fbpx

Icon 1 Comentariu

dorin lojigan interviu

Primarul Dorin Lojigan a vorbit în premieră despre ceea ce va aduce anul 2019 pentru locuitorii din Câmpia Turzii, în cadrul unui interviu acordat TurdaNews. Anul 2019 va fi unul al debutului lucrărilor de amploare, anunță primarul Dorin Lojigan, fie că este vorba despre proiecte pe fonduri europene, guvernamentale sau cu bani de la bugetul local. Milioane de euro (chiar zeci) vor transforma Câmpia Turzii. Însă, pentru asta este nevoie de un pic de răbdare și de înțelegere din partea cetățenilor, care mai întâi se vor confrunta cu disconfortul creat de începerea lucrărilor.

 

Primele lucrări care ar putea debuta la Câmpia Turzii sunt cele privind rețelele de apă și canalizare. Este vorba despre proiectul Companiei de Apă Arieș, în parteneriat cu administrațiile locale din Asociația Apa Văii Arieșului, din care la Câmpia Turzii vor fi investiții de circa 40 de milioane de euro, care vor duce la îmbunătățirea calității apei. Aceste lucrări vor începe imediat ce timpul o va permite, urmând a se desfășura pe circa 70 de străzi din municipiu.

Primarul Dorin Lojigan a explicat că intenția administrației locale este de a corela lucrările pe proiectul CAA cu cele de modernizare/asfaltare străzi principale, lucrări care se vor realiza tot pe fonduri europene, ca urmare a semnării contractului PMUD (Plan de Mobilitate Urbană Durabilă) în valoare de circa 9 milioane de euro, care va permite administrației locale nu numai modernizarea/asfaltarea drumurilor, ci și investiții într-o societate de transport public locală, achiziționare de autobuze, realizare stații de autobuz, în crearea unor piste de biciclete, în implementarea unui sistem de bike sharing sau modernizarea zonelor pietonale. Edilul din Câmpia Turzii estimează că aceste lucrări ar putea începe, probabil, înspre finalul verii sau în toamnă, după derularea procedurilor impuse de legislație. Dorin Lojigan a spus că acest proiect este unul de foarte mare importanță pentru localitate, pentru că rezolvă problema deplasării în beneficiul locuitorilor. ”Este cel mai valoros proiect, din punct de vedere financiar, semnat vreodată de o administrație locală din Câmpia Turzii”, a precizat primarul.

Locuitorii din Câmpia Turzii au mai primit o veste bună: în luna ianuarie ar urma să se mai semneze încă 3 proiecte pe fonduri europene, depuse la ADR Nord-Vest, cu o valoare aproximativă de 15 milioane de euro. Este vorba despre vorba despre proiectul de reabilitare și dotare tehnică al Colegiului Tehnic ”Victor Ungureanu”, proiectul de reabilitare al zonei Trei Lacuri (7 milioane de euro) și reabilitarea Palatului Cultural/Parcul Central/Teatrul de Vară (5 milioane de euro). Imediat ce se vor semna aceste contracte se va demara procedura de atribuire a lucrărilor. ”Estimăm că vom începe lucrările tot în acest an”, a spus primarul.

Pe fonduri europene mai este un proiect depus, pentru o grădiniță modernă, în apropierea Parcului Mare, în valoare de 1,5-2 milioane de euro. Primarul estimează că proiectul va fi semnat în primul trimestru din acest an și se așteaptă ca lucrările să înceapă tot în acest an.

Întrebat dacă cetățeanul va fi afectat de șantierele care vor fi demarate pe raza localității, edilul din Câmpia Turzii a spus că ”va fi un deranj mare”, pentru că se va lucra pe multe fronturi, iar traficul va fi mai anevoios. ”Închipuiți-vă că pe strada principală va fi schimbat canalul colector... Asta înseamnă că un sens de circulație va fi afectat și se va circula doar pe un sens. Asta ca să vă dau un singur exemplu”, a precizat primarul, care își manifestă speranța că cetățenii vor înțelege această perioadă de ample schimbări prin care va trece localitatea, cu sprijinul unor investiții fără precedent până acum, iar la gata tuturor le va place. Proiectele depuse de municipalitate, în anul 2018, depășesc 36 de milioane de euro, fără a se lua în calcul și cele circa 40 de milioane de euro care vor fi investiții prin proiectul european al Companiei de Apă Arieș. Iar pentru asta a fost mult de muncă, a ținut să precizeze edilul.

De asemenea, în 2019 va continua reabilitarea străzilor noi din cartierul Șarât, lucrări care au început pe finalul anului 2018. Un alt proiect semnat este cel de mansardare al grădiniței de pe strada Retezatului, însă acolo nu s-a găsit constructor, deși lucrarea a fost scoasă la licitație de 3 ori. În acest caz, va trebui găsită o soluție care să permită demararea lucrărilor.

Iar pentru ca veștile bune să continue în 2019, se așteaptă ca și lucrările la Parcul Industrial Tetarom V să înceapă tot în 2019, investiția fiind de bun augur și pentru locuitorii din Câmpia Turzii, care vor avea locuri de muncă mai aproape de casă, dar care se vor bucura și de o posibilă creștere a salariilor, în condițiile în care cererea de forță de muncă va fi mare. În plus, urmează investiții mari și la baza aeriană militară. Un alt proiect care se așteaptă a fi avizat pozitiv este cel privind realizarea unui bazin didactic de înot (cu finanțare guvernamentală, prin CNI). Nu în cele din urmă, nu s-a renunțat la ideea înființării unui Centru de Primiri Urgențe la Spital, fiind discuții cu cei de la Ministerul Sănătății. 

În ceea ce privește proiectele cu finanțare de la bugetul local, primarul Dorin Lojigan a amintit despre proiectul de instalare al unor camere video de supraveghere pe toată raza localității (investiție de circa 1,8 milioane de lei, cu circa 100 de camere de înaltă rezoluție și crearea rețelei de fibră optică, pentru transmiterea informațiilor), proiectul de instalare al celor 7 baterii subterane de colectare selectivă a deșeurilor (care trebuiau să sosească până la finele anului 2018, însă furnizorul a întârziat), proiectul de modernizare al parcărilor din zona centrală, proiectul de reabilitare al centralei termice din curtea Școlii ”Avram Iancu”, proiectul de realizare al unui loc de joacă în zona școlii vechi din Sâncrai (teren poisportiv și teren de joacă), proiectul de continuare a introducerii în subteran a cablurilor electrice de pe stâlpi - de la restaurant Apollo până la Lidl, se va continua schimbarea corpurilor de iluminat (de pe sodiu pe led), reabilitarea fântânii de pe strada Mureșului, realizarea unui parc lângă biserica din Șarât, reabilitarea Sălii Sporturilor. Primarul și-ar dori și modernizarea stadionului de fotbal (inclusiv realizarea unei tribune), însă acolo încă nu este finalizată problema juridică privind proprietatea asupra stadionului.

Aflat în fața unui an în care localitatea ar putea să se transforme într-un șantier imens, primarul Dorin Lojigan le cere răbdare cetățenilor, iar dacă au probleme, să se adreseze fără nicio ezitare administrației locale, care va încerca să rezolve sesizările primite. ”La câte proiecte v-am prezentat, trebuie să înțeleagă că orașul va fi un șantier. Și avem nevoie din partea lor ca să ne înțeleagă, pentru că ceea ce se va face în Câmpia Turzii se va face în interesul lor. Și pot să o spun ca o promisiune: lucrările care se vor face, se vor face de înaltă calitate”, a încheiat edilul.

Vezi mai jos interviul integral, cu toate precizările primarului:

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Pop · 05:16 11.01.2019
    Vai de capul nostru....!Pentru cine nu este din Campia Turzii nu stie ca au taraganat cu asfaltarea completa a unor strazi din centrul orasului.Dupa ce decoperteaza totul nu-i mai vede nimeni pe muncitori....sau lucreaza incet!Apoi or sa fie in stare sa mareasca iar taxele pentru ca sa nu uitam Primaria din Campia Turzii are peste 400 de angajati! Interesant nu-i asa?
Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator