fbpx

diego banner mai2019

Scrie un comentariu

Ziua mortilor

În fiecare an, pe 1 noiembrie, credincioşii catolici, greco-catolici, ortodocşi, protestanţi şi reformaţi din Transilvania, Banat şi Maramureş celebrează "Ziua Morţilor" sau "Luminaţia”.

 

Credincioșii pregătesc din timp mormintele, le împodobesc cu flori și lumânări, iar preoții citesc în cimitire rugăciuni de pomenire a celor răposați.

1 noiembire, este aşa numita “Zi a Morţilor” sau "Luminaţia", este ziua în care, îi cinstim şi pomenim pe cei ce astăzi îşi dorm somnul de veci în cimitire.

Cu toate că în trecut era o sărbătoare doar a catolicilor, în zilele noastre, mai toţi creştinii am preluat acest vechi obicei, mai ales în zona Ardealului.

Turdenii au pornit încă de la primele ore ale dimineţii, să cureţe mormintele, să aprindă o lumânare şi să pună flori, în memoria celor dragi care au decedat.

Această dată este considerată o zi a aducerii aminte, a reculegerii şi rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.

Ziua Morților sau Luminația se înscrie în rândul sărbătorilor din vechiul cult al morților. Luminația este celebrată și de preoții ortodocși care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morților.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator