fbpx

 
 
Scrie un comentariu

Straco Campia Turzii

Autostrada A10 Turda-Sebeș va fi finalizată în 2021, adică cu 5 ani de întârziere! Până acum, s-au dat în funcțiune cele două loturi dintre Turda și Aiud și mai recent, un lot dintre Sebeș și Alba Iulia Nord (la care mai trebuie făcute unele lucrări).

Specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura dau ca sigură doar finalizarea lotului 2, dintre Alba Iulia Nord și Aiud și finalizarea lucrărilor de conectare care au mai rămas la lotul 1 Sebeș - Alba Iulia Nord. Ceea ce înseamnă că, practic, lucrările la A10 ar trebui finalizate (70 km). Finalizarea lucrărilor este prognozată pentru vara anului 2021. Din acel moment, se va putea circula pe autostradă de la Turda sau Câmpia Turzii până la Sibiu sau cu direcția spre Deva-Timișoara-Arad (nefinalizată integral).

Din păcate, kilometri aceștia de autostradă sunt singurii care sunt mai ”siguri” în ceea ce privește darea în exploatare. Practic, dacă în 2020 s-au inaugurat abia 59 de kilometri de autostradă, în 2021 numărul kilometrilor noi ar fi la circa jumătate, comparativ cu anul precedent, în condițiile în care un ritm normal de lucru, care să asigure drumuri de mare viteză în următorii 20 de ani, ar trebui să fie de circa 100 km de autostradă pe an..

În rest, Asociația Pro Infrastructura mai menționează, cu șanse de finalizare în 2021:

  • 4,5 km între Ungheni și Târgu Mureș (pentru că se lucrează alert, lucrările începând abia în 2020)
  • câteva porțiuni din autostrada Pitești - Craiova (zona Balș - Slatina)

În mod normal, trebuiau finalizate lucrările și pe cei 15 km de autostradă dintre Chețani și Câmpia Turzii, însă compania Straco (care executa lucrările) este în insolvență și nu este nicio mișcare pe teren (posibilă reziliere a contractului și contractarea altui constructor). De asemenea, deși podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi finalizat, nu se va putea circula pe el pentru că... nu vor fi gata drumurile de legătură.

În 2021, totuși, ar trebui să înceapă lucrările la unele porțiuni de autostradă, dar fără să se știe când vor fi gata:

  • lotul 5 Bascov - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu-Pitești (30 km)
  • lucrările la cele 3 loturi sudice ale Autostrăzii A0 (centura Bucureștiului), care totalizează circa 51 de km
  • segmente de autostradă între Nădășelu, Zimbor și Poarta Sălajului (Autostrada Transilvania), care totalizează circa 42 km

În rest, rămâne de văzut dacă guvernanții sau constructorii nu vor face o ”surpriză” și vor crește ritmul de lucru, semnificativ.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate