fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

Scrie un comentariu

piata lactate

Producătorii agricoli dezaprobă măsura anunţată de autorităţi privind închiderea pieţelor agroalimentare care funcţionează în spaţii închise şi a târgurilor.

Ei consideră că astfel sunt favorizate supermarketurile şi multinaţionalele, iar agricultorii români nu vor mai avea unde să îşi vândă recolta.

Federația Națională a Producătorilor de Produse Tradiționale (FNPPT) din România, reprezentată de Călin Mătieș, solicită președintelui Klaus Iohannis și premierului Ludovic Orban să nu închidă piețele și târgurile ce funcționează în spații la interior, de luni.

Nu înțelegem de ce, dacă gravitatea situației o impune, această măsură nu se aplică și supermarketurilor care, în multe momente de la declanșarea epidemiei, au fost aglomerate până la refuz. Marile rețele de retail își desfășoară activitatea tot în spații închise, având un potențial foarte ridicat de răspândire a infecțiilor prin faptul că ambalajele produselor precum și toate spațiile comune pot fi atinse de persoane bolnave, rezultând o amplificare exponențială a transmiterii comunitare a virusului.

 

În piețele agroalimentare sunt prezenți producători români care integrează în procesul de producție toate verigile economice ale agriculturii românești – începând cu materia primă și terminând cu obținerea unor produse alimentare gustoase și mai ales sănătoase. Este paradoxal faptul că piețele unde se află producătorii români se închid în timp ce, marile magazine unde sunt vândute cu preponderență produse străine rămân deschise”, arată Călin Mătieș.

La Turda sunt afectați și producătorii de produse lactate care aveau clienți stabili, sunt localnici cu marfă de calitate, ce comercializează produse tradiționale net superioare celor care se găsesc în marile lanțuri de magazine.

„Nu înțeleg de ce iau aceste măsuri așa peste noapte! Înainte să găsească soluții să ne vindem și noi marfa, ce facem cu laptele îl aruncăm? La fel și cu brânza, cașul și alte preparate pe care le avem în stoc? Să găsească spații deschise pentru comercializare, noi am închiriat mesele și plătim lunar sau anual după caz o taxă…unii chiar în avans. Cine o returnează?!” întreabă un comerciant din piața centrală de la Turda care vinde zilnic produse proaspete realizate în ferma sa de la Ceanu Mic.

Între timp responsabilitatea a fost „pasată” în curtea primarilor care trebuie să găsească soluții pentru ca producătorii autohtoni să-și vândă în continuare marfa iar clienții să beneficieze de produse de calitate direct de la sursă.

Unele voci susțin că o variantă ar fi zona pietonală a Turzii, locație unde se desfășura târgul meșteșugarilor, sau parcul central din vecinătatea primăriei, unde există spațiu suficient pentru comercianții care își pot etala marfa.

Vom vedea în zilele următoare care sunt soluțiile găsite de municipalitate pentru a rezolva această problemă.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate