fbpx

 
 
Scrie un comentariu

dep Sorin Moldovan 1

Recent localitățile Turda și Câmpia Turzii au intrat sub incidența legii care prevede scăderea vârstei standard de pensionare cu 2 ani. Acum alte trei localități au fost incluse în documentul respectiv.

Mai exact, deputații au adoptat un proiect de lege care prevede extinderea categoriilor de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, dacă au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.

"Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, (...) pe o rază de 8 km în jurul unor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare", se arată în proiectul devenit ulterior lege.

Acum, locuitorii din încā trei localităţi se pot pensiona mai devreme. Iniţiativa aparţine deputatului de Cluj Sorin Moldovan.

Cu 245 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 15 abțineri, Camera Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul de lege care aduce modificări sistemului unitar de pensii publice în sensul că dă posibilitatea persoanelor care au locuit cel puțin 30 de ani în zone afectate de poluare remanentă să se pensioneze cu 2 ani mai devreme.

În urma amendamentului depus, în comisia de specialitate, locuitorii comunelor Aghireșu, Iara și Căpușu Mare vor avea posibilitatea să se pensioneze cu 2 ani mai devreme dacă îndeplinesc condițiile legii  263/2010” arată deputatul PNL- Sorin Moldovan pe contul de Facebook.

 

Camera Deputaților este camera decizională. Proiectul merge spre promulgare la Președintele României

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate