fbpx
1 Comentariu

rotary ct haloterapie

124577512 3607208802633070 2531265432895343150 o

Joi, 15.10.2020, a avut loc, inaugurarea sălii de haloterapie la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii în scopul susținerii sănătăţii copiilor din municipiul Câmpia Turzii, sală cu acces gratuit pentru toţi elevii din Câmpia Turzii, un proiect marca  Clubul Rotary CâmpiaT urzii. Evenimentul a avut loc în curtea interioară a Clubului Copiilor Câmpia Turzii, respectând normele sanitare în vigoare ţi l-a avut ca invitat special pe Guvernatorul Rotary District 2241 Romania şi Republica Moldova 2017-2018, Emil Sopoian, venit de la Baia Mare.

Proiectul a demarat la iniţiativa fostului Guvernator al Clubului Rotary Câmpia Turzii, Adrian Toth şi a constituit tema Balului de caritate de anul trecut.

Încă de la început scopul proiectului a vizat efectul benefic al ionilor de sare pentru menţinerea unei stări de sănătate cât mai bune şi prevenirea afecţiunilor respiratorii la copii şi a avut în vedere faptul că bolile cronice ale căilor respiratorii inferioare, urmate de pneumonie, sunt afecțiunile cu cea mai mare rată de deces în cadrul bolilor respiratorii. Un risc major îl reprezintă în această statistică cancerele bronho-pulmonare. România se situează pe locul al 7-lea ca mortalitate prin bolile respiratorii în UE şi pe locul al 5-lea ca mortalitate prin cancerul bronho-pulmonar. În mediul urban, la grupa de varsta de 7-8 ani, prevalenţa bolii atinge 7,2%. Într-o clasă cu 30 de copii, 2-3 au astm. Boala este subdiagnosticată, subtratată, din cauza aceasta cheltuiele în sănătate sunt foarte mari, 50% din banii alocați cheltuindu-se pe tratamentul exacerbărilor. Un pacient cu astm are în medie 2 exacerbări pe an care necesită spitalizare şi 3 exacerbări care ajung în ambulatoriu. Chiar dacă pandemia din acest an a încetinit realizarea lui, acum această sală există şi copiii din oraş pot beneficia gratuit de ea. Menţinerea stării de sănătate a copiilor este un element esenţial în creşterea corectă a tinerei generaţii.

Inaugurarea festivă a fost deschisă de Doamna Lucia Simona Şandor, Directoarea Clubului Copiilor Câmpia Turzii, instituţie cu care Rotary Câmpia Turzii a început să deruleze proiectul al cărui titlu este „Amenajarea unei saline artificiale destinate în mod gratuit copiilor din cadrul unităţilor de învăţământ din comunitatea locală”.

Clubul Copiilor a oferit apoi celor prezenţi momente artistice prezentate de elevi participanţi la cercurile instituţiei. Au uimit audienţa cu melodii populare interpretate excelent cea mai tânără (Urcan Carla Teodora, la grădiniţă încă) şi cea mai mare (Gabriela Pop, elevă la Colegiul “Emil Negrutiu” Turda) dintre cursanţii pregătiţi în cadrul Grupului vocal „Melody” pregătiţi de neobositul Lăcătuș Nicușor. Momente inedite aplaudate îndelung au constituit şi cele oferite de Duca Eliza (membră a Cenaclului pregătit de prof. Lucia Simona Şandor) care a prezentat Clubul Copiilor Câmpia Turzii printr-o creaţie literară şi Borbely Raluca (membră a trupei de teatru pregătite de prof. Lucia Simona Şandor) şi dansurile prezentate de fetele din Cercul majorete (prof. Alina Maria Bolboacă), între care şi Jerusalema. În cadrul evenimentului au fost oferite şi premiile obţinute de 3 din elevele Clubului Copiilor Câmpia Turzii la Concursul Național de creație artistică „Zâmbet de copil în zbor de fluturi”. 

Din partea Clubului Rotary Câmpia Turzii au luat cuvântul Preşedintele Clubului, Cosmin Campian, ex-Preşedintele Adrian Toth şi invitatul special Emil Sopoian care au prezentat pe scurt proiectul. Acesta a fost realizat de rotarienii ghirişeni în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, Palatul Copiilor Cluj-Napoca și Clubul Copiilor Câmpia-Turzii, având alături ca partener SC Sarerom Turda.

De Luni, 19 Octombrie 2020, toţi părinţii sau bunicii din Câmpia Turzii îşi pot duce copiii sau nepoţii la sala de haloterapie din cadrul Clubului Copiilor pentru a beneficia în mod gratuit de ionii de sare, după ce în prealabil îşi vor face o programare la numărul de telefon 0732008719 - Lucia Simona Şandor. Conducerea Clubului va programa în sală diferite activităţi recreative şi educative pentru cei mici. 

121581311 1502157520172362 2679473283848965788 n

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator