fbpx

ezgif.com optimize 3

1 Comentariu

rise

De câteva zile circulă pe rețelele de socializare și pe site-urile de știri conversații între o elevă și un profesor de matematică care îi cere acesteia poze indecente. Cazul a devenit popular după ce pozele cu conversațiile dintre aceștia au fost postate pe pagina de Facebook a organizației RISE Project. 

Numele profesorului este Cristian Pipirigeanu și predă matematică la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Piatra Neamț. După ce insistențele profesorului nu au încetat, eleva l-a reclamat la directoare și a cerut să se mute în alt liceu, fiindcă se simțea inconfortabil să mai meargă la orele de mate.

rise1

Directoarea adjunctă, Mihaela Zachman, consideră că incidentul nu este problema școlii. Hărțuirea sexuală nu avut loc în incinta liceului, spune ea, iar eleva e majoră:

„Trebuia să facă plângere la poliție că este agresată. Regulamentul școlar nu-mi permite să văd ce face omul în viața lui privată, seara.”

Apoi direactoarea Zachman l-a mustrat pe profesor pentru că a pătat imaginea școlii, dar a dat vina pe elevă pentru că îl avea pe acesta pe rețele de socializare și i-a răspuns la mesaje. De asemenea, directoarea adjunctă crede că mecanica nu este un domeniu demn de o tânără fată: „S-a cerut înscrisă la o clasă de mecanică, o clasă plină de băieți, cam ciudată dorința ei... Fătucă dragă, este o clasă de băieți acolo, nu prea s-ar potrivi cu sexul dumitale. O fată singură într-o clasă cu băieți și bărbați? Noi avem profil și de textile, un profil care s-ar potrivi cu mult mai bine pentru viitorul profesional al unei tinere.”

rise2

După ce a aflat despre plângere, profesorul a început să o amenințe pe tânără și să o facă în toate felurile. Din fericire, în scurt timp s-a deschis o anchetă de către inspectoratul școlar județean Neamț și de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ. 

rise3

"În urma apariţiei în spaţiul online a unor conversaţii dintre o elevă şi un cadru didactic al unei instituţii de învăţământ, din Piatra-Neamţ, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Piatra-Neamţ s-au sesizat din oficiu şi au demarat cercetări în vederea stabilirii, cu exactitate, a situaţiei de fapt. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de hărţuire sexuală, cercetările fiind continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra-Neamţ. Cadrul didactic a fost audiat în această dimineaţă", a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Și directoarea adjunctă a liceului în care învăța eleva a fost demisă pentru că i-a luat apărarea cadrului didactic și a certat-o pe tânără, a spus la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

„La modul general toleranță zero pentru astfel de comportamente. Din discuția pe care am avut-o în această seară cu inspectorul general, i-a fost cerută demisia doamnei director adjunct care a încercat să-i ia apărarea acestui cadru didactic. Demisia produce efecte încă de astăzi. Doamna director adjunct Mihaela Satman, care nu a considerat că este o problemă destul de gravă nu mai este director adjunct. (...) I-a făcut o vină elevei că s-a înscris la clasa de mecanică, este inadmisibil să faci o vină unnui elev că s-a înscris la o anumită clasă”, a spus ministrul.

 Deși ne aflăm la aproape 300 de km distanță de Piatra Neamț, nu putem să fim ignoranți și să pretindem că astfel de cazuri nu sunt întâlnite și la noi, poate chiar mai mult decât ne place să credem. Orice elevă are cel puțin o poveste despre o situație în care nu s-a simțit confortabilă, cauzată de către un cadru didactic de sex masculin. De cele mai multe ori atingerile nepotrivite sau remarcile cu tentă sexuală sunt luate în glumă de elevii care nu știu cum să reacționeze.

Adevărul este că mentalitatea învechită, observată în prim plan în discursul directoarei adjuncte, nu ia în serios hârțuirea sexuală în școli. Este greu să acuzi un cadru didactic de comportament neadecvat. Ca elev te poți adresa altor profesori, dar aceștia fiind colegi preferă de cele mai multe ori să își ia apărare între ei. Astfel că o școală întreagă poate să știe că profesorul de educație fizică obișnuiește să le prindă de fund pe eleve și să le dea tot timpul 10, dar să fie doar o glumă la care râd băieții în pauze. 

Sistemul educațional trebuie să se schimbe în sensul în care conduita unui cadru didactic să poată fi pusă sub semnul întrebării iar elevii să poată să vorbească cât mai deschis despre astfel de situații fără să le fie frică de răzbunarea profesorului sau de pur și simplu ignoranță.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
  • Acest comentariu este nepublicat.
    Dana · 14:04 22.01.2021
    "I-a făcut o vină elevei că s-a înscris la clasa de mecanică, este inadmisibil să faci o vină unui elev că s-a înscris la o anumită clasă”, a spus ministrul."-asta este exprimare de ministru? - Încep să o regret pe Veorica.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate