anual de peste 700.000 de turiști din întreaga lume, fiind cunoscută la nivel mondial datorită Salinei. 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  mihai · 16:53 03.11.2019
  "o dezvoltare masivă a orașului"? eu ca simplu cetatean nu am simtit nimic. din contra. toate s-au scumpit, salariile au crescut doar la bugetari. orasul e un morman de mizerie si la propriu si la figurat. si daca turda e vizitata de n mii de turisti anual, asta nu e meritul celor din primaria de acum. salina nu au facut-o ei. ei doar o mulg.
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 17:13 03.11.2019
   Aici nu e vorba despre salarii și despre scumpiri, care sunt consecințe ale unor decizii guvernamentale sau din mediul privat...
   E vorba despre managementul administrativ și soluțiile găsite la multiplele probleme cu care se confruntă Turda, iar acest lucru s-a realizat printr-o multitudine de proiecte europene.
   Ca să înțelegi valoarea lor, respectiv 100 de milioane de euro, îți spun doar atât: Salina Turda (pe care văd că nu o contești că este un lucru OK pentru municipiu) era cel mai important proiect european din Turda, făcut vreodată. Investiția: vreo 5 milioane de euro bani europeni! Acum poți face diferența ce vor însemna cele 100 de milioane de euro?!
   Salina este de ”muls”, într-adevăr, numai că profitul anual de circa 1 milion de euro merge la bugetul local și apoi în investiții care se fac de la bugetul local.
   La faza cu mizeria, îți dau dreptate! Însă, mai degrabă e o problemă de civilizație. Practic, administrația locală are de luptat, în primul rând, cu această problemă! Pentru că degeaba au eliminat rampe ilegale de gunoi, degeaba au pus pubele subterane, degeaba au dezvoltate sisteme de colectare selectivă, degeaba au amenajat parcuri, degeaba au făcut curățenie, degeaba au pus (mai nou) containere pentru deșeuri de tip construcții, lemn, crengi etc, dacă populația nu înțelege că are și ea partea ei de contribuție, dacă vrem un oraș mai curat... Însă, se va rezolva și asta. În timp sau printr-o înăsprire a amenzilor în astfel de cazuri, fără nicio milă!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  mihai · 19:49 03.11.2019
  repet: eu ca simplu cetatean nu am simtit nimic. care investitii? o pista inutila de biciclete? cateva stradute asfaltate? si altceva ce? chermeze si festivaluri la fel de inutile pentru a distra pe cine? pe noi ca sa nu vedem mizeria? ai fost cu busul la salina? parca esti pe vapor. apropo de investitii, poate au investit in buzunarele lor si a membrilor lor votanti ca in ale noastre flutura vantul.
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 20:15 03.11.2019
   V-am explicat: faceți confuzii și discutați pe subiecte pe care nu le știți.
   - ”Pista inutilă” - nu a fost realizată pe fonduri europene (ci din bani de la bugetul local). Dar pe malul Arieșului, care este o zonă de promenadă, este foarte utilă! Credeți-mă că știu ce vorbesc și știu și turdenii care au copii și vor să-i știe în siguranță.
   - Proiectul cu fonduri europene PMUD prevede, însă, realizarea de piste de biciclete pe arterele principale, inclusiv un serviciu de bike sharing. Poate dvs nu vă folosește la nimic, însă sunt mulți care ar agrea acest mijloc de transport, dacă ar avea condiții.
   - ”Străduțele asfaltate” nu sunt deloc puține. Oricum, mult mai multe decât orice altă perioadă din trecut. Însă, lucrări majore pe fonduri europene sunt în zona Băi (acolo se lucrează în paralel pe mai multe străzi, în viitoarele lucrări fiind inclusă și strada care duce la Salină) și arterele principale, în acest caz începându-se cu strada 22 Decembrie 1989/Armata Roșie. E vorba de TOATE arterele principale. Contează sau... nu?!
   - Investițiile europene nu se realizează direct în buzunarul dvs. Ca să aveți ceva în buzunar, trebuie să fiți capabil, instruit, să aveți ceva de oferit, să fiți profesionist etc. Nimeni nu o să vă bage vreodată ceva în buzunar, dacă fluierați și așteptați! Oportunitățile vi le faceți singur în viață! Dacă mergeți în Vest și constatați un nivel crescut de bogăție și civilizație, aia nu înseamnă că dvs sunteți mai bogat, pentru că banii nu intră automat în buzunarul dvs! Trebuie să faceți dvs ceva! Dacă vreți să vă meargă bine, ascultați-mi sfatul: nu așteptați să facă cineva ceea ce trebuie să faceți dvs pentru dvs! Înțelegeți?!
   În rest, v-am explicat: sumedenia de contracte europene vor schimba fața Turzii în bine, într-un interval de timp mult mai scurt decât am fi putut spera vreodată.
   • Acest comentariu este nepublicat.
    mihai · 18:31 04.11.2019
    Daca eu nu stiu despre ce vorbesc, bine ca le sti tu pe toate si ne mai luminezi si pe noi. strada 22 decembrie ar conta daca s-ar m-ai lucra ceva pe ea. din pacate stationeaza. nu astept sa imi bage cineva bani in buzunar, ai inteles gresit. nu sunt asistat social si toata viata am muncit sa imi asigur traiul. in ceea ce priveste sumedenia de contracte europene, permite-mi sa fiu sceptic.
    • Acest comentariu este nepublicat.
     Gelu FLOREA · 18:53 04.11.2019
     Îmi pare rău să-ți repet: nu știi despre ce vorbești. Dacă nu știi, măcar documentează-te...
     Și eu sunt sceptic că reușești să-ți asiguri traiul, la limite rezonabile, având în vedere că la un contract în derulare, pe fonduri europene, tu încă ești ”sceptic”... Cred că tot așa vei rămâne până la adânci bătrâneți... Și nu vei înțelege niciodată de ce unii reușesc, iar tu nu...
     Asta e! Seară faină!
     • Acest comentariu este nepublicat.
      mihai · 21:08 04.11.2019
      ramai in lumea ta
      • Acest comentariu este nepublicat.
       Gelu FLOREA · 22:08 04.11.2019
       Evident că rămân! Este lumea celor eficienți, a celor care văd oportunitățile, a celor care înțeleg ce și cum, a celor care fac, a celor care schimbă lumea în jurul lor, a celor care reușesc...
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 07:05 04.11.2019
  O să facem, o să fie, ăsta este clasicul discurs al politicianului român. Da, este adevărat, pentru vor face, nu pentru cei care i-au votat. Nu vedeți cum clasifica cetățenii? Cei care ne votează si ceilalți - dușmanii! E normal ca eu plătitor de taxe si impozite sa ma enervez cand in presă nu vad decât : vom face, o sa fie! Asta de 30 de ani! Timp în care unii au devenit, miliardari in euro din furaciuni. Ați văzut articolele scrise se actualul sef PSD Cluj!? Cred ca e un mare sâmbure de adevăr acolo, ca omul nu e prost să plătească despăgubiri pt calomnie. Te umple scârba!
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 09:59 04.11.2019
   Informația face referire la ce s-a făcut. Este adevărat că, ca toate lucrurile pe acest pământ, are și componenta viitorului. Însă, eu nu vorbesc despre o gargară poiticianistă, pe care o dezavuez asemeni dvs, ci despre lucruri concrete care s-au făcut!
   Dacă soția dvs este însărcinată în luna a 2-a, dvs cu siguranță ați făcut ceva, chiar dacă acel copil se va naște peste 7 luni. Cam așa stau lucrurile și în cazul Turzii. Sunt lucruri care se văd și care au legătură cu basnii europeni atrași, de care se face referire și în informația de mai sus. Să fii locul 1 în România, în categoria municipiilor nereședință de județ, este o performanță... totuși.
   Referitor la ”articolele” scrise de un șef de partid, oricare ar fi el, chiar credeți că sunt ”jurnalistice”?! Mă faceți să râd... Nu vreau să intru în acest subiect, pentru că e treaba fiecăruia, fiind mai ales o ”treabă politică”. Însă logica cu ”omul nu e prost să plătească despăgubiri” nu funcționează. Pentru că Liviu Alexa, chiar nepreședinte de partid, a pierdut numeroase procese, la sume destul de consistente.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 11:30 04.11.2019
  E mișto asta cu sarcina, dar nu e cel mai bun exemplu, sarcina se mai poate pierde din păcate. La fel si cu proiectele europene, daca nu te miști în graficul impus de implementare. Oricum, in dulcele stil romanesc, lucrurile trenează, nepotismele sunt prezente si viața noastra merge inainte. Indiferent cat vom dezbate noi aici, ce și cum este mai bine, turdenii vor arunca hârtii pe jos, cei de la conducerea urbei isi vor angaja pilele, lucrările se vor face de mântuială...
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Gelu FLOREA · 12:12 04.11.2019
   Ai dreptate cu ”pierderea” unei sarcini, similară cu ”pierderea” unor fonduri europene. Însă, mergând pe aceeași idee, sarcinile duse la bun sfârșit sunt mult mai multe...
   Tu sugerezi că cea mai bună soluție ar fi să nu se mai facă nimic! Lucru cu care nu sunt de acord... E mai bine să faci ceva! Chiar dacă nu-ți iese tocmai perfect...
   Pentru a atrage fonduri europene e mult de muncă. Doar faza inițială, cu întocmirea dosarului, a studiilor etc, generează vreo 10.000 de pagini pentru un proiect serios. Și toate trebuie semnate ”în original”. Doar pentru acest ”amănunt” îți trebuie câteva ore bune...
   Lucrurile nu sunt simple! E adevărat că sunt ”complicate” și pentru că unii, mai sus, le-au complicat mai mult decât era cazul. Personal, sper ca viitorul ministru de la Fonduri Europene, Marcel Boloș, să găsească o soluție pentru a simplifica, pe cât posibil, procedurile de atragere a fondurilor europene. Pentru că asta ne-ar ajuta mult...
   Nu am menționat întâmplător numele lui Boloș. El a dezvoltat Oradea prin proiecte europene... A fost director al ADR Nord-Vest, agenție care a făcut cele mai multe proiecte europene, din toată țara! Și este un tip implicat și dedicat beneficiarilor de fonduri europene, pe care încearcă să-i ajute cât poate de mult...
   Dacă suntem pesimiști, neîncrezători, cu o gândire ca a ta, nu vom realiza niciodată nimic în viață (tu te poți mândri cu ceva?!)... Dacă vrei să faci ceva, trebuie să ai o altă abordare. E important să faci. Însă, pentru asta, mai întâi trebuie să știi cum!
   Pentru Turda, fondurile europene sunt o adevărată mană cerească! Ne vor ajuta să ne dezvoltăm...
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Altceva · 17:48 04.11.2019
  Nu sugerez sa nu se facă nimic! Exclus. Orasul ăsta e un loc minunat. Sunt putine orașe care au ceea ce are Turda. Nu celebrele mistere... Problema este la nivelul de civilizație al unor locuitori si la cei numiți sa conducă destinele orașului. Prezentul il știm și este rezultatul incapacității unor oameni. Seara frumoasă.
Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator