fbpx

Icon Scrie un comentariu

expo arheo

Astăzi a fost inaugurată o nouă expoziție de arheologie la Muzeul de Istorie Turda, intitulată sugestiv :  „Scris, citit și știință de carte în Dacia”

Evenimentul a fost urmat de Colocviul Național de Arheologie aflat la cea de-a VII-a ediție.

Expoziția de arheologie de la muzeul turdean a fost realizată în colaborare cu  Muzeul Național de Istorie a Tranilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Complexul Muzeal Bistrița Năsăud, Bistrița și Muzeul de Istorie Gherla.

În condițiile în care România deține în prezent una dintre cele mai ridicate rate de analfabetism din Uniunea Europeană, expoziția temporară “Scris, citit şi ştiinţă de carte în Dacia” își propune să ofere publicului larg și publicului specialist o incursiune în timp, oferind o imagine amplă asupra nivelului de alfabetizare al societății romane provinciale. În acest sens, modul de expunere al artefactelor cuprinse în expoziție încearca să prezinte trei aspecte importante: cine scrie? ce se scrie? şi cum se scrie?, informează organizatorii evenimentului.

În cadrul activității au vorbit directorul muzeului - Mariana Andone Rotaru, reprezentantul Casei de Cultură Turda - Cristina Oprea, custodele muzeului și un reprezentant al Muzeului de Istorie al Transilvania din Cluj Napoca.

Vorbitorii au scos în evidență rolul armatei în procesul alfabetizării la nivelul societății largi. Având în vedere că succesul militar depindea adesea de comunicarea și înțelegerea precisă a unui ordin sau semnal scris, soldații erau nevoiți să dețină suficiente cunoștințe, măcar pentru a citi un simplu mesaj.

 

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator