fbpx

BANNER vezeteu

Scrie un comentariu

inspectia muncii

În perioada 14.11. - 18.11.2019 ITM Cluj a desfăşurat , în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control privind verificarea modului în care angajatorii români respectă prevederile legale referitoare la legislația muncii și la regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României

Motivarea campaniei

Cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României în condițiile impuse de Ordonanța Guvernului nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și cu respectarea prevederilor Codului Muncii.

Prin actele normative emise în acest sens, angajatorii români au obligația ca înaintea primirii la muncă a cetățenilor străini non UE să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări  și să întocmească contract individual de muncă cu respectarea Codului Muncii.

Totodată, potrivit Programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii pe anul 2019, printre Campaniile naționale programate pentru identificarea și combaterea muncii nedeclarate, se regăsește și acțiunea pentru prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor pe piața muncii din România.

 Obiectivele campaniei

Identificarea și combaterea muncii nedeclarate a străinilorpe piața muncii din România;

Identificarea angajatorilor care utilizează cetățeni străini non UE în activități lucrative;

Identificarea angajatorilor români care primesc la muncă pe teritoriul României un lucrător străin non UE detașat;

Garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe tară;

Verificarea respectării prevederilor privind timpul de muncă și de odihnă;

Creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor români pentru necesitatea respectării prevederilor legale privind angajarea străinilor;

Diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea regimului  străinilor pe teritoriul României;

Eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și după caz, aplicarea de sancțiuni contraventionale corespunzătoare.

Rezultatele campaniei

Cu ocazia acestei campanii ITM Cluj a efectuat controale  la un număr de 36 de angajatori   din judeţul Cluj. Doi angajatori au fost sancționați pentru faptul ca au primit la muncă cetățeni străini fară aviz de angajare. Cuantumul celor două amenzi a fost de 20.000 lei.

 

Inspector   Șef,

 Daniel Păcurariu

 

 Intocmit,

Consilier PR

Corina Gavriluț

WhatsApp Image 2020 04 18 at 15.32.20

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator