fbpx

CristianMatei 28iul

CristianMatei 28iul

Adrian Mischian PMP Campia Turzii

Adrian Mischian PMP Campia TUrzii

PSDTurda Ciortea 30iulie

WhatsApp Image 2020 07 30 at 14.56.02 1

Banner 1 Turda News HD

Banner 1 Turda News HD

Scrie un comentariu

edu elite 10iulie

articol masti

Pandemia de Covid-19 a acoperit planeta cu frică, frustrări și confuzie, iar România este în prezent într-o situație foarte tensionată în care apar peste 1000 de cazuri în fiecare zi, iar populație acuză conducerea de exagerarea numerelor pentru a primi mai mulți bani sau pentru simpla manipulare.

În încercarea de a diminua cazurile și de a ține sub control virusul, guvernul a emis ORDINUL nr. 874/81/2020 prin care populație este obligată să poarte mască în spațiile închise și în anumite situații chiar și în cele deschise (vezi articolul despre noile reglementări AICI ).

Cu toate acestea, o parte din populație nu este deloc încântată de aceste demersuri și își exprimă îngrijorările atât pe social media cât și în viața reală. Cea mai mare problemă pe care o semnalează aceștia este legată de faptul că masca îi împiedică să respire corespunzător, lucru care este demonstrat ca fiind fals de mai mulți cercetători.

Mai mulți doctori au efectuat experimente cu un dispozitiv de oximetrie puls noninvazivă purtând diferite tipuri de măști. Un astfel de exemplul a fost postat pe Facebook în 23 iunie de către Ray Arthur cu următorul mesaj:

“De la doctorul Megan Hall…

Bună prieteni! Am văzut numeroase postări și am auzit oameni care se plâng de faptul că ‘nu pot să respire cu masca pe față’ sau că nu doresc să poarte o mască pentru că ‘nivelul de oxigen scade dramatic atunci când poartă una’. De asemenea, ‘o mască nu ne protejează de inhalarea virusului’, dar în aceeași propoziție o să argumenteze faptul că ei ‘reinhalează dioxidul de cardbon pe care l-au expirat deja’. Nu sunt sigură cum aceste lucruri pot să facă sens, dacă chiar crezi că virusul penetrează masca cum poți să crezi că dioxidul de carbon rămâne blocat? Virusurile au nevoie de un vector pentru a se împrăștia, vectorul pentru Covid-19 este format din picăturile respiratorii, iar acele picături nu pot să treacă de o mască purtată în sens corespunzător. Ca urmare a postării anterioare despre măști am făcut un mic experiment.

Vă prezint 4 scenarii. Am purtat mască pentru 5 minute și am verificat nivelul de oxigen (arătat în procentaje mai jos) alături de ritmul inimii folosind un aparat de puls oxigenic noninvaziv. Să vă gândiți că înainte de asta, am purtat mască timp de 5 ore.

Rezultate:
Fără mască: 98%, HR 64
Mască chirurgicală: 98%, HR 68
Mască N95: 99%, HR 69
Mască N95 plus mască chirurgicală: 99%, HR 69.
Nu există nici o schimbare semnificativă în nivelul de oxigen.”Pe lângă aceste experimente, pe social media circulă și diferite povești cu presupuse probleme medicale cauzate de purtarea măștilor. Înainte de a da share unei astfel de povești trebuie să luăm în calcul faptul că “nu există dovezi care să ateste că măștile reduc nivelul de oxigen pentru că au fost proiectate să se poată respira prin ele. Există totuși dovezi în cazul persoanelor care au deja probleme cu plămânii, purtarea îndelungată a măștii produce creșterea de dioxid de carbon în corp. Aceste persoane trebuie să discute purtarea măștilor cu un specialist” conform unui articol postat de către Asociația Americană a Plămânilor.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate