fbpx

Icon Scrie un comentariu

important

După ce un site local s-a hazardat să interpreteze după bunul plac precizările privind definirea Zonei Metropolitane, anunțând că turdenii pot circula la Rimetea, Feleacu, Petreștii de Jos, Ocna Mureș sau Câmpia Turzii fără declarație, în timp ce cei din Câmpia Turzii pot merge la Frata, Ocna Mureș, Luduș, Frata, Unirea fără declarație, TurdaNews vine și vă explică pe articole de lege că NU EXISTĂ AȘA CEVA! Dacă ieșiți din Turda sau Câmpia Turzii aveți nevoie de declarație!

Din nefericire, astfel de informații aruncate în spațiul public pot face mai mult rău, decât bine, pentru că toți aceia care se vor baza pe aceste informații riscă sancțiuni dacă se vor deplasa în afara localității și nu au declarație în acest sens!

TurdaNews vă explică, pas cu pas, la ce a făcut referire Grupul de Comunicare Strategică în precizările sale, atunci când a definit Zona Metropolitană (care este cu totul altceva decât ORICE localitate din România, în jurul căreia calculezi o arie de 30 km, așa cum au înțeles unii).

Odată cu transmiterea măsurilor care trebuie aplicate pe durata stării de alertă, anunțate joi seara, la articolul 16 alin. 3 era precizat:

”(3) Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:”.

Apoi, azi autoritățile au venit cu o explicație:

”Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș  (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). 

Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.”.

Este evident că referirea se face strict la ideea de zonă metropolitană, definită conform art. 11 din Legea 351/2001.

Conform legii menționate, delimitarea Zonei Metropolitane este aceasta (de aici apar cei 30 km):

”Delimitarea zonei metropolitane - zona metropolitană constituită conform prevederilor Legii administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.”

Pasajul de mai sus face referire la Legea 215/2001, legea administrației publice locale, unde apare definiția Zonei Metropolitane.

La art. 1 alin. 2 lit. j, definiția este următoarea:

”j) zonă metropolitană - asociația de dezvoltare intercomunitară constituită pe bază de parteneriat între capitala României sau municipiile de rangul I și unitățile administrativ-teritoriale aflate în zona imediată.”

Deci, în primul rând, este vorba de o asociație de dezvoltare intercomunitară (ADI), constituită pe bază de parteneriat între București SAU ”municipiile de rang I” și alte unități administrativ-teritoriale (UAT-uri, care pot fi municipii, orașe sau comune). Revenind la Legea 351/2001, privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea a IV-a Rețeaua de localități, pentru a vedea ce înseamnă ”municipiu de rang I”, avem definiția la art. 2 alin. 2 lit. b:

”rangul I - municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european;”.

Turda sau Câmpia Turzii nu sunt municipii de rang I (sunt municipii de rang II), nu fac parte dintr-o Zonă Metropolitană, iar pe cale de consecință orice discuție despre calcularea unei raze de 30 km din Turda sau Câmpia Turzii, în interiorul căreia se poate circula fără declarație, este în afara legislației și a definițiilor menționate anterior. Cluj-Napoca este un municipiu de rang I și are o Zona Metropolitană definită, la care s-au asociat mai multe UAT-uri cu municipiul de rang I, Cluj-Napoca: Aiton, Apahida, Baciu, Bonțida, Borșa, Căianu, Chinteni, Ciurila, Cojocna, Feleacu, Florești, Gârbău, Gilău, Jucu, Petreștii de Jos, Săvădisla, Sânpaul, Tureni, Vultureni. În interiorul acestei Zone Metropolitane, constituite din aceste localități, se poate circula fără declarație!

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a dat dreptate TurdaNews.

”Zona Metropolitana este formata din Cluj-Napoca și celelalte 19 comune aferente, care fac parte din ADI ZMC. Cei care fac parte din ZMC vor circula fara declaratie in interiorul acestei arii, ceilalți pot circula doar in interiorul localității fara declaratie. Localitate înseamnă UAT, adica cei dintr-un sat pot circula fara declaratie in interiorul comunei. La fel cei care locuiesc în sate apartinatoare orașelor/municipiilor (sunt cazuri), pot merge fara declaratie in municipiu/oras. Mihai Viteazu nu aparține administrativ de Turda, deci nu face parte din UAT Turda, fiind UAT separat. Cred că am fost destul de clar. De la Turda la Câmpia și invers trebuie declarație, fiind UAT-uri diferite. De la Tureni la Cluj nu trebuie declarație de ex pt că Tureni face parte din ZMC”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Deci, mare atenție! Informați-vă din surse de încredere! Altfel, riscați să plătiți amenzi!

Formularul de declarație îl puteți completa online, aici:

https://formular.sts.ro

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator