Scrie un comentariu

autobuz electric

Turda este prima localitate din România care a demarat achiziția de autobuze electrice, în baza unui contract cu fonduri europene. Autobuzele sunt fabricate în Cehia, iar achiziția lor se va realiza în cadrul amplului proiect PMUD (Plan de Mobilitate Urbană Durabilă), care pe lângă problema transportului de persoane își propune să rezolve și starea arterelor principale, toate fiind prevăzute pentru asfaltare și modernizare.

 

”După ce Clujul și Suceava au luat cu bani elvețieni autobuze electrice produse în Polonia, respectiv Turcia, Primăria Turda a semnat contractul pentru cumpărarea a 20 de vehicule nepoluante fabricate în Cehia. Aceasta este prima achiziţie de autobuze electrice din România care se realizează cu fonduri europene”, menționează siteul Economica.net.

Tot cu finanțare europeană va fi construită și o autobază modernă.

Autobuzele ce vor fi livrate sunt produse de compania SOR la fabrica din Libchavy, Cehia. Acestea sunt de două dimensiuni: 10 unități de 9m lungime și 10 unități de 11m lungime. SOR produce autobuze electrice de aproape un deceniu, iar produsele sale au fost testate în cele mai grele condiții de exploatare, spun reprezentanții distribuitorului local. Noile autobuze vor face parte din dotarea noii societăți de transport public de persoane, a municipalității, care se preconizează să-și înceapă activitatea de la finele anului 2019.

”Autobuzul fabricat în Cehia a dovedit o autonomie urbană reală de peste 250 km, mai spun reprezentanții Anadolu Automobil Rom. Potrivit lor, un autobuz SOR este și primul autovehicul complet electric care a reușit să traverseze Tranfăgărășanul, între Pitești și Sibiu”, mai precizează sursa citată.

Citește și:

A fost semnat acordul-cadru pentru achiziția autobuzelor electrice la Turda!

Deși criticat intens de opozanții din gruparea T9/USR, proiectul realizat de Municipiul Turda a câștigat locul 1 la nivelul Uniunii Europene, pentru cel mai bun proiect de mobilitate urbană, iar apoi s-a semnat un contract cu finanțare europeană de peste 30 de milioane de euro, bani cu care se vor cumpăra autobuze electrice noi, se vor asfalta arterele principale, se vor face piste de biciclete și se vor implementa soluții moderne de transport persoane în interiorul localității (gen bikesharing etc).

Cei din gruparea de opoziție T9/USR au încercat să blocheze proiectul și finanțarea, pe diverse căi, însă nu au reușit acest lucru.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator