fbpx

Icon Scrie un comentariu

lehel csergo

Un medic de la Spitalul din Câmpia Turzii s-a decis să explice, public, modul în care sunt subfinanțate ”urgențele”, dând exemplul concret chiar spitalul unde lucrează. Dr. Lehel Csergo a prezentat, explicativ, modul în care funcționează sistemul de sănătate în ceea ce privește ”urgențele”.

 

Medicul din Câmpia Turzii a spus, în urmă cu câteva zile, că sistemul de ”urgențe” este disfuncțional  și dn cauza unor persoane neasigurate care profită de această ”portiță legislativă”.

”Suntem un număr de cetățeni care plătim asigurări de sănătate. Și sunt mult mai mulți care nu platesc nimic dar au aceleași drepturi ca plătitorii. Și mai sunt și cei neasigurati care totusi au acces la toate tipurile de servicii medicale, inclusiv cele complexe cum ar fi investigațiile imagistice sau intervențiile chirurgicale. Fiindcă există o ușă din dos care se numește URGENȚĂ Legislația sanitară actuală ne obligă să consultam, investigam si tratam pe oricine se prezintă la URGENTA. Așa se face că UPU, CPU, camerele de gardă sunt sufocate de persoane neasigurate și pacienți care nu au o urgență reală. Doar că aceste "urgențe " au un preț. Preț plătit cu banii celor asigurați și sănătatea celor care lucrează in urgență”, a explicat dr. Lehel Csergo.

Recent, secretarul de Stat Raed Arafat respinge ideea ca pacienții neasigurați care se prezintă la UPU, dar ulterior se dovedește că nu reprezintă urgențe, să plătească consultația, motivând că pacienții nu au cunoștințe de medicină, să știe dacă e ”urgență” sau nu. Dr. Lehel Csergo consideră că poziția lui Arafat este OK, însă sistemul are o problemă din acest punct de vedere, fiind subfinanțat, motiv pentru care a explicat, detaliat, cam cum funcționează lucrurile la ”urgențele” din Câmpia Turzii și care este suma pe care Casa de Sănătate o plătește Spitalului.

”Am să dau exemplul pe care-l cunosc cel mai bine, situația spitalului din Câmpia Turzii. Spitalul nostru nu are CPU, dar are trei camere de gardă; Medicină Internă, Chirurgie-Ginecologie și Pediatrie. La Interne se prezintă 10000 de pacienți pe an, asta înseamnă cam 800 pe lună. Avem toate tipurile de pacienți, de la cazuri banale ce se pot rezolva și la medicul de familie- dureri de cap, de spate, amețeli, puseu hipertensiv, trecând prin cazuri mai complicate - colică renală, biliară, criză de astm, tulburări de ritm cardiac, diabet dezechilibrat și până la cele mai grave cazuri- hemoragie digestivă, AVC, edem pulmonar, infarct miocardic, disecție de aortă, embolie pulmonară, comă diabetică, intoxicații voluntare și accidentale. Nu lipsesc nici oamenii străzii, bețivii sau pacienții cu boli psihice.

Din cei 800 de pacienți aproximativ 100 se internează în spital, restul cazurilor fie se rezolvă în camera de gardă, fie pacienții sunt stabilizați și transferați în alte unități.

Și acum să vorbim despre finanțarea acestei activități. Casa decontează un caz rezolvat în camera de gardă cu 57 de lei. La nivelul spitalului nostru Casa finanțează pe lună 300 de cazuri rezolvate în camera de gardă, asta înseamnă că la Interne revin 100 de cazuri. Tradus în bani vorbim despre 5700 lei pe lună sau 190 lei pe zi sau 8 lei pe caz rezolvat! Judecați dumneavoastră dacă din 8 lei se poate rezolva o urgență medicală. 

În concluzie, chiar dacă pare corect ce spune domnul Arafat, trebuie completat cu încă o frază; TOATE CAZURILE PREZENTATE LA UPU/ CPU/ GARDĂ VOR FI DECONTATE DE CĂTRE CASA DE ASIGURĂRI. Altfel tot discursul domnului Arafat este doar un populism ieftin.

Dacă decontarea ar fi una corectă poate ne-am permite și noi un spor de urgență pentru cei care rezolvă urgențele, poate ne-am permite să trimitem personalul la cursuri de urgență, poate ne-am permite o asistentă în plus care să facă triajul pecienților în sala de așteptare și ar ajuta la cazurile grave, poate ne-am permite măcar două ture la Laborator, astfel încăt să putem face analize în urgența de la ora 8 la 23, nu pâna la ora 15 cum facem acum. Poate.

Când mai treceți pe la Gardă și plecați mai mult sau mai puțin mulțumiți, gândiți-vă și la următorul aspect; statul a contribuit cu 8 lei la rezolvarea problemelor dumneavoastră de sănătate”, a explicat dr. Lehel Csergo.

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator