promo 650x150 700lei

Scrie un comentariu

deliberativ turda

În cadrul ședinței ordinare a lunii iulie, consilierii locali turdeni au discutat printre altele și despre evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri, finanțate din bugetul local al Municipiului Turda.

 

Printre activitățile menționate se numără și România 100, Mihai Viteazul-Prima Unire a tuturor românilor- Fila de istorie reconstituită, eveniment ce va avea loc pe 19 august la Mănăstirea Mihai Vodă.

Proiectul își propune realizarea unui eveniment grandios prin aducerea aminte a unei pagini din istoria neamului românesc, respectiv Prima Unire a tuturor românilor din anul 1600.

Scopul acestuia este revigorarea memoriei comunitare, a istoriei prin implicarea tinerilor din Turda și împrejurimi în procesul de recuperare al respectului pentru cel mai important obiectiv al românilor-unitatea națională.

Pe agenda evenimentelor dedicate Centenarului mai figurează Festivalul de Film , Muzică și Literatură „Cult Fest” în cadrul căruia publicul va putea participa la lansări de carte, prezentări de pelicule, dezbateri despre carte și film etc.

Bugetul estimat pentru evenimente include și sponsorizările aferente evenimentului, sponsorizări care se speră să fie consistente astfel ca suma alocată de la buget să fie cât mai mică.

135.000 de lei vor costa 100 de meshuri personalizate de mari dimensiuni, expuse pe blocuri și alte clădiri cu Memoria Orașului Turda, peste 200.000 se vor cheltui pentru scena de film prezentată real live și discursul de peste veacuri al Voievodului Mihai Viteazu, 21.000 de lei aniversare jubiliară la Garnizoana Turda, 227.290 Cult Fest- Târgul Național de Carte etc, bugetul estimat al tuturor cheltuielilor cu evenimentele dedicate Centenarului se ridică la 698.810 lei.

De la această sumă au pornit și comentariile aleșilor locali.

Liberalul Nicolae Giurgiu a întrebat dacă suma este bugetată și dacă există bani pentru acest proiect de ce nu se alocă mai mult pentru bursele elevilor?

Doru Anca de la PRM, a intervenit în discuție și a argumentat că este vorba despre un proiect național ce trebuie aprobat, în plus sponsorizările sunt estimate la 60-65% din sumă.

Cristian Felezeu a  fost de părere că activitățile ar trebui să se adreseze mai mult copiilor, tinerei generații să se promoveze în școli însemnătatea unirii. În plus spune el, nu există în program evenimente dedicate unor personalități locale care au avut un cuvânt de spus la înfăptuirea unirii.

Ciprian Rigman a reproșat că nu s-au găsit bani pentru dublarea indemnizațiilor veteranilor de război , dar există bani pentru altfel de proiecte grandioase.

El a sugerat ca o parte din bugetul alocat Centenarului să fie destinat reabilitării Cimitirului Eroilor din Turda aflat într-o stare deplorabilă.

Primarul Cristian Matei a intervenit în discuție afirmând că există confuzii de interpretare. În calitate de primar a abordat subiectul Centenarului încă din septembrie 2017, anul trecut în decembrie a fost făcut public un program al activităților pe care „opoziția” pretinde că nu l-a văzut deși a apărut în toată presa, a amintit că și de Zilele Turzii peste 405.000 lei au fost sponsorizări, iar de la bugetul local s-au cheltuit doar 13.000 de lei.

Programul respectiv a fost discutat cu specialiști și reprezentanți ai societății civile , era perfectibil și oricine putea aduce modificări doar că acest lucru nu s-a întâmplat.

În cele din urmă proiectul a fost votat în forma propusă de executiv.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator