fbpx

Icon Scrie un comentariu

stop covid

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anuntat ca lista completa a masurilor care intra in vigoare din 15 mai a fost publicata pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne.

Oficialul a subliniat, intr-o postare pe pagina oficiala de Facebook, ca lista nu este inca definitivata si ca o decizie in acest sens va fi luata in cursul acestei saptamani.

Iata o lista de masuri de prevenire si control a raspandirii coronavirusului SARS COV-2, propuse pentru a intra in vigoare incepand cu data de 15 mai:

1. Obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca

2. Obligatia organizarii activitatii, de catre institutiile si autoritatile publice, precum si toti operatorii economici publici si privati astfel incat sa fie asigurat triajul epidemiologic, pentru intregul personal propriu, precum si dezinfectarea obligatorie a mainilor inaintea intrarii in serviciu

3. Luarea de masuri, de catre operatorii economici si institutiile publice ce desfasoara activitati comerciale/de lucru cu publicul care implica accesul persoanelor in interiorul cladirilor, pentru:

- realizarea accesului astfel incat sa fie asigurata o suprafata minima de 4 mp pentru fiecare client/persoana si o distanta minima de 2 m intre oricare doua persoane apropiate;

- verificarea temperaturii, care nu trebuie sa depaseasca 37 de grade la intrarea in incinta;

- dezinfectarea frecventa a suprafetelor expuse si evitarea aglomerarii de persoane, in special in zonele caselor de marcat;

- efectuarea, de catre furnizorii publici si privati de transport persoane, dezinfectarii frecvente a spatiului mijloacelor de transport si de a respecta regulile specifice;

- decalarea programului de lucru, de catre institutiile publice si operatorii economici, cu un numar de peste 50 de angajati, astfel incat sa se evite aglomerarea mijloacelor de transport in comun;

- dispunerea de masuri, de catre toate persoanele juridice de drept public sau privat, pentru desfasurarea muncii la domiciliu, pentru o parte din personal, daca activitatea desfasurata permite aceasta masura.

4. Se recomanda adoptarea urmatoarelor masuri:

- ramanerea in locuinta/gospodarie a persoanelor care prezinta semne si simptome de viroza respiratorie si informarea medicului de familie;

- evitarea intrarii in spatiile aglomerate de orice tip daca nu este strict necesar.

5. Interdictia de organizare si desfasurare a urmatoarelor activitati:

− mitinguri, demonstratii, procesiuni, concerte, sau orice alte intruniri in spatii deschise;

− activitati culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfasurate in spatii inchise.

6. Suspendarea activitatii de servire si consum al produselor in restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice (in spatiile comune de servire a mesei din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice, cat si la terasele din exteriorul locatiilor).

7. Suspendarea temporara a activitatilor de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.

8. Obligativitatea functionarii centrelor rezidentiale de ingrijire si asistenta a persoanelor varstnice, centrelor rezidentiale pentru copii si adulti, cu si fara dizabilitati, precum si pentru alte categorii vulnerabile si impunerea unor conditii de izolare a personalului pe perioada prezentei la serviciu.

9. Interzicerea intrarii pe teritoriul Romaniei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetatenilor straini si apatrizilor

10. Suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre si dinspre tarile din zona rosie de risc epidemiologic pe durata determinata, potrivit dispozitiilor normelor internationale aplicabile.

11. Suspendarea transportului rutier international de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale si servicii ocazionale in trafic international, pentru cursele efectuate catre toate 5 tarile din zona ROȘIE de risc epidemiologic si din acestea catre Romania.

12. Masurile de carantina si restrictiile instituite anterior pentru urmatoarele localitati/zone: municipiul Suceava si zona limitrofa formata din comunele Adancata, Salcea, Ipotesti, Bosanci, Moara, Șcheia, Patrauti si Mitocu Dragomirnei, orasul Țandarei din judetul Ialomita, cartierul Bendea din orasul Babadag, judetul Tulcea, localitatea Vadu Crisului, judetul Bihor si cartierul Posta din municipiul Buzau, judetul Buzau. Reevaluarea masurilor se va realiza la solicitarea comitetelor judetene pentru situatii de urgenta, pe baza analizelor realizate de catre directiile de sanatate publica si avizate de catre INSP.

13. Închiderea temporara, totala sau partiala, a unor puncte de trecere a frontierei de stat.

14. Interzicerea deplasarii persoanelor in afara localitati

15. Izolarea la domiciliu sau, dupa caz, carantinarea pentru toate persoanele care intra in Romania. Se mentine posibilitatea carantinarii in locatia declarata de catre persoana venita din zonele cu transmitere comunitara extinsa afectate de CoVID19, daca nu mai sunt locuri disponibile in spatiile identificate pentru carantinare la nivelul judetului unde este necesara carantinarea, nu se pot contracta spatii noi inclusiv prin rechizitionarea acestora conform legii sau nu sunt identificate locuri disponibile in judetele limitrofe.

16. Suspendarea cursurilor din toate unitatile de invatamant preuniversitar si universitar, pana la finalul anului scolar

De asemenea, persoanele peste 65 de ani nu vor mai fi nevoite să iasă din casă doar într-un interval anume, cum se întâmplă momentan de la instaurarea situației de urgență.

Secretatul de stat, Raed Arafat, a declarat că persoanele vârstnice trebuie protejate de către familie, deoarece acestea sunt cele mai vulnerabile în cazul unei infecții cu COVID-19.

“Din ce ştiu, din ce s-a discutat, nu vor mai avea de respectat un program. Şi aici va fi o relaxare, dar, în acelaşi timp, avertismentul foarte serios pe care îl dau este acela că nu înseamnă că au devenit mai puţin vulnerabili la această boală”, a spus Raed Arafat la România TV

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator