fbpx

pmp 1300x300

PNL1300x300pxTrio

asacons montatorprefabricate

alde banner 728x90 06

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

lojigan discurs

Sărbătorim astăzi 100 de ani de existență statală neîntreruptă, primii 100 de ani de la Marea Unire a tuturor românilor, înfăptuirea idealului de veacuri a poporului român.

 

100 de ani de când România este stat național, unitar, suveran, independent și indivizibil, așa cum scrie și în Constituția țării.

Drumul către Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a fost presărat cu suișuri și coborâșuri și n-ar fi fost posibil fără strădania intelectualilor pașoptiști, a Școlii Ardelene, fără eforturile militare depuse atât în Războiul de Independență, cât și în Primul Război Mondial, demersuri care au crescut prestigiul militar al României.

Însă, așa cum se spune în motto-ul țării noastre, nimic nu ar fi fost posibil fără Dumnezeu.

Să fi fost, oare, o simplă coincidență faptul că Marea Unire a Tuturor Românilor, de la 1 Decembrie 1918 s-a petrecut la o zi după prăznuirea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos și care a creștinat poporul român? Eu cred că nu putem vorbi despre o coincidență, ci despre o rânduială dumnezeiască.

Cât de frumos se vorbește în liturghia părintelui Ioan Gură de Aur când preoții ies în fața obștii cu darurile și spun: „Pe iubitoarea de Hristos oaste și pe mai-marii orașelor și-ai satelor să-i pomenească Domnul Dumnezeul nostru întru Împărăția Sa!” – un legământ de uniune între stat și biserică, legământ care, la împlinirea a 100 de ani de românism, ar trebui să fie mai puternic, mai prezent în viața cotidiană.

Din păcate, însă, la 100 de ani de la înfăptuirea unirii pentru care au murit zeci de mii de români, poporul nostru este mai dezbinat și mai confuz decât niciodată, iar Biserica Ortodoxă Română, cea care a asigurat – de multe ori – continuitatea națiunii noastre și împlinirea idealurilor naționale, este hulită și batjocorită mai mult decât în perioada comunismului.

La ceas de sărbătoare, în plin post al Crăciunului, fac un apel ferm pentru apărarea credinței ortodoxe strămoșești și pentru unirea tuturor confraților noștri în jurul statului și al Bisericii. Trăim vremuri tulburi, iar pacea din Europa este tot mai fragilă,  dovadă stând focul mocnit care arde în nord-estul țării noastre, între Ucraina și Rusia. În aceste vremuri, trebuie să rămânem uniți, indiferent de problemele dintre noi, pentru că – parafrazând din nou scripturanu știm nici ceasul, nici ziua când dușmanul ar putea veni să ne răpească această pace și această unitate statală pe care cu atâtea eforturi am dobândit-o.

La Mulți Ani, Câmpia Turzii! La Mulți Ani, Românie – țară dragă! Dumnezeu să ne binecuvinteze pe toți!

Dorin Lojigan - Primarul Municipiului Câmpia Turzii

viamso feb2019

banner caribic 012019

Explore GoGetFunding & their blog
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator