fbpx

1 Comentariu

Ieri a avut loc un nou termen în procesul penal în care sunt implicați 5 politicieni (actuali sau foști), aceștia fiind acuzați de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual și fals material. În dosar apar ”nume grele”: Avram Gal (fost viceprimar), Petre Pop (fost administrator public), Deak Francisc (fost consilier local), Isaac Tudorel (consilier local in mandat) și Cristel Frânc (fost director general al Domeniului Public SA).

Este vorba de măsurile și de excepțiile pe care le dispune judecătorul de cameră preliminară, nefiind vorba despre fondul procesului, cum greșit s-a prezentat în alte locuri.

S-a dat un nou termen pentru 10.02.2020, după ce la primul termen s-a amânat pentru ca inculpaţii Frînc şi Isac să îşi angajeze apărători aleşi, iar la termenul de ieri s-a dat o nouă amânare, pentru audiere martori.

Cu această ocazie, se verifică legalitatea sesizării instanței, dar și administrarea probelor în mod legal. Conform Codului de Procedură Penală (art. 346), judecătorul de cameră preliminară analizează rechizitoriul și legalitatea probelor, urmând să ia decizia de începere a judecății, dacă toate lucrurile sunt OK. Dacă nu, poate solicita completarea omisiunilor celor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda sau chiar poate retrimite dosarul înapoi la Parchet.

Istoricul dosarului

”Povestea acuzațiilor de abuz și instigarea la uz de fals începe în iulie 2015. Petre Pop (acuzat de instigarea la fals intelectual, art 47 Cod Penal) , Gal Avram (instigarea la uz de fals, art 47, CP), Isac Tudorel (instigare la fals intelectual), Deak Francisc ( două fapte de instigare la fals, una de fals material) și Frânc Cristel (acuzat de abuz în serviciu și instigare la fals intelectual) i-ar fi determinat pe Simina Șipoș, Ciurtin Angelica și Mihai Balint să falsifice procesul verbal al ședinței Adunării Generale a Acționarilor (AGA) de la Domeniul Public SA din data de 31 iulie 2015 precum și Hotărârea 4 a AGA din aceeași dată.

Procurorii spun că a fost alterat conținutul hotărârii cu mențiunea nereală că a existat o adresă prin care AGA a fost mandatată de către Consiliul Local Câmpia Turzii în vederea revocării Consiliului de Administrație și că a fost supusă la vot revocarea CA. Ulterior întocmirii Hotorării 5 a Adunării Generale a Acționarilor din 14 august și a procesului verbal Deak Francisc ar fi determinat-o pe Angelica Ciurtin să falsifice prin alterare procesul verbal. Se modifica componența Consiliului de Administrație și Pop David Silviu urma să fie înlocuit cu Podariu Horațiu. 

Pop David Silviu fusese numit în Consiliul de Administrație fără să fie întrebat. A aflat despre numirea sa prin oraș, la o bere. Omul mărturisește că habar nu a avea ce înseamnă funcția în care a fost numit. S-a dus acasă, s-a consultat cu nevasta iar soția i-a recomandat să-și vadă de treabă. Pop David a refuzat numirea iar sfatul nevestei l-a scutit de complicații juridice ulterioare. 

Procurorii mai constată că Isac Tudorel, Bîndean Melania și Horațiu Podariu ar fi falsificat procesul verbal al ședinței din 17 august și hotărârile 9 și 10 ale Consiliului de Administrație prin alterare afirmându-se în mod nereal că a avut loc o ședință a CA în care s-a aprobat cu unanimitate de voturi prelungirea mandatului directorului general Cristel Frânc. Procurorii spun că Deak Francisc a fost cel care l-a determinat pe Podariu Horațiu să semneze hotărârile. Frânc Cristel ca director general ar fi încheiat un contract de asistență juridică de 2000 de lei fără a avea acordul Consiliului Local”, menționa InfoArieș.

fotografie TurdaNews

TurdaNews a relatat despre neregulile care s-au făcut la SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA în 18 august 2015, chiar în zilele în care acestea s-au produs! La vremea respectivă nicio altă publicație nu a avut curajul să demaște acele nereguli!

Iată ce menționam, în 18 august 2015: 

”Însă, ceea ce frapează este UȘURINȚA cu care astfel de fapte s-au produs, fără măcar să LE DEA FRISOANE autorilor, având în vedere faptul că deși își argumentau deciziile pe OUG 109/2011, tocmai articolele invocate stipulau că... ceea ce au făcut este ilegal!

Iar asta te face să-ți pui întrebarea firească: NU MAI EXISTĂ TEAMĂ de lege?! Chiar aici s-a ajuns?!

Și, totuși, SE SESIZEAZĂ CINEVA?!”.

Citește și:

Este INCREDIBIL: Vezi modul în care conducerea SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA s-a aruncat în ghearele organelor de cercetare penală!

Un loc aparte în acest dosar îl ocupă Francisc Deac, fost consilier local din Câmpia Turzii și ”partener” al lui Cristel Frânc (au fost împreună și la SC Salina Turda SA, de unde au plecat tot cu ”probleme”).

”În rechizitoriul procurorilor un loc aparte îl ocupă Deak Francisc. Acesta a acționat ca funcțioar administrativ la SC Compania de Salubritate. În perioada în care a fost anagajat acolo două companii – DAA Grandtermopan srl și DAA Grandservice controlate de fiul său- au  primit contracte de sute de mii de lei. Granservice srl a avut contracte de 122.213 lei iar Grandtermopan contracte de 96.789 lei.

Procurorii concluzionează că Deak Francisc avea un interes direct în numirea lui Frânc Cristel ca director general. Anterior prelungirii mandatului, Deak a fost anagajat ca șofer la Domeniul Public iar firmele fiului său au primit două contracte de 21.088 lei și 33.976 lei pentru amenajarea interioară și a sediului companiei. Contractele au fost semnate exclusiv de Cristel Frânc, fără a avea viza oficiului juridic și cea a controlului financiar preventiv. Ulterior înlocuirii lui Cristel Frânc nu au mai existat contracte între firmele familiei și Domeniul Public”, mai menționează InfoArieș.

Cei cinci inculpați sunt: Cristel Frînc, Petre Pop, Avram Gal, Ionel Isac Tudorache și Francisc Deak. Parte vătămată în acest dosar apare SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA.

Cristel Frînc a fost director la SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA. A fost dat afară din PSD Turda, în urma unui conflict cu primarul Cristian Matei, după ce i-a solicitat acestuia din urmă să-l pună director la SC Domeniul Public Turda SA, după ”episodul” de la societatea similară din Câmpia Turzii. Ulterior, după schimbările care au avut loc în organizația locală a PSD Turda, Cristel Frînc a revenit.

Petre Pop a fost administrator public în Primăria Câmpia Turzii, în prezent fiind consilier județean, fost președinte al PSD Câmpia Turzii. Petre Pop a fost candidatul PSD la Primăria Câmpia Turzii, în anul 2016, iar numele său apărea menționat cu o posibilă candidatură și în 2020. După ce a pierdut șefia PSD Câmpia Turzii, pare mai degrabă marginalizat în partid.

Avram Gal a fost viceprimar la Primăria Câmpia Turzii, în prezent este consilier ministerial al Ministrului Apărării și președinte al ALDE Câmpia Turzii. Avram Gal a fost candidat la funcția de primar în 2016, însă din partea PPU-SL. În 2020, numele său este vehiculat în ceea ce privește o candidatură pentru funcția de primar din partea ALDE.

Ionel Isac Tudorache a fost membru în Consiliul de Administrație al SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA. În prezent este consilier local din partea PSD.

Francisc Deak a fost angajat al SC Domeniul Public Câmpia Turzii SA, unele surse indicându-l ”mâna dreaptă” a lui Cristel Frînc, cei doi fiind și foști angajați ai societății SC Salina Turda SA, de unde au fost nevoiți să plece tot în urma unor probleme cu iz penal.

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator