fbpx

Scrie un comentariu

La iniţiativa primarului Tudor Ştefănie a fost elaborat proiectul privind stabilirea noilor zone de protecţie arheologică şi ale patrimoniului construit din municipiului Turda rezultate în urma  proiectului „Patrimoniul arheologic şi monumental turdean între protecţie şi dezvoltarea urbanistică actuală. O coabitare necesară şi posibilă” finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – Aprilie/August 2012 ca parte integrantă a Regulamentului Local de Urbanism aferent Planului Urbanistic General al municipiului Turda.

Potrivit legislaţiei, imobilele cercetate şi constatate cu valoare arheologică şi cu valoare de patrimoniu construit arhitectural-istoric sunt atât proprietăţi particulare ale diferitelor persoane fizice-juridice, cât şi domeniu public/privat local sau naţional. Imobilele delimitate se află în teritoriul administrativ al municipiului Turda, majoritatea în intravilanul municipiului.

În ceea ce priveşte zonele arheologice, s-a stabilit că aceastea acoperă partea vestică a oraşului vechi în apropierea podului şi castrului roman, dar se regăsesc şi în aşa zisă zonă industrială pe traseul drumului roman şi chiar pe platourile estice de la saline(zona vechilor clădiri administrative lângă lacurile Durgăului), cimitirul central (pe str.Gh.Lazăr) sau către extravilan, spre pârâul Sfântu Ioan, respectiv zonele din Poiana de la cimitir, înspre podişul Bogata .

Clădirile valoroase – de la stilul gotic, urme de renaştere, baroc, neoclasicist, eclectic, secesion până la modern – se suprapun, pe lângă cele propuse în zona ambientală prin P.U.G.-ul actual, pe aceeaşi zonă a descoperirilor arheologice actuale din proiectul executat din fonduri A.F.C.N., cu completări spre Turda Nouă, printre altele şi cu 2 clădiri construite în stil 1900 în incinta Staţiunii de Cercetare Agricolă Turda.

Conform proiectului, până la actualizarea Planului Urbanistic General cu Regulamentul Local de Urbanism, şi pornirea procedurii de clasare a acestora, se impune protejarea acestui patrimoniu arheologic şi construit cu valoare istorică, urbanistică şi de arhitectură, prin completarea Regulamentului Local de Urbanism în unităţile teritoriale de referinţă(UTR) aferente spre valorificarea lui în domeniu cultural, turistic.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator