fbpx

Maxi Prest oferta termopane 2020

Icon Scrie un comentariu

I317307 ConsilieriA fost dat publicităţii raportul Institutului de Politici Publice privind transparenţa  şi accesul cetăţenilor la informaţii de interes public în plan local, care a avut ca studiu de caz "Informaţii publice din activitatea Consiliilor Locale". Printre cele 20 de Consilii Locale din diferite oraşe din ţară care au fost monitorizate s-a aflat şi Turda.

Ca o concluzie, autorii raportului semnalează faptul că, de regulă, primarul este figura centrală în orice administraţie locală, majoritatea informaţiilor oferite având legătură cu persoanasau cu activitatea sa, în timp ce activitatea consilierilor locali este adeseori lăsată în umbră. Din acest motiv, există situaţii în care un cetăţean care doreşte să afle anumite informaţii despre consilieri (CV, poză, comisia din care fac parte, cum a votat anumite proiecte de hotărâre etc) nu le poate obţine cu uşurinţă sau poate chiar deloc! Ori, IPP consideră că acest lucru nu este normal atâta vreme cât consilierii sunt cei implicaţi în luarea deciziilor pentru comunitate.

IPP a constatat o serie de deficienţe la nivelul administraţiilor publice locale. În ceea ce priveşte Turda, există semnalate câteva aspecte negative, dar şi pozitive.

NEGATIV:

- nu se popularizează şedinţele Consiliului Local (conform legislaţiei, acestea ar trebui anunţate public cu 5 zile înainte, pe site-ul propriu sau prin alte mijloace de informare).

- nu publică pe site procesele verbale ale şedinţelor de Consiliu Local.

- nu publică modul în care consilierii locali au votat proiectele de hotărâre (care este o obligaţiei, conform legislaţiei) şi nici informaţii privind prezenţa lor la şedinţele de consiliu sau la cele pe comisii.

- nu se publică raportele întocmite de consilieri după întoarcerea dintr-o vizită în străinătate, plătită din banul public (obligaţie, conform legislaţiei).

POZITIV:

- numărul sporit de iniţiative de proiecte de hotărâre ale consilierilor locali; comparativ cu alte localităţi, Turda a fost dată exemplu, considerându-se că este un caz unic în ţară.

NEUTRU: 

- Turda este unul dintre cele 4 oraşe, din cele 20 supuse monitorizării, care achită cheltuielile cu unele telefoane mobile ale consilierilor locali din banul public (din păcate, aceste numere de telefon nu au fost date publicităţii decât în momentul în care a fost publicat raportul preliminar pentru Turda, în luna noiembrie 2008).

"După 7 ani de activitate în domeniu, Institutul pentru Politici Publice (IPP) face un apel către structurile societăţii civile din România, adresându-se mai ales celor din plan local, spre a urmări cu regularitate aplicarea legii, sub toate aspectele şi indiferent de cine se află la conducerea instituţiei. Presiunea societăţii civile nu se poate exercita eficient dacă este practicată exclusiv de organizaţii cu sediul în Bucureşti, în timp ce adevăratele probleme de
aplicare a legii sunt în plan local, cu precădere în localităţile unde nu există o presă independentă şi incisivă. Nu este mai puţin adevărat că cele mai multe probleme constatate în practică în legătură cu aplicarea legii privind accesul la informaţiile de interes public ţin de subiecte extrem de sensibile, în legătură cu care autorităţile conduse de oameni politici au tendinţa de a acoperi sursele de informaţii. Sunt cazuri cunoscute în ţară când, în urma unor rapoarte de
monitorizare date publicităţii, unii politicieni au exercitat presiuni rar de imaginat în ziua de astăzi când România este membră a Uniunii Europene, la nivelul unor organizaţii neguvernamentale din România sau la nivelul unor jurnalişti"
, este concluzia raportului dat publicităţii de IPP.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator