promo 650x150 700lei

Scrie un comentariu

cl ct tetarom

O oră au durat discuțiile pe tema asocierii municipalității din Câmpia Turzii, cu comuna Luna și cu Consiliul Județean Cluj, în vederea înființării parcului industrial Tetarom V pe o suprafață de 115 hectare de pe teritoriul comunei Luna. Pe de o parte, primarul Dorin Lojigan (PNL) a susținut necesitatea demarării unei astfel de investiții, care va fi benefică pentru întreaga zonă, în timp ce Opoziția din jurul PSD au refuzat votarea proiectului, invocând că municipiul Câmpia Turzii nu are avantaje, că se obligă la cheltuieli și că o astfel de investiție trebuie susținută pentru propria localitate.

 

Primarul Dorin Lojigan a explicat că discuția înființării acestui parc industrial au fost lansate încă din campania electorală și că înființarea sa ar fi benefică și pentru municipiul Câmpia Turzii, prin locurile de muncă create, prin serviciile care se pot dezvolta în Câmpia Turzii, dar și prin unele avantaje pe care le-ar avea municipalitatea (oportunitatea unor investiții sau asigurarea unor servicii de transport persoane, prin noua firmă de transport local persoane).

De partea cealaltă, consilierii din Opoziție au invocat faptul că nu au avut timp să analizeze proiectul de hotărâre (fiind primit cu 15 minute înainte de ședință), că nu înțeleg rolul Câmpiei Turzii în acest contract (în condițiile în care Luna asigură terenul, iar Consiliul Județean asigură susținerea financiară), că administrația locală ar trebui să se concentreze pe dezvoltarea propriei localități etc.

Conform contractului de asociere, drepturile și obligațiile Municipiului Câmpia Turzii sunt prevăzute la capitolul 5.4, respectiv:

- să participe la realizarea întregului ansamblu de măsuri de ordin tehnic, edilitar și utilitar necesar pentru realizarea parcului industrial.

- să întreprindă demersuri pentru înființarea unei linii de transport public de persoane dedicat parcului industrial, care să facă legătura între acesta și Municipiul Câmpia Turzii.

- să sprijine demararea activității în parcul industrial prin realizarea unei investiții de timp spin-off, direct sau indirect printr-o societate cu capital majoritar al Municipiului Câmpia Turzii (n.r. primarul Dorin Lojigan a spus că ar putea fi vorba de o investiție de circa 1 milion de euro într-o hală industrială, făcută de SC Parc Industrial Câmpia Turzii SA - societate aparținând municipalității, care ulterior ar putea aduce beneficii societății; însă a punctat că o astfel de investiție ar urma să fie discutată ulterior).

În ceea ce privește ”contribuția părților”, Municipiul Câmpia Turzii ”va finanța, direct sau indirect, realizarea unei investiții de tip spin-off” (n.r. investiție inițială, în viitorul parc industrial).

Istoria parcului industrial de la Luna este chiar mai veche decât campania electorală din anul 2016, când PNL a readus subiectul în discuție (pe vremea fostului PDL, actualul președnite al Consiliului Județean - Alin Tișe, pe atunci PDL-ist, a semnat un contract de asociere, dar investiția nu a mai fost realizată, din lipsă de bani). Imediat după câștigarea alegerilor, cei de la PNL au spus că vor implementa acest proiect până în 2020. După câteva sincope, mai mult sau mai puțin obiective, Consiliul Județean a anunțat că asigură finanțarea investiției, prin intermediul societății Tetarom.

Inițial, era vorba că Municipiul Câmpia Turzii va contribui financiar la acest proiect, cu 2-3 milioane de euro. Reprezentanții PSD s-au opus vehement unei astfel de idei, spunând că banii municipalității ar trebui folosiți în localitate, pentru dezvoltarea ei. Ulterior, s-a scos contribuția financiară a Câmpiei Turzii, Consiliul Județean Cluj urmând să asigure partea financiară, integral. Între timp, președintele PSD Cluj, Horia Nasra, i-a acuzat pe liberali că au promis realizarea parcului industrial și că această idee va rămâne la stadiul de ”promisiune”, reproșând că nu se face nimic concret în acest sens.

Chiar dacă marile beneficii ale noului parc industrial le va culege Comuna Luna (taxe și impozite), Municipiul Câmpia Turzii ar putea avea beneficii colaterale, atât pentru administrația locală (transport de persoane pe ruta Câmpia Turzii - Luna, posibilitatea unei investiții care apoi să genereze venituri), cât și pentru populație (locuri de muncă în apropiere, locuri de muncă inclusiv pentru tinerii cu pregătire etc) sau comercianți (dezvoltarea zonei industriale de la Luna ar putea genera dezvoltarea unor servicii colaterale). În condițiile în care mutarea locației nu s-ar putea realiza la Câmpia Turzii (Luna poate asigura 115 hectare, iar Câmpia Turzii nu are o astfel de suprafață - terenul combinatului, care e privat, are circa 105 hectare), rămâne în discuție oportunitatea investiției de tip spin-off și/sau beneficiile colaterale pe care le-ar putea avea Câmpia Turzii.

Vă invităm să comentați în secțiunea de comentarii de la finalul acestui articol!

Cine crezi că are dreptate? Tu cum ai vota la un astfel de proiect de hotărâre? TurdaNews îți oferă posibilitatea să-ți exprimi propriul vot. Votează la linkul de mai jos:

https://www.pollsify.com/p/nGwLkBb5g4

Vizionează discuțiile care au avut loc în Consiliul Local Câmpia Turzii (recomandat înainte de votul de mai sus):

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator