fbpx
Icon Scrie un comentariu

cl turda salubritate

Consilierii turdeni au aprobat, în urmă cu puțin timp, majorarea tarifului pentru serviciile de salubritate, pentru persoane fizice și persoane juridice, începând cu data de 1 ianuarie 2019, în urma unei solicitări a societății Prival, bazată pe introducerea unei taxe la depozitarea deșeurilor.

 

La ședința de îndată de azi au fost prezenți doar 13 consilieri din totalul de 20, nefiind prezenți consilieri de la PNL și PMP, dar nici primarul Cristian Matei și viceprimarul localității, Lucian Nemeș.

Consilierul PRM Doru Anca a luat cuvântul și a criticat societatea Prival, motivând că nu a transmis informarea de majorare în timp util și pentru că serviciile prestate în ultima perioadă au atras nemulțumirea cetățenilor. Doru Anca a adus acuzații grave, inclusiv faptul că societatea ”umblă cu cioara vopsită” și a spus că se va adresa organelor de cercetare penală în cazul în care conducerea societății nu-i va pune la dispoziție date privind facturile plătite pentru depozitarea gunoiului în luna decembrie 2018 și date despre numărul de persoane deservite. ”Abia aștept să scap de voi”, le-a transmis consilierul PRM, care a menționat că societatea mai are contract până prin 2021/2022.

În cele din urmă, consilierii au aprobat ajustarea tarifelor, fiind vorba de includerea taxei pentru fiecare tonă de deșeuri depozitate, conform unei Ordonanțe de Guvern.

OUG 74/2018 prevede introducerea contribuției pentru economia circulară, care se calculează la valoarea de 30 de lei/tona de deșeu depozitat. Din acest motiv, SC Prival Ecologic Serv SA a solicitat administrației turdene să aprobe reintroducerea unei poziții tarifare, separată și distinctă, la tarifele de salubritate. Practic, asta va duce la o majorare a tarifelor de salubritate cu 1,11 lei/persoană/lună și cu 4,46 lei/mc la persoanele juridice.

Conform OUG amintită anterior, contribuția pentru economia circulară ar urma să crească la 80 de lei/tonă, din anul 2020, ceea ce ar duce la o nouă majorare a tarifelor de salubritate.

După această majorare, la persoane fizice tariful va fi de 10,69 lei/lună, iar în cazul persoanelor juridice va fi de 50,44 lei/mc/lună, în ambele cazuri fiind inclus și TVA.

Lunar, SC Prival Ecologic Servis SA depozitează circa 1.100 de tone de deșeuri, ceea ce înseamnă o majorare a facturii lunare de depozitare a deșeurilor cu aproximativ 33.000 de lei. Deșeurile din Turda se depozitează la Brașov sau la Odorheiu Secuiesc, în condițiile în care Consiliul Județean nu a finalizat Cenrtrul de Management Integrat al Deșeurilor, adică locul unde ar trebui să ajungă toate deșeurile din județ, deși finalizarea acestuia trebuia realizată încă de acum câțiva ani. Costurile nerealizării le suportă cetățenii turdeni, care plătesc, în tariful de salubritate, inclusiv transportul deșeurilor la Brașov sau Odorheiu Secuiesc.

În perioada sărbătorilor, turdenii au reclamat neridicarea deșeurilor menajere la timp, rețeaua de socializare Facebook fiind plină de fotografii care prezentau această stare de fapt.

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator