fbpx

Icon Scrie un comentariu

proiect handbal

În vara acestui an, cei de la T9/USR Turda jubilau după ce un raport al Curții de Conturi indica faptul că s-ar fi făcut plăți ilegale către echipa de handbal Potaissa Turda și către echipa de fotbal Sticla Arieșul Turda. Ba mai mult, se punea în discuție legalitatea asocierii municipalității în cele două cluburi, cu scopul de a susține activitatea sportivă!

”Sumele plătite din bugetul local pentru echipele de handbal și fotbal nu se justifică legal, se arată în raportul Curții de Conturi pentru anul 2018. 

Auditorii externi au constatat că au fost efectuate plăți nejustificate în sumă de 360.000 de lei către Asociația Handbal Club Potaissa Turda, respectiv 30.000 lei către Asociația Club Sportiv Arieșul Turda. (...)

Auditorii Curții de Conturi au identificat cinci nereguli în finanțarea suplimentară a cluburilor sportive: finanțarea suplimentară nu are la bază o selecție publică de proiecte, așadar nu s-au respectat principii de transparență și concurență; nu a fost respectată libera concurență respectiv nu au fost respectate art 18 și art 69 din Legea 69 din 2000 a educației fizice și sportului; nu a fost respectat principiul tratamentului egal; nu au fost încheiate contracte de finanțare nerambursabile în condițiile prevăzute de lege; nu au fost depuse deconturi justificative.

Curtea de Conturi a constatat că inclusiv finanțarea prin cotizație este ilegală, în condițiile în care Municipiul Turda nu se putea asocia decât într-o entitate care să asigure prestarea de servicii publice sau de utilitate publică”, preciza jurnalistul Horea Hudrea, care se află în cercul de interese al celor de la T9/USR Turda.

Numai că, oficialii Primăriei Turda au contestat Decizia nr. 18/07.06.2019, emisă de Camera de Conturi Cluj, iar contestația a fost aprobată de Departamentul de coordonare a verificării bugetelor unităților administrativ-teritoriale, prin Încheierea nr. VI/24/07.10.2019 pronunțată cu privire la Contestația nr. 14460/08.07.2019 depusă de administrația turdeană.

Pe scurt, contestația a fost aprobată de forurile superioare ale Curții de Conturi, pe câteva considerente simple și bazate pe realitatea efectivă, respectiv faptul că clubul de handbal a fost finanțat legal, atât în ceea ce privește cotizația lunară plătită de municipalitate (cotizație redusă de la 250.000 de lei/lună la 190.000 de lei/lună), dar și în ceea ce privește asocierea pentru organizarea unor evenimente sportive de mare anvergură, cum a fost organizarea finalei Cupei Challenge la handbal, câștigată ulterior de Potaissa Turda (singurul club de echipă din județ care a câștigat o cupă europeană!). Situația a fost similară și pentru echipa de fotbal Sticla Arieșul Turda, care s-a încadrat în același tipar.

Iată motivația Comisiei care a dat câștig de cauză Primăriei Turda:

”În considerarea aspectelor prezentate, Comisia reține că celor două asociații - persoane juridice de drept privat, fără scop lucrativ, le sunt opozabile prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, respectiv prevederile Legii 69/2000 a educației fizice și sportului.

Potrivit Statutului asociațiilor sus menționate și a prevederilor art. 46 din OG nr. 26/2000, asociația poate avea ca sursă de venituri, contribuțiile și cotizațiile asociaților, donații, sponsorizări și resurse obținute de la bugetul de stat și/sau bugetele locale, precum și orice alte surse legale de venituri.

Comisia reține că auditorii publici externi menționează că forma de finanțare prin care municipiul Turda a susținut activitatea sportivă a celor două asociații nu respectă în totalitate prevederile legale, din context reieșind că în speță sunt aplicabile și prevederile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități non profit de interes general, a Ordinului președintelui Agenției Naționale pentru sport nr. 130/2006 privind finanțarea nerambursabilă din fonduri publice a proiectelor cluburilor sportive de drept privat și ale ascoiaților pe ramură de sport județene și ale municipiului București, a Ordinului nr. 664 din 6 septembrie 2018 privind finanțarea din fonduri publice a proiectelor și programelor sportive.

Astfel, Comsiia constată că reglementările legale invocate de auditorii publici externi în susținerea constatării sunt aplicabile pentru modalități de finanțare a activității structurilor sportive în cazuri care în speța de față nu se regăsesc, respectiv cele reglementate de Ordinul Agenției Naționale pentru Sport nr. 130/2006 (...) sau cele reglementate de Legea nr. 350/2005. (...)

Așa încât, în speța de față, Comisia apreciază că nu sunt incidente prevederile invocate de auditori, Municipiul Turda, în calitatea sa de membru fondator, aprobând alocarea de fonduri în conformitate cu prevederile statutului asociațiilor, cât și în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv OG nr. 26/2000 și Legea 69/2000. (...)”.

Totodată, Comisia a constatat că actul de control inițial făcea referire la faptul că finanțarea unei activități sportive se poate face numai în baza Legii 350/2005, fiind în contradicție cu cele 4 modalități prin care consiliile locale pot contribui cu sume din fonduri publice la înființarea, funcționarea și dezvoltarea unor suructuri sportive:

  • este membră a asociației sau a clubului sportiv înființate în temeiul OG nr. 26/2000 cu privire la asociații sau fundații (caz în care finanțarea se face în temeiul acestui act normativ)
  • este asociată cu structurile sportive respective, potrivit prevederilor art. 36 alin (7) din Legea administrației publice locale, nr. 215/2001, cu modificările și completările ulterioare (caz în care finanțarea se face în temeiul acestui act normativ)
  • acordă finanțare în condițiile Legii educației fizice și sportușlui nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare (caz în care finanțarea se face în temeiul acestui act normativ)
  • atribuie contracte de finanțare nerambursabilă persoanelor fizice sau juridice fără scop patrimonial, care are o propunere de proiect elaborat în conformitate cu prevederile documentației pentru elaborarea și prezentarea proiectului, în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare.

De ce dorește T9/USR Turda dispariția echipei de handbal și de fotbal?!

Nu este exclus ca acest control al Curții de Conturi, care a vizat cluburile de handbal și de fotbal, să aibă la bază sesizări ale celor din gruparea politică T9/USR Turda, care recurg la astfel de metode, mai ales că ei și-au exprimat public intenția de a nu mai finanța astfel de activități.

Echipa de handbal Potaissa Turda, deși are un buget mult inferior altor competitoare din Liga Națională (unele dintre ele având bugete anuale de 3-7 ori mai mari!), reușește an de an să facă performanță. În ultimii 3 ani, a câștigat medaliile de bronz în Liga Națională, iar în anul 2018 a câștigat Cupa Challenge, o performanță incredibilă pentru un club sportiv din Turda. Totodată, la nivelul grupelor de juniori, an de an echipele ajung în fazele finale și chiar câștigă medalii naționale, deși concurența este acerbă, alte cluburi participând în competiție în urma unor selecții desfășurate pe mai multe județe, în timp ce Potaissa intră în ”luptă” cu tineri din Turda. De altfel, funcționarea eficientă a centrului de copii și juniori a dus la o situație unică în handbalul masculin din prima ligă, respectiv folosirea unor tineri jucători turdeni la meciuri oficiale din primul eșalon (în acest sezon, sunt vreo 6-7 jucători de acest gen).

Echipa de handbal nu este adulată doar de publicul care frecventează micuța sală ”George Barițiu” din Turda Nouă, ci și de mulți alți turdeni care urmăresc meciurile de handbal la tv național sau în transmisiunile realizate de TurdaNews, oameni care apreciază că prin seriozitate și un bun management, Turda a ajuns să se bată cu marile cluburi ale României.

De cealaltă parte, echipa de fotbal a reușit o promovare din Liga 4 în Liga 3 și până în acest moment a avut o participare destul de bună, fiind la al doilea sezon în Liga 3. De menționat că clubul vizează resuscitarea unui centru de copii și juniori, așa cum era pe vremuri, însă încă se confruntă cu probleme din ”trecut”, respectiv inexistența unor grupe de copii în anumiți ani, iar din acest motiv în campionatele de juniori republicani (A și B) se participă cu juniori mai mici cu vreo 2 ani decât adversarii lor, situație care se reîntâlnește și la alte grupe mai mici (până când se va realiza ”piramida”, cu nivele pentru fiecare an în parte).

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator