fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

munca comunitate

Amenzile aplicate pentru încălcarea regulilor de salubritate, de comerț în piețe, curățenie și întreținere a spațiilor publice sau parcurilor și clădirilor vor putea fi transformate în muncă în folosul comunității de consiliile locale, fără a mai fi nevoie de o decizie a instanței, precizează Profit.ro.

O astfel de măsură este importantă pentru că, în prezent, administrațiile locale se află în situația de a nu putea recupera amenzile acordate celor care încalcă anumite norme de conviețuire socială, în situația în care contravenienții nu le plătesc și nu pot fi executați silit. Pentru transformarea amenzilor în muncă în folosul comunității, administrațiile locale sunt obligate de legislația prezentă de deschiderea unor procese în instanță, în fiecare caz în parte, cu costurile de rigoare.

”În momentul de față, primăriile se confruntă cu situația în care încasarea amenzilor necesită atât timp, cât și bani, iar de cele mai multe ori acestea sunt prescrise sau cheltuielile legate de încasarea amenzilor depășesc practic amenda”, arată parlamentarii liberali care au și elaborat proiectul de lege menționat în scopul rezolvării situației reclamate, conform sursei citate.

Proiectul de lege care ar permite autorităților locale să transforme amenzile în zile de muncă în folosul comunității ar viza următoarele domenii: salubritate; activitatea din piețe, curățenia și igienizarea acestora; întreținerea parcurilor și spațiilor verzi, a spațiilor și locurilor de joacă pentru copii; amenajarea și curățenia spațiilor din jurul blocurilor de locuințe, precum și a terenurilor virane; întreținerea bazelor și obiectivelor sportive aflate în administrarea lor; întreținerea străzilor și trotuarelor, a școlilor și altor instituții de educație și cultură, întreținerea clădirilor, împrejmuirilor și a altor construcții; depozitarea și colectarea gunoaielor și a resturilor menajere.

Consiliul Local poate lua, astfel, decizia de a înlocui amenda în zile de muncă în folosul comunității, pentru adulți maximul fiind de 50 de ore de muncă (adică, 6 zile lucrătoare și încă 2 ore), iar pentru minorii de minim 16 ani, de maxim 25 de ore de muncă în folosul comunității, punerea în executare urmând a se face cu sprijinul organelor de poliție.

”Înlocuirea amenzii cu sancțiunea obligării contravenientului la prestarea unei activități în folosul comunității prin intermediul consiliului local - acest lucru să nu se mai realizeze doar prin acțiunea în instanță - constituie realizarea unor economii majore la bugetul consolidat al statului prin reducerea cheltuielilor administrative la toate instituțiile implicate, în consecință reducerea cheltuielilor materiale, cheltuielilor poștale, cheltuielilor cu utilitățile, reducerea volumului de muncă al personalului de autorităților publice locale”, argumentează autorii proiectului.

Subiectul privind păstrarea curățeniei, precum și a bunurilor publice, este un subiect care reapare periodic pe agenda publică, datorită unor persoane care nu respectă normele de conviețuire publică. Pe lângă anunțurile administrației locale privind depistarea unor persoane care au făcut astfel de fapte, există și reacții din partea consilierilor locali, aleșii PMP Turda propunând o înăsprire a sancțiunilor aplicate.

”Nu putem asista pasivi la actele de vandalism pe care le constatăm de prea multe ori în jurul nostru sau aflăm despre ele din mass media și considerăm că poziția administrației locale trebuie să fie una mult mai fermă, atât prin majorarea cuantumului amenzilor de acest tip, de până la 10 ori, cât și prin solicitarea adresată Poliției Locale de a fi mai activă în prevenirea și sancționarea unor fapte de acest gen. Considerăm că majorarea acestor amenzi nu reprezintă nicio teamă pentru cetățenii de bun simț, care reprezintă marea majoritate, dar trebuie să fie o ”sperietoare” pentru cei care nu se conformează!”, a spus Adrian Nap, consilier local și președintele PMP Turda.

Transformarea amenzii în zile de muncă în folosul comunității, printr-o procedură mai simplă, ar putea contribui și la creșterea numărului persoanelor care prestează astfel de munci, în condițiile în care numărul asistaților social obligați să presteze zile de muncă este destul de mic (în ciuda percepției publice).

”Numărul de ore este limitat la cei de la ajutor ei neavând un caracter permanent. De exemplu, 70% dintre ei au doar două zile de făcut, mai exact 12 ore, cate 6/zi. Încercăm să acoperim cât mai mult cu putință și să satisfacem nevoile cetățenilor. Numărul de ore se respectă cu prisosință, neavând nicio toleranță la acestea. Totul se face baza unui tabel de programare.”, a explicat pentru TurdaNews Inspectorul de specialitate de la SPAS Turda, Bogdan Fleșer, în luna ianuarie a acestui an.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator