fbpx

 
 
Scrie un comentariu

parinte Gotea 1

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 3 ianuarie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din municipiul Turda.

De la ora 10:00, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „O abordare lipsită de eleganță”.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei din Turda, dirijat de Stelian Marțiș și preoteasa Ioana Marchiș.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și administrativă desfășurată în cei 45 de ani de preoție, dintre care 14 ca protopop al Turzii (2000-2014) și aproape 39 ca paroh al Parohiei Turda I (1982-2020), în semn de apreciere și recunoștință, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei i-a acordat preotului Gheorghe Gotea Crucea Transilvană, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului.

De asemenea, pe preotul pensionar Vasile Sicoe l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală.

Începând cu data de 1 noiembrie 2020, preotul Gheorghe Gotea s-a pensionat, retrăgându-se din activitatea administrativă, dar continuându-și pe mai departe misiunea sacerdotală.

Cu acest prilej, în locul dânsului a fost instalat noul paroh al Parohiei Turda I, preotul Alexandru Rus, protoiereul Protopopiatului Ortodox Turda.

După Sfânta Liturghie, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat slujba sfeștaniei la casă parohială a Parohiei Turda I, care, în ultimul an, a beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare. Cu acest prilej, ierarhul a dăruit doamnei preotese, prof. Maria Rus, o icoană cu Maica Domnului.

Scurt istoric

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, cunoscută și sub denumirea de Catedrala din Turda, aflată în centrul oraşului, a fost edificată între anii 1926-1935, în timpul păstoririi preotului Iovian Mureşan, ctitorul lăcașului de cult. Biserica a fost sfințită la data de 3 noiembrie 1935.

În luna octombrie a anului 1956, la Catedrala din Turda a fost înființată Parohia Turda III, datorită creșterii numărului credincioșilor ce aparțineau de catedrală.

În prezent, lăcașul de rugăciune este deservit de preotul paroh Alexandru Rus (Parohia Turda I), care este și protoiereu al Protopopiatului Turda, şi de preotul Grigore Marchiș (Parohia Turda III).

 

Autor: Darius Echim / Mitropolia Clujului

Foto credit: Darius Echim și Marius Romilă

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate