fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

6 Comentarii

ciocan ÎCCJ 1000x600

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Un bărbat de 27 de ani din Turda a vrut să își scape prietenul acuzat de viol de pușcărie și a mințit pentru acesta în instanță. Acesta a fost condamnat de prima instanţă la un an şi patru luni închisoare cu suspendare şi daune morale de 7.000 de lei în favoarea unei fete violate de prietenul pentru care cu bună știință a ales să mintă. Sentinţa nu e definitivă.

În urmă cu 2 ani, victima, o fată de 17 ani, era în casa unchiului ei pentru că avea grijă de verișorii ei în vârstă de 7 şi respectiv 9 ani. În jurul orelor 18.00-19.00, la locuinţa unchiului şi mătuşei fetei a venit C.N., care i-a făcut fetei avansuri. Fata nu a răspuns insistenţelor bărbatului şi a trimis unul dintre copii să cheme o cunoştinţă. Între timp, s-a încuiat cu celălalt verişor într-o cameră.  

„După o scurtă perioadă, T. R. A. (în vârstă de 5 ani) a bătut la uşa în care se încuiase partea civilă, iar când aceasta a deschis a intrat în încăpere şi C. N. care revenise la locuinţă, acesta din urmă întreţinând raporturi sexuale cu partea civilă prin constrângere, respectiv prin acte de violenţă fizică asupra acesteia – imobilizarea pe un pat, astuparea gurii cu o mână”, după cum se arată în rechizitoriul citat în sentinţa penală 305/2020 (rolii.ro) pronunţate de Judecătoria Turda în luna septembrie a acestui an.

Speriați de agresor, copii au fugit să ceară ajutorul unui vecin care a venit în ajutorul fetei și a văzut pe fereastră cum individul întreţinea relaţii sexuale cu fata. A bătut în geam şi a înjurat, iar violatorul s-a oprit, s-a îmbrăcat şi a ieşit din imobil, l-a lovit pe martor şi l-a fugărit pentru a-l agresa din nou.

Individul a fost trimis în instanţă, mărturia martorului fiind una dintre probele importante în proces. În  dosar a fost audiat şi amicul violatorului (R.A.L.) care a precizat că martorul i-ar fi mărturisit că ar fi  minţit în legătură cu violul şi că i-ar fi spus la un moment-dat: „Aline, nu am văzut nimic pe geam (în interiorul camerei persoanei vătămate) că era draperia trasă (...). Am fost nervos că m-a lovit şi de aia am zis” şi că ulterior, în timp ce se aflau la un magazin i-ar fi întărit cele afirmate, spunându-i: “Nu am zis adevărul că nu m-au lăsat sugacii ăştia de poliţişti”.

Cu toate acestea, anchetatorii au ajuns la concluzia că violul a existat și cei doi martori ( vecinul și prietenul agresorului ) au fost supuși la teste poligraf.

“Interpretarea diagramelor poligraf a evidenţiat că răspunsurile numitului R.A.L., relevante cauzei, au produs modificări psihofiziologice specifice comportamentului simulat, rezultând astfel faptul că probabil subiectul nu a fost sincer la întrebările esenţiale”, se mai arată în considerentele sentinţei citate.  

După audierea şi a altor martori, în cazul amicului violatorului a fost sesizată instanţa pentru două infracţiuni de mărturie mincinoasă în scopul favorizării infractorului şi decredibilizării martorului.   “Inculpatul a făcut afirmaţii mincinoase din propria iniţiativă în faţa instanţei chiar dacă era conştient că nu spune adevărul, conducând astfel la tergiversarea procesului penal şi la împiedicarea înfăptuirii justiţiei, a aflării adevărului şi contrar scopului procesului penal”, se mai arată în ssentinţă

R.A.L a fost condamnat la un an şi patru lui de închisoare cu suspendare, Judecătoria Turda stabilind în sarcina sa plata unor daune de 7.000 de lei către fata de 17 ani violată de amicul său (care şi el va răspunde penal pentru faptele sale).   “În ceea ce priveşte daunele morale, se justifică acordarea în totalitate a acestora pe considerentul că acţiunile inculpatului au determinat ca persoana vătămată să nu se ocupe de refacerea sa psihică, fiind obligată să dea declaraţii şi să rememoreze clipele de coşmar prin care a trecut, suferinţele produse afectând viaţa persoanei vătămate care în mod obişnuit nu ar mai fi trebuit să retrăiască ce i s-a întâmplat.   

Astfel, acordarea sumei de 7.000 lei, cu titlul de daune morale se apreciază ca fiind ca o compensaţie echitabilă pentru suferinţele care i-au fost cauzate, partea civilă suferind o evidentă stare de disconfort psihic, fiind audiată în mod repetat în legătură cu fapta de viol a cărei victimă a fost”, se mai arată în  sentinţă. Sentinţa nu este însă definitivă.

Sursa: adevarul.ro

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate