fbpx

Icon Scrie un comentariu

Centrul Ecarisaj

Adoptarea legii care permite eutanasierea câinilor fără stăpân, în urma incidentului în care un copil a fost ucis de maidanezi, a readus în discuţie problema câinilor vagabonzi. Turda nu face excepţie de la problemele generate de existenţa unor haite de câini fără stăpân.

Viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, a făcut azi o vizită la sediul Centrului de Ecarisaj Turda, pentru a se documenta la faţa locului în ceea ce priveşte condiţiile în care sunt trataţi câinii, dar şi posibilele soluţii de aplicare a prevederilor legale, odată cu adoptarea noii legislaţii, punând accent pe ideea că eutanasierea trebuie să fie ultima soluţie.

Cheltuieli cu maidanezii: 5 miliarde investiţia, plus 2 miliarde tratamentul aplicat într-un an

Şeful Centrului de Ecarisaj Turda, Nicolae Ciobanu, spune că de anul trecut, când a fost deschis centrul (cu o investiţie de circa 5 miliarde de lei vechi), şi până în prezent, i-au trecut pragul circa 1000 de câini din Turda, care au fost vaccinaţi, deparazitaţi, trataţi, sterilizaţi şi apoi repuşi în teritoriu, de unde au fost luaţi. Pentru fiecare din aceşti câini, municipalitatea a plătit aproximativ 200 de lei, de unde rezultă un total de circa 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi).

Varianta minimă: 5 miliarde de lei vechi şi 6 luni pentru dispariţia maidanezilor!

Tot Nicolae Ciobanu apreciază că, în prezent, pe străzile din Turda ar fi circa 3.000 de câini fără stăpân. Care, odată cu apariţia noii legi, ar trebui să dispară de pe străzi.

Dacă s-ar face un calcul estimativ privind costurile municipalităţii, pentru aplicarea legii, pentru simpla prindere, apoi găzduire de 14 zile, urmată de eutanasiere, costurile totale ar putea ajunge la peste 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi). Numai că, reprezentanţii Centrului de Ecarisaj nu iau în calcul această variantă şi speră ca problema să poată fi rezolvată fără să se ajungă la eutanasiere.

O paranteză: aceste calcule sunt valabile în cazul unei acţiuni ipotetice, pentru că o acţiune de anvergură nu este posibilă la acest moment. Asta pentru că, în prezent, capacitatea de găzduire a Centrului de Ecarisaj este de circa 250 de câini (în prezent se fac lucrări pentru mărirea capacităţii, la 500 de câini). Asta înseamnă că, în situaţia cea mai simplă, cu găzduire de 14 zile urmată de eutanasiere, în varianta optimă, dispariţia câinilor fără stăpân de pe străzile turdene s-ar putea realiza în minim 6 luni. Evident, dacă nu vor exista înmulţiri pe această durată...

Poate creşte gradul de adopţie?

Practic, se mizează pe faptul că ar putea creşte gradul de adopţie (în prezent, doar 1 din 10 câini ajunşi la adăpost sunt adoptaţi). Interesant este că de ceva vreme, voluntarii unei asociaţii din Suedia sunt prezenţi la centrul de Ecarisaj Turda, unde desfăşoară o activitate de voluntariat, dublată şi de acţiuni de sprijinire a adopţiei unor căţei, de către persoane din Suedia. Până acum au fost adoptaţi circa 100 de câini.

Pentru creşterea gradului de adopţie, viceprimarul Lucian Nemeş a propus ca pozele cu câinii existenţi să fie popularizate, pentru a putea ajuta la adoptarea lor. Pe de altă parte, legea menţionează că revendicările şi adopţiile de câini sunt gratuite, chiar dacă patrupedele adoptate vor fi tratate, sterilizate, deparazitate, vaccinate etc. (costurile vor fi suportate de municipalitate).

Cât ne-ar costa neaplicarea eutanasierii?

Găzduirea tuturor câinilor fără stăpân, pentru a se evita eutanasierea, este iluzorie. Asta pentru că Centrul de Ecarisaj ar trebui să-şi mărească posibilităţile de găzduire de la 250 de câini, în prezent, la circa 4000-5000 (Centrul acoperă arealul comunităţii Urbane Arieş, la care se mai adaugă câteva localităţi, chiar din judeţe învecinate). Investiţiile s-ar putea ridica lejer la minim 3.000.000 de lei (30 miliarde de lei vechi), la care s-ar adăuga costurile lunare de hrană şi întreţinere a animalelor de circa 480.000 de lei (4,8 miliarde de lei vechi!). Practic, într-un singur an, numai cheltuielile de hrană şi întreţinere a animalelor, în varianta neaplicării procedurii eutanasierii, s-ar ridica la peste 5,7 milioane de lei (57 miliarde de lei vechi), sumă comparabilă cu investiţiile realizate, tot într-un an, în lucrări de reabilitare/asfaltare de drumuri pe raza localităţii!

Pe de altă parte, la o simplă comparaţie, se poate observa că un câine primeşte 120 lei/lună numai pentru hrană, în timp ce alocaţia pe care Statul o plăteşte unui copil este de circa 40 lei/lună.

Viceprimarul propune dezbateri deschise

Viceprimarul Lucian Nemeş spune că adoptarea legii nu conduce imediat la ideea că de azi vor fi prinşi câinii de pe străzi şi vor fi eutanasiaţi. Asta pentru că se aşteaptă şi apariţia normelor de aplicare a legii, iar pe de altă parte pentru că se doreşte purtarea unor discuţii cu cetăţenii, consilierii locali, reprezentanţii ONG-urilor şi ai societăţii civile, precum şi cu orice alte categorii de persoane interesate, pe marginea modului în care va fi rezolvată problema câinilor fără stăpân la Turda.

"Chiar săptămâna viitoare aş vrea să iniţiez dezbateri deschise pe această temă, pentru că e un subiect delicat, care trebuie analizat", a spus Lucian Nemeş.

O galerie foto de la acţiunea de azi puteţi vedea AICI.

De asemenea, înregistrarea conferinţei de presă organizată la finalul vizitei de azi, o puteţi vedea mai jos (la început sunt câteva scurte filmări din cadrul Centrului de Ecarisaj):

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator