fbpx

Icon Scrie un comentariu

zile deschidereoficiala

Deschiderea oficială a Zilelor Municipiului Turda a ieșit din tiparele obișnuite de până acum, caracterizându-se mai mult prin pragmatism și acea expresie ”scurt și la obiect”. Au lipsit discursurile ample, au lipsit de la prezidiu politicienii ”de la județ”, iar discursurile au fost rostite într-o ”cheie” destul de interesantă (Primarul - reprezentant al Administrației Locale, Prefectul - reprezentant al Guvernului în teritoriu, Deputatul - reprezentant politic cu ”buletin de Turda”, Consilierul Eparhial - reprezentantul Bisericii și Specialistul - reprezentantul ADR Nord-Vest, adică cel care poate cuantifica din punct de vedere tehnic viziunea și reușitele administrației locale în materie de atragere a fondurilor europene).

”Darea de seamă” a primarului, care la alte ediții se întindea pe minute bune de discurs sau chiar în zeci de pagini tipărite, a fost înlocuită cu prezentarea unui filmuleț de circa 7 minute, succint și bine realizat, care a încercat să sintetizeze cât mai bine ceea ce administrația locală a realizat până acum (viziunea), dar și concretul proiectelor a căror implementare a început să fie pusă în practică.

În aceste condiții, discursul primarului Cristian Matei a respectat ideea de ”scurt și la obiect”. ”Ceea ce s-a întâmplat în ultimii 3 ani, nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a spus primarul, cu referire la multele proiecte realizate de administrația locală, care apoi au primit finanțare europeană sau guvernamentală, menționând și ”munca colosală” care a stat în spatele acestor realizări necesare pentru o dezvoltare mai accelerată a localității. ”Avem 16 șantiere deschise și pot să vă anunț cu satisfacție că mai deschidem în următoarele două săptămâni încă două șantiere mari, care vor rezolva toată partea de infrastructură a celor patru microraioane - Oprișani, toată partea de infrastructură a zonei Centru și tot ceea ce a rămas în afara Planului de Mobilitate Urbană”, a spus edilul turdean.

Prefectul de Cluj, Aurel Cherecheș, a sesizat: ”Acum doi ani de zile, la Zilele Municipiului, domnul primar a avut o prezentare foarte lungă, în care a arătat ceea ce urma să facă, cu proiectele europene și cu alte surse de finanțare, pe care își dorea să le facă. S-a schimbat paradigma: nu mai vorbim la viitor, ci vorbim la prezent și în cazul unor proiecte chiar la trecut, în sensul că nu doar promite că le face, ci chiar le face”.

Deputatul de Turda, Cristina Burciu, a făcut referire la ”dorința comună” care îi leagă pe turdeni, menționând necesitatea ideii de ”unitate”. ”Sunt convinsă că pe toți cei prezenți aici ne leagă o dorință comună, aceea de a trăi într-o comunitate liniștită, dezvoltată, prosperă. Experiența ne-a demonstrat că acolo unde există unitate între oameni, acolo unde oamenii sunt gospodari și înțelepți, și își folosesc energia în scop constructiv, acolo unde este dialog și comunicare, comunitatea se dezvoltă mult mai repede, iar problemele care apar se rezolvă mult mai ușor”, a spus deputatul turdean.

Consilierul eparhial Cristian Baciu a prezentat istoria milenară a locurilor, cu ai săi oameni care s-au jertfit de-a lungul timpului, pentru un ideal. ”Atunci când spunem Turda, acest cuvânt ne crează emoție, dacă ne gândim la orașul antic Potaissa, dacă ne gândim la jertfa domnitorului Mihai Viteazu, apoi la jertfa preotului Ioan Opriș, dar și la toate valorile și tradițiile acestui minunat oraș. Prin urmare, dacă ne gândim la trecutul de care am amintit, am putea descrie într-un singur cuvânt tot ceea ce cuprinde acest oraș: jertfă și sacrificiu. Și din partea Bisericii trebuie să amintim și un cuvânt al Scripturii, al Mântuitorului Isus Hristos, către apostolii săi: Din aceasta vor cunoaște oamenii că sunteți ucenicii mei, de veți avea dragoste între voi. Și mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, decât să-și pună viața sa pentru semenii săi. Eu cred că actuala administrație își pune viața pentru semenii săi”, a spus consilierul eparhial Cristian Baciu.

Reprezentantul Agenției de Dezvoltare Nod-Vest, organism intermediar în ceea ce privește atragerea fondurilor europene, Anamaria Gorog, a concluzionat că ”cine îndrăznește, reușește”, spunând că Turda este un exemplu în ceea ce privește atragerea de fonduri europene. ”Nu pot decât să confirm că Turda este un capitol al accesării de fonduri europene, la categoria municipii/orașe, altele decât reședințele de județ și asta raportat la Regiunea Nord-Vest. Dacă am face o comparație cu orașele din țară, posibil să fim undeva în top. Aș vrea să spun că cine îndrăznește, reușește! Turda a îndrăznit, a muncit foarte mult. Pregătirea unui asemenea proiect durează cel puțin un an de zile, după aceea urmează evaluarea, urmează achizițiile publice, urmează implementarea proiectului, în așa fel încât  un astfel de proiect ajunge să fie, pregătire și implementare, într-un decurs de câțiva ani. Nu este deloc ușor să implementezi un proiect european. pentru asta îl felicit pe domnul primar, echipa domnului primar, am avut o colaborare foarte bună, iar rezultatele se văd. O să vedeți și dvs rezultate după ce proiectele vor fi implementate și vă doresc succes în continuare”, a transmis oficialul ADR Nord-Vest.

Vezi mai jos un videoreportaj de la deschiderea oficială a Zilelor Turzii:

viamso feb2019

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.

Fii primul care comentează.

Jcm Avatar
Spune ceva aici...
Renunță
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator