fbpx

1380 x 300 TURDA NEWS

650x250 TURDA NEWS

PRO650x200 turda news mobil

PRO1380x300 turda news

 
 

890x300 01

1 Comentariu

doneaza plasma

Donează sânge, fii erou! Cluj-Napoca organizează în perioada 2-6 noiembrie 2020 campania de donare de plasmă convalescentă COVID-19 “Donează PLASMĂ, fii erou” în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca.

Pacienții care au trecut prin infecția cu noul coronavirus îi pot ajuta pe cei aflați în stare gravă venind la Centrul de Transfuzie și donând sânge. Plasma separată din sângele donat va fi prelucrată și utilizată ca metodă terapeutică în formele severe de COVID-19, fiind bogată în anticorpi, mici compuși care opresc acțiunea virusului.

În absența unui tratament țintit împotriva SARS-CoV-2, plasma convalescentă este cea mai bună soluție terapeutică în lupta împotriva COVID-19. Administrarea de plasmă este folosită în întreaga lume ca tratament împotriva formelor severe de COVID-19, iar numeroase studii susțin eficacitatea ei.
Facem apel la bunăvoința tuturor clujenilor care au învins virusul să dea o mână de ajutor pacienților internați pe secțiile de ATI și să doneze plasmă. Procesul durează foarte puțin, nu este dureros și veți ști că ați salvat viața unui seamăn.

Pentru a putea dona plasmă, trebuie să demonstrați că ați trecut prin infecția cu noul coronavirus și să îndepliniți condițiile donării de sânge.

Donatorul poate demonstra că s-a vindecat de COVID-19 dacă se încadrează în una din următoarele cinci situații:

 1. Pacientul NU a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona cu un test PCR pozitiv și cu un document obținut de la DSP ce atestă încheierea perioadei de izolare obligatorii la domiciliu. Trebuie să treacă minim 14 zile de la încheierea perioadei de izolare pentru ca pacientul să poată dona plasmă.
 2. Pacientul a fost depistat pozitiv pentru COVID-19 la un test PCR dar NU a fost internat în spital și nu a fost încadrat în baza de date a DSP. Va putea să doneze plasmă dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv PCR.
 3. Pacientul a obținut un rezultat pozitiv la testarea serologică de anticorpi IgG anti SARS-CoV-2 efectuată la cerere, NU a fost internat în spital și nu a prezentat simptome specifice COVID-19. Poate dona plasmă convalescentă dacă au trecut minim 14 zile de la data sosirii rezultatului serologic pozitiv.
 4. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și cu un test PCR negativ efectuat ulterior care să indice vindecarea. În acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.
 5. Pacientul a fost internat în spital; se prezintă pentru a dona plasmă cu o scrisoare medicală sau cu un bilet de externare din spital care include un test PCR pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, precum și intervalul de timp stabilit de medicul curant în care pacientul trebuie să stea în izolare după externare. Și în acest caz, ca pacientul să poată dona trebuie să treacă minim 14 zile de la obținerea rezultatului negativ.

Criteriile de donare de sânge:

– vârsta: 18-60 ani;

– greutate: femei – între 55 și 100 kg; bărbați – între 60 și 110 kg;
– pulsul: 60-100 bătăi pe minut;

– să nu suferiți de boli cronice (diabet, cancer, ciroză hepatică, boli autoimune, alte boli infecțioase, etc.);

– să nu aveți alergii severe (cele sezoniere, minore nu sunt criteriu de excludere)

– să nu fi suferit intervenții chirurgicale majore în ultimele 6 luni, operații minore în ultimele 3 luni, sau intervenții stomatologice mici în ultimele 7 zile;

– să nu fiți sub vreun tratament medicamentos (însă administrarea de anticoncepționale și suplimente alimentare precum vitaminele și mineralele, de exemplu vitamina C și Zinc, nu reprezintă un criteriu de excludere);

– să nu vă fi făcut un tatuaj sau piercing în ultimele 6 luni;

– să nu fiți în perioada menstruală (sau cu câteva zile înainte sau după);

– să nu fi consumat alcool cu 48h înaintea donării. 

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ruxandra Rata · 01:22 02.11.2020
  Alătură-te campaniei Twinkle Star pentru donarea de plasmă. Salvează o viață!

  Ne arătăm aprecierea și recompensăm donatorii de plasmă covalescentă pentru bolnavii de COVID-19 cu un curs gratuit de limba engleză la Școala de Vară 2021 (curs limba engleză/20 h, în perioada iulie-august 2021, în val.aprox. 375-500 lei, în funcție de nivelul de studiu). Voucherul nu este nominal și poate fi revendicat până la finalul lunii decembrie, în baza actelor care atestă donarea de plasmă.

  Mai multe detalii: https://twinklestar.ro/alatura-te-campaniei-twinkle-star-pentru-donarea-de-plasma/
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate