m install
petlinii
nello construct

Luminația sau Ziua Morților, mii de turdeni depun flori și candele la mormintele celor trecuți în neființă

zamblau eugen
floris

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează „Ziua Morţilor” sau „Luminaţia”.

 

Credincioșii pregătesc din timp mormintele, le împodobesc cu flori și lumânări, iar preoții citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposați.

1 noiembire, este aşa numita “Zi a Morţilor” sau „Luminaţia”, este ziua în care, îi cinstim şi pomenim pe cei ce astăzi îşi dorm somnul de veci în cimitire.

Cu toate că în trecut era o sărbătoare doar a catolicilor, în zilele noastre, mai toţi creştinii am preluat acest vechi obicei, mai ales în zona Ardealului.

Turdenii au pornit încă de la primele ore ale dimineţii, să cureţe mormintele, să aprindă o lumânare şi să pună flori, în memoria celor dragi care au decedat.

Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: