fbpx

Scrie un comentariu

artefact

După o lungă perioadă de timp în care la Turda nu au mai fost descoperite inscripții, Muzeul de Istorie Turda anunță cu încântare descoperirea unui monument funerar roman a cărui inscripție se păstrează în întregime.

În timpul supravegherii arheologice efectuate în Mun. Turda, str. Duiliu Zamfirescu, în contextul înlocuirii conductei magistrale de apă, angajații Muzeului de Istorie Turda au scos la iveală o inscripție funerară romană integrală.

Descoperirea este excepțională atât datorită rarității acesteia cât și datorită păstrării în condiții foarte bune. Reprezentările antropomorfe (trei personaje) și zoomorfe (patru cai) sunt ingrijit executate, păstrându-se pe suprafața lor inclusiv pigmenți de culoare albă și roșie. De asemenea literele inscripției sunt deosebite prin faptul că pe suprafața lor se păstrează de asemenea pigment roșiatic. Această tehnică de ornamentare și evidențiere a inscripțiilor fiind una comună în mediul roman, dar foarte rar păstrându-se în condiții optime până în zilele noastre.

În prezent monumentul trece prin faza de curățare și stabilizare primară a pigmenților de culoare urmând a fi inventariat și pus în valoare din punct de vedere științific, și nu în ultimul rând, va putea fi admirat de vizitatorii și prietenii muzeului.”

 

Director,

Dr. Gabriel Andreica

Muzeul de Istorie Turda

 

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate