fbpx

 
 
6 Comentarii

coronavirus margaretelor

S-au descoperit patru cazuri de infecții cu COVID-19, la Turda! Toate cazurile au fost trimise la Cluj, pentru tratament. Nu sunt probleme la Spitalul Turda, unde personalul a acționat conform protocoalelor stabilite.

Dr. Victor Andrașoni, care îi ține locul directorului Ovidiu Stănilă (care este în concediu), ne-a precizat că la Spitalul Turda s-a acționat conform protocoalelor stabilite și că nu sunt probleme cu personalul. ”Toți cei care în urma consultațiilor sunt de internat, așteaptă în cort, până vine rezultatul testelor pentru COVID. Fiind declarați pozitivi, au fost trimiși la Cluj, unde au fost internați pentru tratament”, a precizat dr. Victor Andrașoni.

Unul dintre cazuri este din Poiana, de pe strada Margaretelor, acolo unde există o importantă comunitate de romi. Din informațiile noastre, respectiva persoană lucra la depozitul Kaufland, acolo unde deja s-ar fi luat măsuri speciale pentru cei care ar fi putut intra în contact cu cazul descoperit, fiind trimiși acasă în izolare, conform protocoalelor (dacă acuză unele simptome, în următoarele 14 zile, vor anunța).

De asemenea, familia celui de pe strada Margaretelor a intrat în izolare.

Totuși, surse de pe strada Margaretelor ne-au spus că oamenii nu sunt conștienți despre pericolul infectării cu COVID-19 și în continuare stau pe afară, fără nicio problemă.

Citește și:

Distanțarea socială rămâne în continuare un concept necunoscut pentru locuitorii de pe strada Margaretelor din Turda

Poliția face zilnic raiduri în zonă, pentru a atrage atenția oamenilor să stea în case, conform măsurilor anunțate pe perioada stării de urgență.

În urmă cu puțin timp, o nouă descindere a polițiștilor a fost efectuată în zonă, fiind văzută și o mașină de Ambulanță. Nu se știe dacă este vorba de un caz nou. Cert este că polițiștii anunțau pe megafon populația din comunitatea de pe strada margaretelor să stea în case, protejându-se astfel de riscul extinderii infecțiilor cu COVID-19.

În luna aprilie, polițiștii au descins în zonă și au dat amenzi de peste 100.000 de lei. La vremea respectivă, mulți au luat în derâdere acțiunea, spunând că romii oricum n-o să plătească amenzile.

Citește și:

Amenzi de peste 100.000 lei aplicate la Turda în comunitățile rome!

Mulți din comunitatea de romi spun că totul este o invenție, cu infecțiile cu noul coronavirus, iar din acest motiv nici nu se feresc prea tare și nici nu poartă mănuși sau măști de protecție.

Totul se va putea schimba după apariția acestui prim caz, pentru că respectivul s-a ”răcit” tocmai cu COVID-19, iar probabilitatea extinderii infecțiilor în zonă este una foarte mare. În țară au mai fost cazuri în care odată părtuns virusul în comunitățile de romi, infecțiile au apărut una după alta, fiind nevoie de intervenția energică a organelor abilitate, pentru a izola comunitatea.

Modul în care acționează virusul este încă o necunoscută pentru lumea medicală, deși se fac cercetări asidue în acest domeniu. De exemplu, un turdean a luat virusul din Spitalul din Suceava, unde a fost internat pentru o intervenție generată de un accident în zonă. În cazul lui, nu au fost efecte. Însă, soția lui a fost internată la Cluj, unde în prezent este într-o stare gravă, fiind în comă indusă și cu șanse mici de supraviețuire. Este internată de circa o lună de zile, iar la ultimele teste nu i-ar mai fi ieșit că are COVID-19, însă efectele infecției pare că i-au afectat organismul atât de tare, încât nu-și poate reveni.

O profesoară din Turda, Andreea Florea, a tras un semnal de alarmă în privința extinderii infecțiilor.

”Am facut un grafic pentru a observa modul de evolutie al cazurilor de COVID - 19 confirmate la nivelul judetului Cluj. Interesant. Daca analizam cu atentie, situatia sta cam asa: scolile au fost inchise pe 11 martie - 0 cazuri inregistrate la nivelul Judetului Cluj. In 19 aprilie (Pastele Ortodox) - 11 cazuri confirmate. 2 mai, suntem la cele 2 saptamani dupa Paste, perioada care coincide cu varful mult asteptat - 32 cazuri confirmate. 

Media cazurilor confirmate a plecat de la 1,83 in luna martie, a ajuns la 8,62 in luna aprilie si 19,75 in primele 4 zile ale lunii mai.

Ideea este ca avem o crestere semnificativa si o panta ascendenta cu siguranta. 

Asteptam desigur, efectele starii de "relaxare" aduse de vremea frumoasa si curajul mai mare al cetatenilor de a incalca regulile si de a iesi din casa. Era precizat ca ar trebui sa ne asteptam la o noua crestere dupa electul 1 Mai, care ar trebui sa apara undeva dupa 15 mai, adica exact momentul in care intra in vigoare relaxarea generalizata. 

2 iunie ar trebui sa reinceapa scolile, adica 2 saptamani dupa marea relaxare mult asteptata!

Si vorbim aici doar de cazurile confirmate, nu si de cele asipmtomatice sau neidentificate.

Intrebarea este: ce va fi dupa?”, a scris prof. Andreea Florea pe contul său de Facebook.

UPDATE 1, ora 17.35:

Șoferii de taxi din Turda s-au anunțat prin stații să refuze comenzile de pe strada Margaretelor, unde a fost descoperit un caz de COVID-19, anunță InfoArieș. Aceeași sursă menționează că unul dintre cele 4 cazuri depistate la Turda era din Copăceni și că un suspect cu COVID-19 ar fi dispărut înainte de a-i veni analizele, conform unor surse din Poliția Locală Turda, dar se cunoaște identitatea acestuia.

UPDATE 2, ora 17.40:

”Pe strada Margaretelor au fost izolați și recoltați contacții direcți, respectiv familia, 9 persoane din ce știu în acest moment. Persoana depistată pozitiv e internată la Cluj deja”, a spus prefectul Mircea Abrudean.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Persoane în conversație:
Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Misu · 18:40 06.05.2020
  iar se imbolnavesc de frig in cortul ala, ore intregi,daca nu au altceva......
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Simona pop · 21:53 06.05.2020
  Sunteți culmea, unul îl știți, da ceilalți 3 de unde sunt oameni buni, ziceți și de celelalte cazuri, ziceți strada de unde sunt, , măi da sunteți culmea, să vă fie rușine că nu i spuneți de celelalte 3 cazuri de unde sunt
  • Acest comentariu este nepublicat.
   Varga ioana · 22:22 06.05.2020
   Domnu jurnalist da dovada de rasism!
   • Acest comentariu este nepublicat.
    Gelu FLOREA · 22:47 06.05.2020
    Nu e vorba de niciun rasism. E vorba de informație! În alte cazuri, am dat și numele persoanei. În acest caz, recunosc, nu am dat numele persoanei deși îl știam!
    Rasism înseamnă altceva... Nu o informație...
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Varga ioana · 22:18 06.05.2020
  De ce se faci atentionare numai pe cazul de pe Margaretelor! Vezi ca te ai putea raci si tu !
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate