Scrie un comentariu

Parcul zoologic al municipiului Turda, care a intrat într-un proces de modernizare și care trebuia terminat încă din anul 2012, zace în continuare neterminat, după ce Curtea de Conturi a descoperit că s-au efectuat plăți pentru lucrări neexecutate, în valoare de 18 miliarde de lei vechi, către o firmă care ulterior a fost băgată în faliment!

Directorul grădinii zoologice, Mate Csaba, spune că de vină ar fi Guvernul, care nu alocă bani.

”Situatia e la fel de cativa ani, e al treilea an in care stam si asteptam fonduri. In 2010 s-a semnat conventia cu Ministerul Muncii care zice ca se asigura finantarea, dar in limita fondurilor pana la finalizarea lucrarilor. Eu sper sa nu se prelungeasca la nesfarsit, dar trebuie sa tinem cont si de culoarea politica a orasului si cea a Guvernului. Banii s-au promis, dar nu ajung”, a spus Mate Csaba, citat de Ziar de Cluj.

În realitate, însă, în anul 2012, Curtea de Conturi a descoperit că administrația locală turdeană a făcut plăți nejustificate, pentru lucrări neexecutate, către societatea benzot Har, care se ocupa de lucrările de la grădina zoologică. La scurt timp, societatea Benzot Har a intrat în procedură de insolvență și apoi în faliment. Suma descoperită de Curtea de Conturi se ridică la 18 miliarde de lei vechi!

Citește și: PREJUDICIU la bugetul local Turda: peste 31 de MILIARDE de lei vechi! Vezi detalii despre JAF!

„Problemele sunt mai complicate. Acolo a fost un constructor care a avut probleme, cei care au preluat lucrarea au făcut modificări necesare la proiect, sunt mai multe. Problema nu e că merg greu decontările, ci că noi suntem în instanță pentru recuperarea unor prejudicii cauzate de fostul constructor. Suntem la masa credală și procedurile sunt mai greoaie. Plus, Curtea de Conturi a constatat niște inadvertențe și până nu se sting litigiile nicio șansă să ne apropiem de un termen de finalizare”, susține Tudor Ștefanie, citat de aceeași sursă.

Însă, ce este interesant e faptul că Municipiul Turda figurează la masa credală conform unui document din 05.08.2014 (nr. 17.223), întocmit la două zile după ce TurdaNews a publicat o investigație explozivă, care arăta faptul că administrația locală nici măcar nu s-a înscris în lista inițială a creditorilor, pentru recuperarea eventualului prejudiciu (care, oricum, cu greu mai poate fi recuperat).

Citește și: Deși s-a descoperit că a plătit 18 miliarde de lei vechi pentru lucrări neexecutate la Zoo Turda, Primăria nu face parte dintre cei prejudiciați!

Deci, la două zile după publicarea articolului de mai sus, reprezentanții administrației locale au făcut un document pentru a se înscrie la masa credală (!), așa că ulterior au fost înscriși cu suma de 1.312.241,20 lei (conform tabelului suplimentar nr. 10.436/09.09.2014, publicat în Buletinul de Insolvență nr. 16.247 din 16.09.2014).

Acțiunea pare făcută mai mult de ochii lumii, decât din voință, având în vedere că s-a produs la circa 2 ani după ce societatea a intrat în insolvență!

UPDATE 13.10.2014, ora 8.55: Directorul Mate Csaba spune că nu a declarat așa ceva pentru Ziar de Cluj, că cei de la ziarul respectiv i-au pus o declarație pe care nu a dat-o. El susține că nu a dat vina pe Guvern, pentru că nu face politică și nu-l interesează asta. Le-a spus doar faptul că, la un control, a fost întrebat de ce primarul nu schimbă culoarea politică.

Dacă îți place să știi tot ce se întâmplă în Turda și Câmpia Turzii, dă-ne un LIKE! 

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Tu ești un vizitator anonim ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator