fbpx

ezgif.com optimize 3

1 Comentariu

masina abandonata 1 1024x683

Dacă ai o mașină veche sau una cu care nu prea umbli, motiv pentru care te-ai gândit că nu are niciun rost să-ți mai faci asigurare RCA, te-ai... înșelat! Asigurarea RCA este obligatorie pentru toate mașinile care nu au fost scoase din circulație, a decisCurtea Europeană de Justiție.

În România, se estimează că sunt circa 2 milioane de mașini care nu au încheiate asigurări RCA. Multe dintre ele sunt abandonate sau sunt ”uitate”, nemaicirculând de mult timp. Însă, în cazul în care mașina nu a fost scoasă din circulație (radiată), legal, proprietarul mașinii va fi obligat să plătească asigurare RCA sau să fie amendat, pentru că nu are! Asta chiar dacă este nefuncțională sau este ținută numai în garaj!

”Decizia CJUE vizează un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietar (în baza unei decizii de confiscare) al unei mașini nefuncționale, care a fost casată și radiată ulterior. După ce mașina a fost radiată, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat entitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei polițe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă mașina nu era funcțională.

Această decizie a CJUE se bazează, parțial, pe o altă decizie a Curții, apărută spre sfârșitul lui 2018. Concret, decizia apărută cu aproape trei ani în urmă stabilește că mașinile înmatriculate trebuie să aibă asigurare RCA chiar dacă sunt ținute numai în curte și nu sunt folosite pe drumurile publice.

În plus, așa cum a stabilit, în 2019, CJUE, și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. Astfel, dacă o mașină ia foc, iar incendiul afectează și imobilul (garajul) în care se află, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

Deciziile date de CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare, dar autoritățile trebuie, de asemenea, să țină cont de ele, în vederea ajustării legislației interne”, precizează siteul avocatnet.ro.

 

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Florin-Liviu Talos TFL · 05:40 08.05.2021
  In Romania legea este foarte clara in acset sens inca din 2007 de cand am intrat in UE si sunt reglementate si exceptiile de la lege, citez:
  Art. 3. - Obligativitatea încheierii contractului RCA
  Persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a
  prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18.
  Art. 4. - Excepţii de la obligaţia încheierii contractului RCA
  Nu sunt obligate să încheie un contract RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ.
  CJUE vine doar sa confirme si sa dea o interpretare oficiala a legii pentru cei care i-au cerut un punct de vedere sau prin actiunile persoanelor care au deschis procese in spete ce privesc aplicarea legii RCA nationale intr-un stat membru UE. Deci nu este nimic nou nici in Romania nici in UE.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate