fbpx

ezgif.com optimize 3

Scrie un comentariu

bani monede digitale banci

În decursul zile de astăzi, 27 ianuarie, propunerea Ministerului de Finanţe de a continua măsura care prevede amânarea plăţii ratelor pentru persoanele care au dificultăţi financiare pe fondul pandemiei a fost adoptată de către Executiv. Solicitarea poate fi formulată de debitor cel mai târziu până la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie să comunice decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, până la data de 31 martie 2021.

"Actul normativ adoptat astăzi de Guvern prevede că persoanele pot beneficia de suspendarea plăţii obligaţiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadă de maximum nouă luni, iar modificarea clauzelor contractuale se realizează fără încheierea de acte adiţionale la contractul de credit. Debitorul va fi notificat în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitării complete." scrie Ziarul Financiar.

Condiţiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plăţii obligaţiilor sunt:

  • creditele au fost acordate până la data de 30 martie inclusiv,
  • creditul nu a ajuns la scadenţă până la data solicitării formulate de debitor,
  • nu a fost declarată scadenţa anticipată a creditelor până la data de 31 decembrie inclusiv,
  • debitorul nu înregistrează restanţe la data solicitării suspendării obligaţiei de plată.

Poate beneficia de această amânare debitorul ale cărui venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19.

"Debitorul, cu excepţia persoanelor fizice, trebuie să declare pe propria răspundere diminuarea veniturilor/încasărilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitării suspendării obligaţiilor de plată prin raportare la perioada similară din anii 2019/2020 şi faptul că se află în imposibilitatea de a onora obligaţiile de plată aferente creditului.

Pentru persoane fizice care au contractat credite ipotecare şi care au beneficiat de suspendarea obligaţiilor de plată în prealabil conform OUG nr. 37/2020, dar nu au accesat perioada maximă de suspendare de nouă luni, dobânda eşalonată şi garantată de stat iniţial este majorată cu dobânda suspendată la plată în baza cadrului legal actual, urmând a fi plătită în 60 de rate lunare egale începând cu luna următoare expirării noii perioade  de suspendare a plăţilor." mai scrie Ziarul Financiar.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate