fbpx

 
 
Scrie un comentariu

decizie accident

Un șofer a fost condamnat cu suspendare, după ce a ucis o tânără de 15 ani, pe trecerea pentru pietoni de la Vâlcele. Accidentul s-a produs în noiembrie 2016, iar instanța a decis că ”executarea în regim de detenție a pedepsei cu închisoarea de către inculpat ar fi o sancțiune mult prea drastică raportat la circumstanțele concrete ale comiterii infracțiunii”. Asta chiar dacă el avea 90 km/h!

”Judecătoria Cluj-Napoca l-a condamnat pe șoferul care circula cu 90 de km la oră la doi ani și nouă luni de închisoare cu suspendare și plata unor despăgubiri de 70.000 de euro. Curtea de Apel Cluj a revenit și a catalogat prima sentință drept ”excesiv de blândă”, așa că a urcat pedeapsa la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata a 140.000 de euro despăgubiri. În plus, șoferul are de efectuat 120 de zile de muncă în folosul comunității.”, precizează Știri de Cluj.

Judecătoria Cluj a concluzionat că șoferul a fost superficial, dar cu toate acestea i-a dat cu suspendare, pentru că ”executarea în regim de detenție a pedepsei cu închisoarea de către inculpat ar fi o sancțiune mult prea drastică raportat la circumstanțele concrete ale comiterii infracțiunii”.

”Instanța a avut în vedere că aceasta s-a datorat neatenției cu care inculpatul conducea pe raza localității Vâlcele, totodată încălcând flagrant (cu mai mult de 40 de km/h) limita maximă de viteză admisă în localitate în proximitatea unei treceri de pietoni semnalizate. Prin comportamentul său neglijent și superficial, inculpatul nu doar că a cauzat decesul victimei, dar a pus în pericol și siguranța celorlalți participanți la trafic. Mai mult, instanța a reținut că neglijența acestuia reiese și din împrejurarea că observând că autoturismul din dreapta sa frânează, inculpatul nu și-a pus problema reducerii propriei viteze, deși putea și trebuia să prevadă că se apropia de un obstacol pe drum, chiar dacă nu ar fi observat marcajele trecerii de pietoni, astfel cum susține acesta”, arată instanța, care menționează că șoferul este medic veterinar și nu are antecedente, conform Clujust.ro.

Curtea de Apel Cluj a decis ”înăsprirea” pedepsei, dar... tot cu suspendare.

”Având în vedere că instanța de fond (Judecătoria Cluj-Napoca) a stabilit o pedeapsă excesiv de blândă, la fel și obligațiile pe care inculpatul trebuie să le îndeplinească pe perioada termenului de supraveghere, potrivit art. 93 C .pen., și că nu a acordat părților civile daune materiale, deși acestea au fost dovedite în cauză cu depoziția martorului SC, sau dacă instanța de fond a apreciat că aceste daune nu sunt dovedite avea obligația să solicite părților civile suplimentarea probațiunii sub acest aspect, pentru motivele ca s-au arătat în detaliu mai sus, în baza art.421 pct.2 lit. a  C.pr.pen., se vor admite apelurile declarate de către părțile civile FLS si FM împotriva sentinței penale nr. 1443/20.06.2019 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o va desființa, atât cu privire la latura civilă, cât și cu privire la latura penală a cauzei și, pronunțând o nouă hotărâre în aceste limite, va majora cuantumul pedepsei aplicate inculpatului OCB , la 3 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

În temeiul art. 91 C .pen. va suspenda executarea pedepsei pe o durată de 4 ani, termen de supraveghere stabilit conform art. 92 C .pen., care se va calcula de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

În temeiul art. 93 alin. 3 C .pen., cu reținerea art. 404 alin. 2 C .pr.pen. va impune inculpatului, pe parcursul termenului de supraveghere, obligația prestării unei munci neremunerate în folosul comunității timp de 120 de zile, care va fi executată în cadrul Primăriei comunei Unirea, jud. Alba.

În baza art. 397 alin. 1 rap. la art. 19 și 25 C .pr.pen., cu reținerea art. 1357 C .civ., va admite în parte acțiunea civilă exercitată de către părțile civile FM si FLS și va oblig  partea responsabilă civilmente S.C. Carpatica Asig S.A. prin Casa de Insolvență Transilvania, Filiala Cluj la plata către partea civilă FM a sumei de 70.000 euro în echivalentul în lei la data plății cu titlu de daune morale și 10.000 lei, despăgubiri materiale și către partea civilă FLS a sumei de 70.000 euro în echivalentul în lei la data plății cu titlu de daune morale și 10.000 lei, despăgubiri materiale”, conform sentinței Curții de Apel, citată de Clujust.ro.

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate