fbpx

Scrie un comentariu

Terenul Parcului Industrial Reif ar putea redeveni al Primăriei Câmpia Turzii. Cel puţin, asta îşi doreşte primarul Radu Hanga, care a anunţat că va face demersurile necesare în acest sens, motivând că proprietarul german nu şi-ar fi respectat obligaţia privind numărul de angajări prognozate.

"Nu mai putem tolera situaţia actuală pentru că municipiul Câmpia Turzii are nevoie de locuri de muncă. Firma Reif a cumpărat de la Consiliul Local terenul pe care a dezvoltat parcul industrial la un preţ de nimic, 1 euro pe metro pătrat, tocmai pentru că s-a angajat să ofere 1500 de noi locuri de muncă. Au trecut însă cinci ani şi nu avem acolo decât 100 de locuri de muncă. Cât să mai aşteptăm oare? (...) Dacă nu vin să ne spună că pot oferi aceste locuri de muncă, ne adresăm instanţei pentru a ne recupera terenul. Nu ne putem permite să ţinem acest teren blocat într-o astfel de investiţie, din care are de câştigat doar firma Reif. (...) Reif nu poate rămâne proprietar al acestui teren atâta timp cât nu şi-a respectat angajamentul din contract. După ce ne recuperăm cele 44 de hectare, le vom introduce în reţeua de parcuri pe care o administrează Tetarom, societatea aflată în subordinea Consiliului Judeţean, mai ales că şi noi suntem parte din acţionariatul acesteia. De altfel, pe tema aceasta am avut deja o discuţie cu preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu, care m-a asigurat de tot sprijinul necesar în acest demers (...) Reif a cumpărat de la noi cu 1 euro metro pătrat şi acum a ajuns să vândă parcelele cu sume cuprinse între 25 şi 120 de euro pe metro pătrat. Normal că nu vine nimeni să investească", a spus primarul din Câmpia Turzii, Radu Hanga, citat de Ziua de Cluj.

Radu Hanga şi-a anunţat intenţiile încă din luna decembrie a anului trecut. "În ceea ce priveşte parcul industrial vreau să vă spun că am avut în 4 decembrie o discuţie cu directorii de la Reif. Discuţia nu a fost tocmai plăcută. Le-am spus că termenele contractului sunt depăşite. Ne vom întâlni din nou în luna ianuarie 2013, când îi vom forţa să recupereze întârzierile şi să creeze locuri de muncă. De fapt, finalitatea oricărui parc industrial este crearea de locuri de muncă", spunea primarul Hanga la şedinţa Consiliului Local din 20 decembrie 2012.

Procesul de recuperare al terenului se anunţă, totuşi, destul de anevoios, în condiţiile în care administraţia locală a vândut terenul în urma unui anunţ de licitaţie, la care nu s-a prezentat nimeni, urmat de o procedură de negociere directă.

Vânzarea terenului a fost aprobată prin HCL 71/27.10.2003, negocierea directă a avut loc la data de 7 iunie 2006, iar contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat la data de 14 iunie 2006. Ulterior, la 31 iulie 2007, a fost aprobată HCL 53, prin care s-a statutat contractul de cooperare între administraţia locală şi reif Construct SRL, constructorul parcului industrial.

Întrucât un demers juridic de acest gen este aproape sortit eşecului din start (partea germană putând invoca multe elemente în favoarea sa, care au schimbat datele problemei, de genul: criza economică, neterminarea autostrăzii Transilvania etc), nu este exclus ca, de fapt, acest subiect să fie unul care să abată nemulţumirile în creştere ale şomerilor din localitate, presiunea socială fiind tot mai mare asupra administraţiei locale, care până acum nu a găsit soluţii viabile privind rezolvarea acestor probleme sociale.

Tocmai de aceea, TurdaNews solicită public Primăriei Câmpia Turzii să dea publicităţii contractul de vânzare-cumpărare dintre părţi, cu obligaţiile cuprinse în el, pentru ca cetăţenii să poată vedea dacă există prevederi asumate privind un număr de angajaţi în cadrul parcului industrial Reif, în ce condiţii sunt valabile aceste obligaţii şi dacă există, într-adevăr, şanse ca terenul să redevină al municipalităţii.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator