BannerPMP 21.03 650

asacons anunt21.03.2019

Scrie un comentariu

sigurec ct inaugurare

La Câmpia Turzii, deșeurile se transformă în bani, susțin reprezentanții administrației locale și ai celor de la Green Group, care au lansat stațiile inteligente de colectare selectivă a deșeurilor - Sigurec City.

 

Deocamdată, este vorba despre două stații de preluare selectivă a deșeurilor, una situată pe strada Parcului (în apropierea Clubului Copiilor), iar cealaltă pe strada Griviței.

Necesitatea lansării acestor stații de colectare selectivă a deșeurilor are mai multe motivații.

În primul rând, pentru că cetățenii au ocazia să facă selecția selectivă a deșeurilor, iar în momentul în care vor preda aceste deșeuri, vor fi recompensați pe loc, financiar. Asta ar putea duce inclusiv la dispariția acelor ”scormonitori” în containere.

În al doilea rând, pentru că se vizează o diminuare a cantității de deșeuri pe care firma de salubritate ar fi nevoită să o transporte la rampele autorizate de depozitare a deșeurilor, cu toate costurile aferente.

Și în al treilea rând, pentru că Uniunea Europeană ne obligă, inclusiv în cazul administrațiilor locale, să avem un anumit procent de reciclare a deșeurilor colectate de la populație, în caz contrar cei care nu respectă directiva riscă sancțiuni financiare.

Noile stații asigură preluarea deșeurilor reciclabile, selectate pe categorii: ambalaje de plastic, sticlă, doze de aluminiu, hârtie, carton, echipamente electronice și electrice, becuri, baterii, inclusiv ulei uzat de bucătorie. Odată cu preluarea deșeurilor, stațiile de colectare selectivă transmit și datele respective, atât către Primăria Câmpia Turzii, cât și spre Agenția de Mediu, pentru ca aceste cantități colectate să fie introduse în contul municipiului, în ceea ce privește realizarea procentului de colectare selectivă.

Nu este de neglijat faptul că cei de la Green Group, care au asigurat cele două stații inteligente, au făcut o investiție în zona fostului combinat metalurgic, respectiv o fabrică de reciclare pentru deșeurile electrotehnice și electronice, care în prezent are circa 50 de angajați, dar anul viitor ar putea ajunge la circa 100 de angajați.

Cele două stații sunt deschise de luni până vineri, între orele 09.00-18.00.

Recompensa acordată, pentru minimum 1 kg din fiecare deșeu reciclabil, este:

  • ambalaje PET - 1leu/kg
  • ambalaje HDPE - 0,10 lei/kg
  • ambalaje aluminiu - 2 lei/kg
  • ambalaje hârtie/carton - 0,01/0,10 lei/kg
  • ambalaje sticlă - 0,10 lei/kg
  • mașini de spălat/frigidere - 0,80 lei/kg
  • alte echipamente electronice și electrice - 0,60 lei/kg
  • ulei alimentar uzat - 0,5 lei/kg

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator