fbpx

Icon Scrie un comentariu

ordonanta militara 4

În condițiile în care România se apropie vertiginos de scenariul 4 al infecțiilor cu noul coronavirus, respectiv depășirea paragului de 2000 de persoane infectate (duminică, la ora 21, erau în jur de 1.800), s-a emis Ordinul Militar nr. 4, care aduce unele corecții ordinului precedent, în ceea ce privește persoanele peste 65 de ani, dar și măsuri mai dure în ceea ce privește amenzile sau plafonarea prețurilor la utilități.

Persoanele peste 65 de ani pot circula și în afara intervalului orar 11.00-13.00, ”dacă aceasta se face pentru rezolvarea problemelor de natură medicală, precum tratamentele oncologice planificate, dializă etc. folosind mijloacele proprii de deplasare sau ale familiei/susținătorilor sau, după caz, mijloacele de transport sanitar special destinat”. Pentru această situație trebuie declarație pe proprie răspundere. De asemenea, persoanelor peste 65 de ani li se dă posibilitatea să iasă în proximitatea locuinței, în intervalul orar 20.00-21.00, ”dacă aceasta se face pentru a asigura nevoile animalelor de companie/domestice doar în proximitatea locuinței/gospodăriei”.

În ceea ce privește intervalul orar 11.00-13.00 care era menționat și în precedenta ordonanță, mai aduce o completare în ceea ce privește funcționarea magazinelor alimentare sau de strictă necesitate, care ”își vor organiza programul de lucru pentru a facilita și a asigura, cu prioritate, accesul persoanelor de peste 65 de ani în intervalul orar 11.00-13.00, limitând, în acest interval, accesul persoanelor din alte categorii de vârstă”.

Amenzile, însă, vor crește semnificativ, în cazul celor care vor încălca prevederile impuse prin ordonanțele militare! Astfel persoanele fizice vor plăti minim 2.000 de lei și maxim 20.000, față de cum era acum 100 și maxim 5.000 de lei pentru încălcarea ordonanțelor militare. De asemenea, pentru persoanele juridice care nu respectă ordonanțele amenzile minime cresc de la 1.000 de lei la 10.000, maximul fiind 70.000 de lei. Măsura a fost necesară pentru că până acum s-au descoperit circa 33.000 de persoane care nu au respectat măsurile impuse, fiind sancționate.

O altă măsură vizează plafonarea prețurilor la utilități. Pe perioada stării de urgență, prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, apă, salubritate și carburanți vor fi plafonate la nivelul practicat la data emiterii ordonanței militare. Practic, prețurile nu mai pot crește la utilități, însă pot scădea, dacă piața ar putea genera și astfel de situații (în acest caz, doar la carburanți am putea vedea o situație de acest gen, pe fondul scăderii prețului la petrol la nivel mondial; care s-a resimțit și la pompele din România). Totodată, personalul din aceste domenii ar putea fi introdus în măsuri de izolare preventivă, în cazul în care aportul lor pentru buna funcționare a alimentării cu energie electrică sau cu gaze ar putea fi unul decisiv.

Persoanele care părăsesc locul de carantinare sau cele care părăsesc izolarea la domiciliu, vor fi introduse într-o nouă perioadă de carantină, de 14 zile, cu suportarea costurilor din buzunarul propriu.

Autoritățile administrației publice locale vor asigura montarea de dispozitive cu soluții dezinfectante la toate intrările blocurilor de locuințe situate pe raza unității administrativ-teritoriale și vor dezinfecta periodic lifturile, casa scărilor și alte spații comune. Măsura se aplică începând cu data de 31 martie 2020.

Astea ar fi principalele măsuri introduse de noua ordonanță militară.

Poți citi ordonanța în întregime, AICI.

Dacă vrei să completezi formularul de deplasare online (și listat ulterior), dintr-o sursă sigură, oficială, o poți face de aici: formular.sts.ro.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator