fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

Ceramica 01Asta ar fi una din concluziile finalizării proiectului CeRamICa prezentate astăzi în cadru unei reuniuni organizate de primăria Turda în calitate de partener. Serviciul Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale al Primăriei Municipiului Turda a organizat începând ora 9.00, in Sala de şedinţe a Consiliului Local, evenimentul final al proiectului CeRamICa.

Primăria Municipiului Turda este parteneră în proiectul CeRamICa (Ceramics and CRafts Industries’ Increased Cooperation) finanţat din Programul INTERREG IV C alături de alţi 11 parteneri din Ungaria, România, Grecia, Slovenia, Franţa, Italia, Spania şi Portugalia, proiect a cărui implementare a început la 1 noiembrie 2008.

În cei trei ani de implementare s-au produs 12 schimburi de experienţă între parteneri, punându-se accentul pe cooperare internaţională pentru descoperirea şi devoltarea de soluţii în comun.

Potrivit viceprimarului Mircea Irimie, la ora actuală Turda este cel mai mare furnizor de produse ceramice prin intermediul celor trei fabrici pe care le are, unicat de altfel în România.

Codruţa Bungărdean, şeful Biroului de Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale din cadrul Primăriei Turda, este de părere că revitalizarea meşteşugarilor şi a micilor întreprinderi de artizanat este un proces care nu ar trebui să fie tratat în afara contextului dezvoltării regionale.

Ceramica 02Cuvântul de bun venit a fost rostit de viceprimarul Mircea Irimie, reprezentant în Comitetul politic al proiectului, a urmat o prezentare generală, monitorul de proiect Codruţa Bungărdean a continuat cu enumerarea schimburilor de experinţă, recomandările de politici publice locale. Partenerii de proiect veniţi de la Baia Mare au vorbit despre susţinerea sectorului ceramicii prin intermediul Deliei Varga, implicarea administraţiei locale în susţinerea meşteşugarilor din zonă, capitolul Istorie-Artă-Tradiţii locale au fost tot atâtea subiecte de discuţie.

Recomandările politice au fost integrate în strategia de dezvoltare locală a municipalităţii turdene şi au fost prezentate Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest pentru a fi integrate în Planul de Dezvoltare Regională pentru perioada 2014-2020.

Printre acestea se numără asistenţa economică şi legală; crearea şanselor de luptă egale cu competitorii din afara UE; ameliorarea cooperării economice la nivel regional, naţional şi european; măsuri aferente drepturilor de proprietate intelectuală; dezvoltare tehnologică; susţinerea cercetării care are ca scop identificarea celor mai bune tehnoclogii disponibile; organizarea de instruiri, ateliere şi seminarii etc.

Viceprimarul Mircea Irimie a declarat că municipalitatea turdeană îşi doreşte ca acest proiect să fie de bun augur pentru comunitatea de "ceramişti" care există în oraşul de pe Arieş şi care are o veche tradiţie în domeniu.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator