fbpx

Icon Scrie un comentariu

harcana2

Nici în acest an autoritățile locale nu au uitat de martirii de la Hărcana, depuneri de coroane și un parastas fiind închinate celor care au fost uciși în ziua de 24 septembrie 1944, de către trupele maghiare, aflate în retragere.

 

La eveniment au participat primarul Matei Cristian, viceprimarul Lucian Nemeș, primarul de la Viișoara-Ioan Roman, deputatul Cristina Burciu, reprezentanți ai administrației locale dar și simpli cetățeni.

Parastasul de comemorare a martirilor ucişi de către armata maghiară la data de 24 septembrie 1944, a fost precedat de o slujbă religioasă desfășurată în incinta Catedralei Ortodoxe din zona centrală a Municipiului Turda.

Masacrul colectiv de la Hărcana, cătunul de lângă Turda greu încercat în timpul luptelor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, ne aminteşte de actul barbaric înregistrat în ziua de 24 septembrie 1944, iar uciderea celor 18 cetăţeni cu vârsta cuprinsă între 7 luni şi 36 ani doar pentru vina de a se fi născut români!

Primarul Matei Cristian a transmis un  mesaj cu această ocazie.

„Ca în fiecare an, pentru a nu lăsa timpul să aștearnă uitarea peste un episod atât de negru al istoriei, am comemorat astăzi victimele Masacrului de la Hărcana. Această tragedie va trece prin generații și va rămâne mereu în istorie ca un act criminal îngrozitor, petrecut în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

 

În dimineaţa zilei de 24 septembrie 1944, un grup de militari maghiari însoţiţi de civili au trecut linia de cale ferată, ducând cu ei 18 prizonieri, dintre care 12 copii cu vârste între 7 luni şi 10 ani, adolescenţi şi 4 adulţi, locuitori ai cătunului Hărcana. Civilii români au fost executaţi prin împuşcare într-o groapă, lângă calea ferată, iar apoi corpurile lor au fost stropite cu petrol şi incendiate. Cei 12 copii proveneau din familiile Lăscău, Forgaci, Costea şi Sălăgean. Cel mai mic copil ucis a fost Ionuţ Forgaci, în vârstă de şapte luni.

 

Dumnezeu să-i aibă în pază și să-i odihnească!”

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator