fbpx

Icon Scrie un comentariu

decedata covid

O femeie care a decedat de COVID-19 a fost îngropată azi în cimitirul penticostal din Câmpia Turzii, conform procedurilor de protecție extrem de riguroase în astfel de cazuri.

Femeia a murit în Irlanda, anunță RefleqtMedia.

La înmormântare a participat și un echipaj de Poliție, iar cei care au manevrat sicriul erau îmbrăcați în costume de protecție.

La înmormântări generate de COVID-19, aparținătorii au prevăzute anumite restricții. Nu pot deschide sicriul sigilat, iar numărul celor prezenți este extrem de limitat.

Potrivit unui ordin al Ministerului sănătății, „personalul implicat în manipularea cadavrului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste cadavru, apoi îl introduce în doi saci rezistenți de vinil, astfel: după fiecare introducere a cadavrului în sac, se pulverizează produs biocid TP22, folosind un echipament de pulverizare fină. Ulterior, acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

Din acest moment și până la înhumare, sicriul va rămâne închis, fiind interzisă orice acțiune de deschidere a acestuia. Înhumarea/incinerarea se va efectua în cel mai scurt timp disponibil, cu sicriul sigilat”.

Conform unei adrese transmise de Ministerul Sănătății către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj, în astfel de cazuri administratorii cimitirului (primăriile sau cultele religioase), înainte de a acoperi sicriul cu pământ, toarnă peste acesta var cloros sau un dezinfectant care generează clor activ, în concentrație de minim 10%. De asemenea, groapa trebuie să aibă o adâncime de minim 3 metri.

UPDATE:

Primarul localității, Dorin Lojigan, a oferit câteva amănunte.

”Au fost însoțiți direct de poliție de la intrarea în oraș. Toate detaliile le-am stabilit eu cu pastorul, familia și doctorul Irimieș de la noi, încă de la începutul săptămânii. A fost stabilit în fiecare cimitir locul în care se vor îngropa cei cu COVID-19. A participat un singur membru al familiei. Și atât firma care a transportat sicriul, cât și groparii, au avut echipament de protecție”, a precizat Dorin Lojigan.

UPDATE 2:

Fiul femeii decedate, Haiduc Rostaș, ne-a contactat să ne spună că sicriul nu a fost sigilat, iar mama lui nu a fost învelită în saci! El susține că sicriul s-a trimis din Irlanda fără nicio măsură specială de securitate.

”Femeia care a fost decedata din COVID-19 este mama mea și nu aveți habar câte eforturi am făcut ca să o ducem acasă, din Irlanda. Mama a fost trimisă din Irlanda ca o persoană decedată normal, am dovezi că nu mai avea nicio infecție. Precizez că nu a fost băgată în saci și sicriul nu a fost sigilat”, ne-a transmis Haiduc Rostaș, care s-a recomandat ”fiul femeii decedate”.

Primarul Dorin Lojigan a confirmat că sicriul a fost adus cu un transport special, sigilat.

”Sicriul a fost sigilat, cu restricții de COVID. Și adeverință de transport pentru firma care a executat transportul. Din București, dacă bine rețin”, ne-a spus primarul Dorin Lojigan.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator